261

Odp: Żniwa 2015

Zagotowałem bizona... Dosłownie przez 5minut pracował na zagotowanym silniku. Po ostygnięciu pracowwł dalej. Jedno co to palił olej, traz pali jeszcze więcej. Mam nadzieję że przetrzyma jeszcze te 30ha. Na przyszły sezon trzeba będzie podreperować silnik...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

262

Bamreras załóż śmigło z pasa do odpędzania plew z drzwiczek i problem grzania zniknie.

263

Moja 514 3 lata temu miała dosłownie hutę w silniku po tym jak pękł kawałek węża odprowadzającego wodę do kranika spustowego,cała woda wyleciała,aż silnik zacisnął sie na tłokach i zgasł,myślałem już że pozamiatane,lecz po ostydnięciu,ciężko ale zapalił,walił mocno z odmy dym.No nic,zrobiliśmy ten wężyk, nalałem wody i w pole,mimo że walił odmą i tak miał pierońską siłe,po2  ha koszenia,gdy zeżarł troszke oleju, dymienie z odmy jakby całkowicie ustało i przestał brać olej, ciśnie w porządku i skończyliśmy żniwa .Silnik chodzi do dziś, ładnie odpala , nie  kopci,mało pali,jedynie  co to uszczelka  pod głowicą  nie trzyma  wody na zgaszonym silniku i idzie do oleju, na chodzie jest  ok.Dodam tylko że  przed zagrzaniem  silnik był żyleta i nadal chodzi pięknie.Nikt mi teraz nie wpowie że  silnik ifa to padaka,,bo bizon już by pewnie  miał kapitalny remont. Ale sie  rospisałem. smile

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

264

mi pod koniec sezonu zacza silnik troche dymic na czarno, co jest tego przyczyną? oleju nie bierze, moze pompa paliwowa?

Rolnik z powołania:-)

265

Mój  też zaczął dymić, po wymiana filtra powietrza przestał.

266

Panowie a czy ktoś z Was posiadał w żniwa w kombajnie turystyczna lodówkę 12V? Jeśli tak to jak spełniała swoje zadanie?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

267

tak od wielu lat picie zawsze chłodne, bez niej lipa.

Leszek   dla kolegów'

268 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-08-12 21:43:55)

Dziś dokończyłem żniwa zbożowe, zostało 5ha łubinu. Rzepak dał mi około 3.3t liczyłem na więcej, pszenica od4.5 (jara) do 8ozima. Średni plon powinien oscylować około 6ton, jestem zadowolony. Maszyna super się spisała. Awarie; pęknięta rurka hydrauliczna od ponoszenia hedera, łożysko na zwolnicy rozsypało się, dobrze, że zauważyłem, bo odpadłoby koło. Dziś pociekło na dżwigience od dodawania gazu, i ubyło oleju w silniku, aż kontrolka zapaliła się. Reszta jakieś drobnostki.
Żniwa mimo, że nie miałem na co sypać to przebiegły bardzo sprawnie. Całkiem inaczej wygląda to jak osi się 7na godzinę  big_smile :satan:

269

A u mnie awaryjki sa w bizonku i stoimy prawimy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

270

Ja mam dożynki!
Poza zgiętą rurą i zepsutym włącznikiem prądu nic nie padło.

271

Zostało 2 ha. pszenżyta jarego bo zielone , od dwóch dni walczę ze słomą na razie licznik w prasie pokazuje 917 kostek ale jutro robię wolne bo się wykończę przez ten upał .

272

Żniwa skończyłem 13 , kombajnik spisał się na 6 zero awarii , plony bez szału zwłaszcza jare.Zostałomi ze 150balotów do zwinięcia i wożenie słomy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

273

Ja od wczoraj jestem już po żniwach
Awarie:
Dziura pod ślimakiem
Wrobiony gwint na siłowniku podnoszenia motowideł powodował wpadanie prętów w kosę i stąd
-2 razy urwana główka kosy
-2 urwane bagnety
Awaria alternatora
Zapchane wytrząsacze
Rozsypany pas nagarniaka
Dziura w dużym kole
Dziura w małym kole
Zagubiony na polu dekiel od podsiewacza
Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę. Ogólnie jest dobrze, plon niezły tylko pasowało by mi pchnąć z 10 ton pszenicy na połatanie klamotów i trzeba będzie się szykować do następnych żniw.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

274

Marku tak jak mi mówiłeś żebym po ziołach które musiałem skasować zasiać jęczmienia, bo reczka się nie uda, bo za bogato, to tak zrobiłem. Nasypałem jeszcze nawozu i posiałem 10maja jęczmień. Posiałem ok 300kg na hektar. Skoszony dał ok4tony, jestem zadowolony.
Pszenice po burakach które musiałem przesiać jarą pszenicą doszły równo i dały ok 4.5-5ton. Też jestem zadowolony, bo jakbym nie przesiał byłoby bardzo rzadkie. Nie wiem czemu tak wstrzymało tą pszenicę. Dostała ok 500kg saletry i była do kolana, a regulatorów nie widziała.
Podziękowania jeszcze dla Kolegi Kosesia za telefon, i za radę wyprostowania wałka odrzutnika. Zaoszczędzone ok 2tys.zł, a wałek śmiga  aż miło i nie tłucze kombajnem.
Zostało mi jeszcze trochę łubinu, a jutro jadę 20km ode mnie kosić ostropest, dam znać jak to się kosi, tyle że suchy to nie powinien się zapychać.

275

Zanim go ruszysz to w zbiorniku zboża jeśli masz nastawne osłony ślimaka wysypu podnieśje max do góry bo przeklniesz robotę... Zazwyczaj do zbiornika idą ziarniaki razem z plewą i ni h.j nie chce to że zbiornika wyleźć..

276

Z tym puchem?

277

Nie. Z cząstkami łodyg. Wiatrem dużo nie wyregulujesz bo zaraz będzie wszystko w tyle. Osobiście nie mówiłem ale kolegą z tym się bawił...

278

pszenżyto skończone, zwinąłem dzisiaj 300 rolek słomy, robota idzie. Jeszcze 20ha czarnego owsa i będzie po zbożach. Soja jeszcze zielona i do koszenia za jakieś 3-4 tygodnie. Pszenżyto sypnęło rewelacyjnie, odmiana Dinaro, kwalifikat nasienny 7,5t/ha. Jestem zadowolony smile

279

czarny owies ciekawe?!

280

nie wiedziałes ze jest taki odmiana gniady

Rolnik z powołania:-)