601

Odp: ziemniaki 2010

Karol323 napisał/a:

Na jesień to tylko jest tak ze przy sadzeniu ziemniaka obornika praktycznie nie ma bo się rozłożył w głębię ale na wiosnę to ma lepsze działanie wink

Ojciec przez 30 lat stosował obornik jesienią, ja od lat stosuje obornik zaraz po żniwach - chyba robię błąd ? wiosną wywożę tylko aby zwolnić miejsce na płycie. Panowie nie powiecie mi że wiosenne stosowanie obornika, później orka i sadzenie jest lepsze od jesiennego nawożenia i zimowej orki. Przecież obornik potrzebuje czasu i najlepiej działa w drugim roku od zastosowania. Jeśli się mylę to mnie poprawcie bo muszę zweryfikować to co robię.

gg 5118068

602

wg mnie najlepszym sposobem na obornik jest dokładne wymieszanie go z glebą do 15cm głębokości. Czy będzie to jesienią, wiosną... ma mniejsze znaczenie. Najlepiej jak jest przefermentowany, wiadomo - ale jeśli potrzeba świeży też idzie na pole. Jestem przeciwny zorywaniu go na głęboko, ale to wiąże się z tym że warstwa urodzajna jest w środowisku tlenowym i zakopywanie jej burzy to środowisko. I tu wracam do uprawy bezorkowej...

603 Ostatnio edytowany przez androl (2015-04-22 13:27:47)

Nie mylisz się ! można zrobić próbę pół pola obornik jesienią pół wiosną i wtedy się przekonać gdzie lepsze ziemniaki. Ja tak nieraz miałem gdy jeszcze sadziłem ziemniaki, zabrakło obornika na jesieni to dowoziło się i orało na wiosnę. Zawsze na jesiennym były lepsze.
Marek w nawiązaniu to twojego postu, to była uprawa tradycyjna. Przy płytkim wymieszaniu gruberem mineralizacja obornika będzie szybsza i ta różnica, jesień a wiosna może być mniejsza.
Tak nie w temacie wątku, mieszankę jarą mam po połowie na oborniku jesiennym i wiosennym mieszany gruberem. Ten wiosenny leżał 2 miesiące ugnieciony na pryzmie, przed rozwiezieniem, zobaczymy, porównamy.

604

Każdy robi jak Mu pasuje. Dobrze mowie nie? big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

605

Ja wczoraj wywiozłem obornik pod ziemniaki i wymieszałem go gruberem. Zrobiłem to pierwszy raz w życiu i już nigdy nie będę robił tego pługiem. 5 lat gruber stoi, a ja dopiero wczoraj do tego dojrzałem.

Jeżeli chcesz iść przez życie z klapkami na oczach pamiętaj, że w pakiecie jest jeszcze chomąto, orczyk i bat.

606

Ja daję po żniwach. Sieję poplon potem 2-gi raz na wiosnę i orka.

607

Jak nie będzie przymrozków to może będzie wczesny odmiana Lord

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/208c6aaed486.jpg

608

Ale duże! U was to jest tropikana! U mnie już by ich nie było!

609

Mój sąsiad ŚP mawiał "Masz - nie ciesz się. Nie masz - nie smuć się."
Ogrodniki w tym roku mają być konkretne. Nie było zimy, nie będzie i lata.
Sądząc po objawach, Diablo, jesteś młodym człowiekiem. Człowiek pokory uczy się do końca.
W ub roku miałem piękne zboża. Gadam z żoną, że trzeba stropy wzmocnić, miejsce jakieś dodatkowe na ziarno wygospodarować.
Przyszedł grad tydzień przed zbiorem. Wytłukł połowę z kłosa. Stropów nie potrzeba było podpierać.
Sądzę, że ten grad przyszedł specjalnie dla mnie. Swoją pychą na niego zasłużyłem.
Diablo, nie kuś losu.

610

Mój dziadek powiadał tak, że nasze rolnictwo jest jak gra w oczko nigdy nie wiesz kiedy wypadnie 21.
Sławek zawsze czuje się młodym nawet jak mam już czwórkę z przodu tongue

611

podpowiedzcie mi jakąś ochronę przed chwastami. Mam całe 0.8 ha. Sadzone 10 dni temu i jutro chcę już na stałe uformować i jeszcze spryskać przed wschodami, drugi raz po wschodach. Ewentualnie jak pogoda nie pozwoli to oprysk tylko po wschodach. Podajcie coś skutecznego a zarazem aby było w opakowaniach hektarowych.

gg 5118068

612

Wczesne odmiany to ochrona mechaniczna (w tym ręczna) w późnym to poszedł już sencor liquid  tylko w tym roku  dałem 0,8l. a po wschodach będzie titus,
rok temu dałem sencora 1l i  winecie nic nie było.

613

Ja w tym roku jadę metodą wujcia Sławka. Niech się szczegółowo wypowie na temat metody, bo ja się staram uczyć od tych co się znają na rzeczy.

Jeżeli chcesz iść przez życie z klapkami na oczach pamiętaj, że w pakiecie jest jeszcze chomąto, orczyk i bat.

614

Za krótki jestem.

615

Panowie ,jak plony w tym roku?Ja jestem w trakcie wykopków jak wywiozę wszystkie to napiszę ile było ,ale szału ni ma.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

616

U nas jeden już wszystko wykopał na krochmalnie to wyszło mu po 33 tony

E 516 na części
Telefon 695 076 269

617

Moje czekają aż zasieje...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

618

Szału nie ma,ok.27 z ha a skrobia 19,2 -19,5-18,7.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

619

Odstawiłem dwa auta i skrobie mam 20,6 na obu dostawach.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

620

Ile zasadzone tyle wykopane... Teraz było trochę deszczów to zaczynała pędy puszczać i rosnąć... Dziadko mówił że taki plon był 50 lat temu ! Mówił że 11 worków zasadził a 11 zebrał...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)