1,681

Odp: Pszenica

Najgorszy kawałek pszenicy

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/875a2f06209c.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7472da8765a8.jpg

1,682

Jak ja Wam zazdroszczę takiego pola po horyzont. W moich okolicach na takiej powierzchni to byłoby obniżenie i łąki, albo przechodziłaby droga, lub stałyby czyjeś budynki.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

1,683 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-06-12 09:38:05)

Maryush napisał/a:

Jak ja Wam zazdroszczę takiego pola po horyzont. W moich okolicach na takiej powierzchni to byłoby obniżenie i łąki, albo przechodziłaby droga, lub stałyby czyjeś budynki.

Maryush zdjęcie robione z drogi pod górkę na której jest palący żwirek  jak jest sucho wszystko zaczyna się palic  z górki zaczyna się łady kawałek 520 metrów na końcu nawet NH wymięka na IIB straszna glina

1,684

co poradzisz, mozaikowate kawałki ma chyba każdy. Ja mam pszenżyto na jednym polu dosłownie centkowane. łatka lepszego, łatka gorszego, kolorowo i różna wysokość.
Musisz to wziąć na klatę albo napisz do "Jestem" big_smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

1,685

To chwała Wam za to, że gleba jest jeszcze żywym organizmem, bo w moich okolicach gleba została sprowadzona do funkcji stabilizacji systemu korzeniowego i dostarczania wody. Resztę przywozi się opryskiwaczem i rozsiewaczem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,686

Ugór ( wieloletni ) owies, pszenica ozima, pszenica ozima.
Tak wyglądał mój płodozmian na jednym z kawałków. Obniżki plonu nie zauważyłem na lepszej glebie nawet wyszła mocna zwyżka, przebieg pogody podobny ......
NA tym kawałku na pewno zasieję  jeszcze raz pszenicę czyli trzeci....
Jak długo tak się da?
Na gorszych kawałkach też rozważam zasianie po raz drugi.

1,687

Powiem tak, kiedyś mój tata siał pszenicę w monokulturze - wtedy na niej się najlepiej wychodziło i najlepiej sypała w 4 albo 5 roku, słoma przyorywana co rok.

1,688

To ciekawe,nie łapały jej choróbska?

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

1,689

Paweł ciekawe rzeczy piszesz.  Coś więcej pamiętasz? Chemia, nawozy, plony, na jakiej glebie?

1,690

Żeby było dużo więcej chorób to nie... Gleba 2 do 4 klasy, przewaga 3a. Plony przy średniej ochronie ponad 7-9 ton, nie pamiętam dokładnego nawożenia, za młody wtedy byłem smile

1,691

I ile lat tatko tak ciągnął na jednym kawałku?

1,692

5

1,693

Panowie bede mial teraz wiecej ziemi i lepszej i chce 1 ha pszenicy zasiac. Jaka odmiane polecacie na 4kl gleby? Bo jarej nie dopilnowalem i wyszlo z 30ar 500kg..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

1,694

Moim zdaniem szukaj jakiejś starej odmiany, mniej wymagające i wierniejsze w plonowaniu. Ja wszystko obsieję bamberką, bo najlepiej wypadła w tym roku.

1,695

Ze starych odmian polecam Brillanta w tym roku mimo suszy bardzo mile mnie zadziwił pozytywnie ma drobne ziarno ale ładnie sypał. Na ten rok mam dwie nowe odmiany zostawione i zamówiłem na próbę nowość od Osadkowskiego ponoć na poletkach demonstracyjnych była kapitalna zobaczymy co pokaże na IV klasie u mnie.

http://osadkowski.pl/upload/pszenica_hondia-4164.pdf

1,696

A jeszcze mi powiedzcie jakie nawozenie zastosowac przy pszenicy? Bo u nas nikt w okolicy praktycznie nikt nie sieje juz i duzo tego nie robi tylko zasiac, dac Azotu na wiosne, oprysk i to wszystko. Ja wiem ze pszenica tez troche wymaga nawozenia wiec cos najprostsze zastosowac?

+33 / -0 (chyba wink)

1,697

Najpierw to zbadaj ph !

1,698

Bedzie bedzie badane bo bez tego to wrozenie z fusow wink

+33 / -0 (chyba wink)

1,699

ja mam do wyboru arkadie, sailor, julius, ozon i bycmoze dakote max 3 trzeba wybrac co polecacie? na 100% biore arkadie co jeszcze?

Rolnik z powołania:-)

1,700

Mnie zaciekawiła odmiana Linus z Chemirolu. Chyba coś wezmę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia