141

Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie

W okolicy co jest kilku trzodziarzy którzy mają okoo 100 ha ziemi i to wszystko przepuszczają przez świnki w cyklu zamkniętym to źle nie stoją, maszyny nowe, ładne obejścia i ogólnie widać że kasa tam jest

E 516 na części
Telefon 695 076 269

142

Nikomu nie bronię chować kabany ,wiem jedno że pogłowie trzody nie ma najmniejszego przełożenia na cenę żywca a tym bardziej na cenę finalnego produktu a to on napędza popyt . Poślad , nie rozumiem skąd się bierze ja jak sprzedaje zboże to za koleją jak leci z silosów i nie ma mowy żeby jakieś odpadki zostały . Bamreras jeśli to nie tajemnica to ile zarabiasz na kilogramie żywca ?

143

Dlatego ile idzie to łupię kabany w kiełbachę, puki jest zbyt to trza korzystać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

144

Laszek napisał/a:

Androl czyli w Twoim wypadku wychodzi 1 kg prosiaka po 5 zł. Ja średnio płacę po 10 no jak pomarudzę to 8. Fakt że towar jaki kupuje to odpukać zdrowotność super

Tak wychodzi, wiadomo nikt prosiaka bez zysku własnego Ci nie sprzeda. Żona policzyła sprzedawane tuczniki za ostatnie 5 lat, średnio wyszło 21,7 sprzedanego tucznika od lochy, po drodze od prosiaka też coś tam padnie.
Ustawiłem się na świnki w 1990 r, za stary jestem na zmiany a czy będzie następca ? Koseś ma trochę racji, świnki pewnie spotka los drobiu, przemysłówka, wolniej ale przejmie hodowlę.
Szczerze mówiąc gdybym był obecnie w Twoim wieku, mocno bym się zastanawiał nad kierunkiem w który iść.

145

Drob ma sie dobrze:) tylko za duzo nowych hal powstaje.  To sie zemsci...

146

No co do drobiu to u nas heniu stawia tyle nowych kurników że głowa boli, nie wiem kto to będzie jadł... Ale u niego ten plus że ma wszystko swoje- wylęgarnie, kurniki, mieszalnie pasz i zakłady mięsne oraz sklepy. Żadnych pośredników

E 516 na części
Telefon 695 076 269

147

koseś napisał/a:

Nikomu nie bronię chować kabany ,wiem jedno że pogłowie trzody nie ma najmniejszego przełożenia na cenę żywca a tym bardziej na cenę finalnego produktu a to on napędza popyt . Poślad , nie rozumiem skąd się bierze ja jak sprzedaje zboże to za koleją jak leci z silosów i nie ma mowy żeby jakieś odpadki zostały . Bamreras jeśli to nie tajemnica to ile zarabiasz na kilogramie żywca ?

Poślad to dla mnie nie tylko odwiewy (zboża paszowego na sprzedaż nie odwiewam, tylko siewne), ale też całe zboże co powyżej 500zł/tone ciężko sprzedać... co do tego ile wychodzę to nie jest to szał, ale produkcja zwierzątek to jest dla mnie dodatkowe żródło kasy. Ogólnie licząć to:
warchlak 25kg - 130zł
dodatki paszowe około 110zł
łubin 30zł
zboże (250kg) 150zł
woda, ściółka prąd - 25zł
wszystko 445 brutto.
Co do kabana to po takiej ilości paszy ważą średnio 115netto.
przy 4zł daje to 460zł netto, czyli niecałe 500brutto.
Szału nie ma ale plusik zawsze jest...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

148

no to ładnie kupujesz warchlaka, ja za tą kase mam 15 kg. A jak masz ze zdrowotnością tych warchlaków?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

149 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-09-03 06:24:06)

Ostatnie 100 szt bez upadków.  Zdaży się że padnie, ale to jak kupie mniejsze sztuki. Pasza przez cały okres tuczu zakwaszana. Daje to taki efekt że nie ma problemu z biegunami, a to się przekłada na szybkość tuczu.
Na warchlaki ładna cena bo ze zbytem prosiaka ludzie mają ciężko. Na dziś prosiak stoi u nas 90-110. Są też tacy co chcą po 140-160, a póżniej i tka z ceny zchodzą. Mam sprawdzone paru producentów i teraz biorę tylko od nich.

Licząc że dla jednego byka trzeba przeznaczyć średnio 3m² (2na stanowisko i po 0,5 dla korytarza paszowego i gnojowego) to wystarcza dla mnie na 2 warchlaki i dwa tuczniki, w spokojnej rotacji po niecałe 2miesiące w grupie. Daje to rocznie 12szt od chowane z prosiaka do małego tucznika i te same sztuki z małego tucznika do końca tuczu.
Patrząc na powyższe to z 3m² rocznie da radę wyciągnąć 12x50zl czyli 600zł. ¬le nioe jest....

