Odp: Kukurydza Na Ziarno
A wiesz jak się fajnie kosi w śniegu Wpadasz na białe pole a śnieg z kukurydzy fajnie się obtrząsa w przystawce
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 46 47 48 49 50 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A wiesz jak się fajnie kosi w śniegu Wpadasz na białe pole a śnieg z kukurydzy fajnie się obtrząsa w przystawce
Kilka lat temu było w TV kombajn wpadł w poślizg zimą na szosie, jechał kosić qq
W pierwszym roku jak zaczęliśmy się bawić w kukurydzę to skończyliśmy w mikołaja 6 grudnia. Ponad 10 ha było koszone właśnie w śniegu, kombajn w środku wyglądał jak epoka lodowcowa. A odnośnie tego roku to właśnie dziś zakończyłem temat ze żniwami. Zarówno zbożowe jak i kukurydziane przebiegły bezawaryjnie. Oby tak dalej. Co do poślizgów kombajnami to jak jechałem właśnie 516 w śniegu to pod górki musiałem poboczami bo na drodze to ślizgał się i nie było opcji podjechać
ja sie boje o brokuł bo zima nie daleko a jeszcze nie zaczałem zbioru z kuku nie chce tego przezywać
E tam, czego tu się bać, jak udało się zasiać to i uda się zebrać. No co innego z warzywami co mogą paść od mrozu ale z kukurydzą jest jakiś luzik. Kuzyn kosił jednemu w lutym bo ten czekał żeby ją dobrze wymroziło...
Ale wtedy to tylko na bimber , bo paszy to się chyba nie da zrobić .
dzikom nie przeszkadza . wkurwiły mnie bardziej jak susza, man nadzieję że w tym tygodniu skończę ,
Znajomy jest zarządcą u prywaciarza na dawnym PGR. Mają gorzelnię jeszcze kilka lat temu kosili na bieżąco do produkcji, często jeszcze w styczniu. Obecnie koszą gdy jest dobra i ładują w rękaw.
No ostatnio dużo się słyszy o pakowaniu w rękaw, nawet jak ma iść na suszenie. Skosić jak jest ładna pogoda i w rękaw jak suszarnia się nie wyrabia. Z gościem właśnie gadałem ale mówił że jak leży dłużej to już zalatuje kwasem. 3-4 mce to max takiego przechowywania jak by miało iść do suszenia
Leszek tak robił Woźniak opowiadali kierowcy co było susze szło od razu na produkcję w granicy 20% przy 2000 ton paszy na dobę potrzeba jest spore zapotrzebowanie a reszta do rękawa i na suszarnię. Kilka lat temu postawił za unijne wielką mieszalnie i na dziś moce produkcyjne są na wysokości 98% możliwości mieszalni.
Wczoraj skończyłem kosić kukurydzę .Niestety na końcu jeszcze zwierzaki mi zniszczyły sporo i plon zamknął się 9,5 tony z ha .Wszystko zakisiłem na CCM .
I poszło 100 ha. kuku 2015 zakończona średnia pewno koło 6.5 t nędza , były też rekordy wydajności na pojedyńczych polach ale całość nędza.
https://www.youtube.com/watch?v=7PjKNXtgeb0
Robi ktoś takie wsiewki? Ciekawy pomysł.
Dla mnie to duracki pomysł , kłopotliwe sianie wsiewki a pożytek raczej wątpliwy i bardzo nie pewny ,przyjdzie sucho i nie powschodzi kukurydza szybko zakryje rzędy i dostep światła do wsiewki znikomy czyli wzrost też słaby . Dużo kosztów a pożytek znikomy albo żaden oczywiście to tylko moje zdanie.
Mi się wydaje, ze pomysł jest dość dobry jak ktoś na polu chce założyć łąkę, czy pastwisko. Plon w jednym roku a w drugim na wiosnę już jest co zasilić azotem. Przynajmniej na filmie po zbiorze kuku to wyglądało dość przyzwoicie.
głownie zazielenienie . na wiosne może zdążą wykosić jeszcze przed siewem nowej kuku . myślałem o tym .techniczne tego nie ogarniam .
Mi zostało około 15 ha do skoszenia ale chwilowo nie koszę bo załamała się pogoda ,w końcu pada . No i rozwaliło mi wialnię w kombajnie , dziś bezstresowo rozebrałem jutro poskładam.
sie nie martw koledzy mają jeszcze 600 ha ,
Sarast od razu mi rażniej.
i leje dziś na 2 kombajny kosili 60 km na od bazy ciężarówki, ciagniki z naczepami ganiły , ale deszcz zakończył manewry. mają jeszcze pola 300ha 250 km od bazy w zachodniopomorskim .
Strony Poprzednia 1 … 46 47 48 49 50 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo