921

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Słomy akurat u mnie było ale brak kolby. Miałem wystawioną do sprzedaży z pnia ale krowiarze u nas to sknery. Wystawiłem po 4 tyś do dogadania i zero zainteresowania. Szkoda mi ich nie będzie jak wczesną wiosną krowy będą buczeć. Koseś u mnie rok temu był podobny plon, starczy że trochę nie popada i jest jak jest ale nie ma co rozpaczać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

922

kosimy jeszcze na biomase sypia od 10 ton do 30, ale srednia to jakies 20 ton.

mdw

923

u nas tak samo . susza swoje zrobiła a szczególnie w pózniej sianych . a na biogaz też chcą z ziarnem bo ono robi kopa w baniaku.

Leszek   dla kolegów'

924

U mnie wlało i czekam z koszeniem .Kuku ma sporo % i czekam jeszcze .Cena się utrzymuje 500 zł netto za mokrą.Sąsiad kosił na kiszonkę to średnio 10 tandemów  z okładkami z ha wyszło .Jaka może być waga takiej świeżej masy na takim tandemie ? 4 tony chyba jest ,okładki dobre 2 metry wysokie .

925

U mnie dziś kasa na koncie pismo mecenasa pomogło wypłacili wszystko.

926

witam ,fermy drobiu wozniak od dzis placi 520 netto,a placil 450 ciekawe co zrobi z zborzem  http://fdw.pl/skup-zboz/

927

Wczoraj skosiłem jedną działkę to plon jeszcze gorszy, 2,5ha i dało jakieś 7 ton. Po sąsiedzku na polu szalał lexion 780 na gąsienicach i przystawka 12 rzędów, prędkość w polu taka jak ja 514 na szosie smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

928

Jaką macie wilgotność?
Ja jeszcze nie ruszyłem z koszeniem u siebie, bo co się szykuje to popada.
Byłem trochę na usługach to plon od 3 do 12,8 z hektara, wilgotność 27-35%
Cena 470 netto, agrolok proponuje niby 490 netto.

929

U mnie było 35%, dziś przerwa, ale coś pogoda zaczyna się robić i ponoć na weekend ma być lepsza więc od jutra zaatakuje tak żeby w niedziele zakończyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

930

Wy już kończycie a ja zacznę dopiero po pierwszym , trochę popadało i u mnie wszyscy sieją.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

931

e nie jesteś sam dziś po południu zaczynam . koszą po sąsiedzku .  ciężarówki już czekają .

Leszek   dla kolegów'

932

Wczoraj skosiłem pierwszy kawałek u siebie plon ok 8 ton ale wilgotność 35% w nocy trochę popadało więc dzisiaj przerwa. Jeszcze z 5 hektarów takiej wilgotniejszej, a reszta powinna być już suchsza.

933

Dziś kosiłem swoją to miała 31 % i miłe zaskoczenie bo plon też ,jak na ten rok dobry :-)

934

no wczoraj wjechałem na inne pole to sypała w granicach 8 ton

E 516 na części
Telefon 695 076 269

935 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-10-24 19:43:24)

ja od wczoraj  rano zaczełem kosić  250 ton z pola wyjechało 23% wilgotności daje od 3 t, do 12 t z ha . szału nie ma  srednia pewno będzie słaba . awarię złapał Tukan 450 na 8 rzedach  i wolna niedziela .jedno co wygodne to nie martwie się o transport ,ciężarówki po polu dzielnie dają czasem tylko im pomagam,

Leszek   dla kolegów'

936

jakie odmiany daja 3 a jakie 12?

Rolnik z powołania:-)

937

Pajej napisał/a:

jakie odmiany daja 3 a jakie 12?

to nie tak tam gdzie lepsza i bardzo dobra ziemia to 12 i więcej a na piachach te same odmiany po 3 i mniej ! brak wody to główny problem  ale jednak wysokie FAO . Mój faworyt w tym roku to MAS 20F I MAS 22.R. DYNAMITE , też potęga jak miała wodę . ale ogólnie na te nakłady to katastrofa, muszę się zastanowić czy warto się pchać w kuku.na piachach bez deszczowni.zima długa.

Leszek   dla kolegów'

938 Ostatnio edytowany przez Pajej (2015-10-25 11:28:29)

te odmiany nie sa późne, moze cos takiego posieje na wiosne. jak bede zamawiał nasiona to wróce jeszcze do tematu

939

Pajej napisał/a:

te odmiany nie sa późne, moze cos takiego posieje na wiosne. jak bede zamawiał nasiona to wróce jeszcze do tematu

u kolegów są 260 -300 FAO i 3
tygodnie pózniej  siane i te dają , lepiej zniosły suszę na dobrych stanowiskach ale mokre z pola schodzą po 37 % ,

Leszek   dla kolegów'

940

dla mnie to za dużo psychicznie nie wytrzymałbnym tego.