150 Ostatnio edytowany przez Laszek (2015-09-03 16:46:58)

Bamreras czyli na sztuce masz jakieś 55 zł. Jak by pracować gdzieś na etacie i zarobić na rękę 2 tyś to by trza w równowartość odstawić miesięcznie 36 sztuk a rocznie daje 436. Hmmm z jednej strony zrobić swoje 8 godzin i mieć wszystko w d...e a pola tylko obrobić i sprzedać zboże a z drugiej strony jest się u siebie i jest się panem. Sam już nie wiem...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

151

No trzeba by tyle. Mam powierzchni produkcujnej na 600szt rocznie. Na dziś wychodzi mi 200 na rok. Jak pisałem wyzej jest to dodatkowy pieniądz, jednak b3de sie starał do tych 600dojść. Oprócz świnek to zboża, usługi na polu i w warsztacie. Dodatkowo żonacpracuje i jakoś ciągniemy to. Z samych usług mam blisko 20tyś na rok.
Do prywaciarza wi3cejcrobic nie pujde bo szkoda życia.....

152

Na szczęście moja żona też pracuje i to na państwowym smile Moje 15 ha piasku dużo zboża nie da, wyprodukuje na około 240 sztuk. Z usługami też myślałem ale przy naszym miejscowym Leszku co ma coraz to nowsze sprzęty to ciężka sprawa. Iść do Henia na opryskiwacz i kombajn i robić w sezonie od 12 do 16 godzin a mieć płacone tylko za 8 to też nie bardzo a zima wolne za nadgodziny

E 516 na części
Telefon 695 076 269

153

ostatnio czytałem w poradniku rolniczym że coraz bardziej popularna staje się taka metoda:
firma wstawia do rolnika swoje warchlaki, dostarcza pasze, zapewnia opiekę weterynaryjną, daje plan żywieniowy, rolnik tylko przy tym chodzi i opiekuje się. Rolnika nic nie obchodzi i w umowie ma ile dostaje za sztukę po zakończeniu tuczu - nie było napisane ile dokładnie ale wspominali o kilkudziesięciu złotych od sztuki. Ciekawy artykuł i na podstawie gospodarstw gdzie robili ten artykuł to wypowiedzi były in + tej metody.

gg 5118068

154

Tak zwany tucz kontraktowy i właśnie duże zakłady mają z nich coraz więcej towaru, pisałem kiedyś że póki istnieją nieduże ubojnie to i tacy hodowcy jak ja jakoś prosperują.
Natomiast Laszek i Bamreras mogą taki kontrakt rozważyć.
Tak na marginesie dobre wyniki w odchowie prosiąt jakie mam to głównie zasługa żony, tam potrzebna jest cierpliwość kobiety.

155

Tucz kontraktowy:
Firma wstawia warchlaki
Firma daje pasze, leki, opieke weterynarza,
Firma gwarantuje odbiór i płaci kaske.
Teraz z drugiej strony:
Minimalny wsad to 100-200sz zależnie od firmy
Teren gospodarstwa musi być tak zorganizowany by bez problemu wjechały samochody do przewozu zwierząt i paszy
Upadki 2-4% wpisane są w umowie jako dopuszczalne, powyżej rolnik płaci za upadki.
Czas tuczu jest ściśle określony i gdy w danym czasie świnie nie urosną do założonej wagi, to za każdy tydzień stawka leci w dół
Rolnik nie tylko daje prace ale też wodę, prąd, ściółke.
Średnio za tucznika wychodzi 40-50zł minus swoje nakłdy.
Kolega w to sie bawi juz jakiś czas. Wstawia po 1000szt i z jednego rzutu po odliczeniu nakladu zostaje 18-25tys. Tylko on chlewnie ma a jaxna tra ilosć bym musiał postawić.

156

Znam te warunki i póki rozród mi wychodzi i jest przyzwoity odbiorca, dla mnie taki tucz nie jest atrakcyjny. Pisałeś o tym, ja też myślę podobnie, wole być sam sobie szefem.

157

w Agri plus wsady najlepiej od 400 sztuk a  mnie by weszło 300, warchlaki na wsadzie ważone i przy odbiorze. Pasza do oporu ile tylko chce i też ważona oczywiście. limitu upadków nie ma ale każda sztuka mniej to dla mnie strata, warunek to jak sztuka padnie to zgłaszam i ktoś od nich przyjeżdża i stwierdza upadek. Prąd woda i ściółka to oczywiście moje zmartwienie. Co do wynagrodzenia to tak: ilość sztuk X 30,5zł X 2,8 rzutu w roku (tak mają przyjęte) i to podzielone przez 12 daje nam sumkę na miesiąc. Dodatkowo jest premia za zużycie paszy 2,99kg-2,95kg - 3 zł, 2,95-2,90 - 5 zł... 2,80kg-2,75kg - 10zł

E 516 na części
Telefon 695 076 269

158

Tak na marginesie tej dyskusji, wczoraj przed wieczorem sprzedałem po 4,45 + vat przy średniej wadze 118,2 kg, trochę płakał że duże bo woli takie max 115 kg sam jednak odłożył odbiór o tydzień. Gnój zaraz muszę wywieźć, ale to miód na moje nie najlepsze gleby.

159

jak wszyscy sie tak zachwyca tym dobodziejstwem jakim to jest tucz kontraktowy to stawki pojda  doł....poprostu taka podpucha!

160

Ja wiem czy to taka podpucha... Gościu w żaden sposób nie był nachalny żeby z nimi współpracować. Sam zaproponował żebym najlepiej pojechał do kilku rolników w okolicy co współpracują z nimi i pogadał z nimi jak to wygląda praktycznie ze strony rolnika. Niedaleko mnie właśnie jest kilku co z nimi współpracują już długi czas.

E 516 na części
Telefon 695 076 269