Temat: woda

Założyłem wątek o wodzie bo temat co jakiś czas powraca jak nie studnia to deszczownia albo beczka na wodę ....
Dziś był gość inkasent z wodociągów  i :wow:
36m3  od 18 czerwca do 2 września 360zł z ściekami
4 osoby dorosłe  2 dzieci  2 psy kilkanaście kur ( kury od wiosny 6m3 osobny licznik ale liczone razem)
Zawsze rachunek był w okolicy 200-250zł a tu.....
Nie wiem gdzie ta woda. Do ogrodu opryskiwacza jest studnia.
Awaria pralki?

2

Odp: woda

Trzeba było wódki nie pić !......  a potem na kaca tyle wody wydoić smile    Na dom patrząc po ściekach 16m3 na miesiąc idzie przy 7 osobach ,więc dosyć podobnie to wygląda.

3

Ja mam ich w nosie, własna woda, własna oczyszczalnia ścieków.

4

kopał już ktoś studnie głębiną ?

5

Krzysiek napisał/a:

Założyłem wątek o wodzie bo temat co jakiś czas powraca jak nie studnia to deszczownia albo beczka na wodę ....
4 osoby dorosłe  2 dzieci  2 psy kilkanaście kur ( kury od wiosny 6m3 osobny licznik ale liczone razem)
Awaria pralki?

Może nieszczelny zawór w WC. ??

6

Przy braku opadów korzystam z wodociągów a tak to własna studnia .Koszt m3 to 2.02 brutto.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

7

Krzysiek napisał/a:

Awaria pralki?

Albo licznika, u nas często na wioskach tak nabijało i okazało się że to właśnie wina liczników.

8

Muszę wykopać staw. To podobno najtańszy sposób na pozbycie się żelaza z wody do podlewania ( linia kroplująca ). Sąsiad ma 100m dalej i ma problem bo na głębokości około 80cm kest już kurzawka i mu się to rozjeżdża. Czym to ustabilizować. Głębokość około 1,5m

9

Gruby kamień a na niego żwir .

10

Długo wczoraj siedziałem i myślałem.
Jak zrobię głęboki wykop będzie problem opisany wyżej. Do tego jak będzie to zbiornik "otwarty" na wodę gruntową  a ja będę go osuszał raz w tygodniu to osuszę sobie bardzo dobry kawałek ziemi wokół stawu. Więc myslę zrobić wykop na 0,7-0,8m urobek złożyć na bokach położyć na to geowłókninę  której mam w paskach 0,4m x 50m  około 20 arów   na to folia do oczek. Fiansowo wyjdzie korzystnie. Bo nie muszę wywozić urobku no a do Twojego pomysłu musiałbym nająć jakiś sprzęt no i znaleźć kamienie bo te jak są potrzebne to ich nie ma ....
Nad stawem instaluję sekcję końcówek z opryskiwacza najwydajniejszych jakie znajdę i przez nie podam wodę do stawu napowietrzy się i wytąci się tlenek żelaza który jest do wyłapania przez zwykły filtr. Odżelaźniacz dla moich potrzeb to około 4-5tyś zł. Staw będzie tańszy. I bardziej funkcjonalny. Bo będzie też ciepła woda do podlewania warzyw np czosnku którego z roku na rok jest coraz więcej. Teraz sadzę 10 arów. Do tego  dojdzie prawdopodobnie  cukinia  itp na handel.....

11

Jak wychodzi z Opłacalnością Krzysiek czosnku i jak teraz piszesz Cukinia itp..? Nakłady pracy i wgl ?? Znajomy mówi że najlepiej staw i sam nie wie czy nie będzie kopał u Siebie potem tylko pompa na ciągnik i działka rozstawić i niech się leje ( Chodzi o QQ na paszę ) Staw najtańszy jak on Mówi i najpraktyczniejszy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

12

tu ->    http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 40#p154440

13

ja będę próbował sam wykopać studnie głębinową smile

14

Wykopać? Czy wywiercić?
No ja też sam spróbuję. Bo ceny u nas powalają. Od 170zł do 300 za m. Gdzie materiał to 40zł.
Co ciekawe ten najdroższy robi w okolicy najwięcej....

15

a jakie to ma znaczenie ?

16 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-10-08 21:53:26)

no ma. tu używasz saperki a tu ..... różnych innych rzeczy
Wiercona jest tańsza.... przynajmniej materiał...

17

Bita głębinowa jest bardziej naturalna przynajmniej tak mówił fachowiec co mi robił bo przy wierconej dodają jakiś rodzaj cementu zamiast rur osłonowych a potem to wypłukują ale wszystkiego się nie da .

18 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-10-08 22:13:42)

Co studniarz to opinia.....  Ja mam jeszcze 1,5 dachu do zrobienia i jedną hatę do ocieplenia i ruszam z tematem....
Puki co się uczę teori

19

Z wodą jak na razie u mnie ok mamy dwie studnie  w wiosce na kilka domów i przy tej suszy nie brakło nawet na chwilkę  także jak jest duży silos na wodę i studnię co w miarę sobie radzi to to ujdzie bez głębinowych . a staw u mnie jak nie było dopływu woda mi opadła prawie 0,8 m także dużo  i musiałem nawet dolewać bo by mi rybki padły . wymiary stawu 15 x 10 x 3

20

wiem jaka jest różnica smile