Odp: wiata na kombajn
laty tez ma i nawet blache bierz a spusci jeszcze z ceny ten biore od niego
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » wiata na kombajn
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
laty tez ma i nawet blache bierz a spusci jeszcze z ceny ten biore od niego
http://olx.pl/oferta/slup-betonowy-ener … 15d385d0b8
nadaje się jako słup pod wiatę ? (pomijaj kwestię pozwoleń itp) Trochę skrócić, wyspawać mocowanie na belki. Mam możliwość wziąć kilkanaście sztuk za darmo - tylko transport 20 km.
Jak za darmochę i masz gdzie to położyć to bierz potem się bedziesz martwił co z tego zrobić
Tylko nie bierz takich 50 letnich bo tam mróz i woda zrobiły swoje....
brata sąsiad zrobił właśnie wiatę do kombajnu ze słupów od prądu i stoi i ma się dobrze
Jak za darmo to na sam drut z nich się opłaca.
albo na utwardzanie podwórka
zaraz ktoś powie że można z tego zrobić "dom z bali"
Jaki mur oporowy by z tego zrobił....
zaraz ktoś powie że można z tego zrobić "dom z bali"
Jak najbardziej, z drewnianych słupów siostra ma więźbę dachową było to w połowie lat 80-tych.
Daj spokój toż to śmierdzi że szok ,kiedyś uciąłem kilka listewek z tego słupa i zaniosłem na strych to wszystkie muchy pozdychały .
Ale kornik tez tego nie weźmie...
zorak bierz ja mam z takich słupów wiaty i nic im sie nie dzieje
Daj spokój toż to śmierdzi że szok ,kiedyś uciąłem kilka listewek z tego słupa i zaniosłem na strych to wszystkie muchy pozdychały .
Tak się złożyło że tylko pomogłem kopać fundamenty i zgarneli mnie w kamaszy. Gdy wróciłem z wojska w październiku dom był gotowy pomogłem kłaść podłogi i na zimę wywiozłem siostrę na swoje, :hmmm: tego smrodu nigdy nie czułem.
Ja mam z tego wiatę. Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę.
koseś napisał/a:Daj spokój toż to śmierdzi że szok ,kiedyś uciąłem kilka listewek z tego słupa i zaniosłem na strych to wszystkie muchy pozdychały .
Tak się złożyło że tylko pomogłem kopać fundamenty i zgarneli mnie w kamaszy. Gdy wróciłem z wojska w październiku dom był gotowy pomogłem kłaść podłogi i na zimę wywiozłem siostrę na swoje, :hmmm: tego smrodu nigdy nie czułem.
Jeśli chodzi o te słupy to namaczane olejem kreozotowym śmierdzą jak cholera, najbardziej kiedy schną. Jak w suchym to nie czuć tak bardzo jednak na dom nie chciałbym tego nawet za dopłatą. Zacząłem stawiać z takich słupów dach ale łapę wsadziłem i przeciągnie się wszystko.
Grzegorz poczytałem sobie na ten temat i zachowam to dla siebie. Siostra ze szwagrem zostali sami w tym domu, synowie było ich dwóch wyfrunęli już na dobre. Dom w tym roku dokończyli odnawiać wygląda jak nowy, więźba oczywiście została. Smrodu jednak naprawdę nigdy tam nie czułem
Nawet najbardziej trwał smrody - smoła, ropa, a nawet pot murzyna (zapachowy środek na dziki) z czasem tracą naxwartości i wietrzeją.
Sam bym wziął takich słupów na wiate, ale żadnego remontu lini puki co w okolicy nie widać...
U nas jest trochę plantacji chmielu co jednak coraz mniej się opłaca produkować, i ludzie kasują plantacje. Dobre są te słupy o tyle, że nie zgnije i nawet palić się nie chce. W obrocie prywatnym unia zakazała sprzedawać i kupować, jednak jeszcze z przyczepę będę szukał, bo materiał wychodzi naprawdę tanio. Później jak już jest w suchym to nie czuć tego a maszynom nie przeszkadza. Powiesić nad zbożem i wołki wszystkie wytruje
Coby nie mówić poniekąd przy tym azbest to słodki cukierek.
może mi ktoś przeliczyć jakie wymiary powinny mieć łaty ( choć to już będą pewnie belki) na dach wiaty:
- konstrukcja dwuspadowa,
- jedno przęsło składa się z kratownicy 12 metrów podpartej na skraju na słupach
- przęsła co 5 metrów
- na kratownicy belki co 0,8 metra
W oryginale przęsła połączone 5 metrowymi rurami i na rury cienkie łaty. Chcę zastąpić rury od razu drewnem - tylko jakie wymiary aby wytrzymało.
weź to narysuj....
ja Mam plan przerabiać stodołę mam dach 2 spadowy ale są słupy podporowe w srodku co jest wielkim utrudnieniem muszę zrobić żeby ich nie było i się do środka nie lało ... szukam jakiegoś taniego pokrycia dachowego a solidnego w miarę .... chce zrobić magazyn z niej płaski do tego na zimę maszyny pochować ale tylko te pokrycie hmm co by tu wsadzić
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » wiata na kombajn
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo