161

Odp: Narzędzia warsztatowe

Voltaren lub jakiś zamiennik, pomaga. Co jakiś czas do masażysty i jakoś 50 dych przeleciało. Trochę to jednak już się oszczędzam, altankę blachą która została z domu właśnie mi kuzyn pokrywa a czekałem aż się za to zabierze 3 lata.

162

Krzysiek napisał/a:

a byłem wink Ale to nie od tego. łokieć wysiadł przy akcji porzeczka..... i do dziś boli. Mogę unieść 50kg  ale jak siądę przy stole to nie wiem co z ręką zrobić. A dziś jeszcze bark.....do 67 roku..... ???

Coś mi Twoje problemy śmierdzą boreliozą...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

163

nie strasz... wszytko możliwe.  Aczkolwiek mało prawdopodobne nie szlajam się za dużo po krzakach... 
ale z drugiej strony wystarczy 1 raz....

164

A te Twoje porzeczki to Wersal?
Ja z tą zarazą walczyłem...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

165

hmmm kleszcze w porzeczkach.... Trzeba się obadać....

166

Do mojego młodszego synka raz tylko kleszcz się przyssał, nad morzem w krzaczkach, gdy poszedł siku zrobić. Nawet do lasu nie wchodził, tylko dwa kroki ze ścieżki w trawę poszedł... Z boreliozą walczyliśmy ponad rok i do końca nikt nie wie czy pozbyliśmy się jej na zawsze....

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

167

Okazyjnie zakupiona mała maszynka https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5ca1d87df31a.jpg

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

168

tarcze tylko na allegro, bo w sklepach zdzierają za bardzo

169

Mam taka tylko wersje max. 7,5kw 3500obr i co najlepsze imadło kątowe z podziałką. Tne na niej większość profili co do tarcz sprawdze i dam znac jakiej firmy wytrzymują duzo. Mam sprawdzone kilka firm i te jedne najlepiej szły. Jutro sprawdze.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

170

Tu ma silnik 3kw więc wystarczy. Mam też do tego elementy przekręcić jak coś długiego ciąć to żeby było miejsce zamocowac oraz imadło. Co do tarcz to chętnie się dowiem lecz tutaj dostałem tarcze widie do betonu i zwykła do cięcia metalu tylko trochę używana.

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

171

U mnie na firmie kupowali tarczę do cięcia szyn kolejowych i wystarczały niby dłużej, ale pewnie coś droższe.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

172

Przeciętne to topex, euroflex, lepsza Andre, a taka co wytrzymuje co najmoej  2x topexa to Most premium. Cen nie pamiętam. Swoją drogą musze sprawdzić czy Pferd robi takie duze tarcze, bo na małego flexa do cięcia noe miałem lepsz ch jal pferd elastic.

173

wiele tarcz już zjechałem i praktycznie niewiele się różnią co do jakości, nie miałem jeszcze takiej co by wytrzymywała 2-3x tyle co najtańsza, dodatkowo co jakiś czas ktoś coś wyszczerbi i to niezależnie od " jakości " . W związku z tym biorę najtańsze i zdzieram je do zera najpierw na stacjonarnej , później idzie na ręcznego flexa 230 i na koniec dojeżdżam 125-tką. Trzeba tylko na nakrętce flexa zatoczyć fazkę do centrowania tarcz z większym otworem

174

Kumpel co robi remonty przyczep kupił do cięcia taśmówkę razem z polewaniem materiału. Docisk ma regulowany hydraulicznie. Fajna maszyna bo mało odpadu idzie i materiał w ogóle się nie grzeje co ma znaczenie przy cięciu jakiś tam wałków do toczenia. Fajny sprzęt ale to już musi mieć codziennie robotę

E 516 na części
Telefon 695 076 269

175

mpopis napisał/a:

wiele tarcz już zjechałem i praktycznie niewiele się różnią co do jakości, nie miałem jeszcze takiej co by wytrzymywała 2-3x tyle co najtańsza, dodatkowo co jakiś czas ktoś coś wyszczerbi i to niezależnie od " jakości " . W związku z tym biorę najtańsze i zdzieram je do zera najpierw na stacjonarnej , później idzie na ręcznego flexa 230 i na koniec dojeżdżam 125-tką. Trzeba tylko na nakrętce flexa zatoczyć fazkę do centrowania tarcz z większym otworem

Potwierdzam i robię dokładnie tak samo

A kiedyś pytałem o ostrzałkę do wierteł. I dziś przyszła http://allegro.pl/bass-pl-precyzyjna-os … 69960.html
Właśnie zrobiłem sobie przerwę w hurtowym ostrzeniu wierteł. Na ostrzyłem chyba z 30szt i nie wiedzę by coś się złego z nią działo. Nie jest idealna Przede wszystkim nie podoba mi się ziarnistość tarczy  bo aż 80 ładniej by ostrzyła gdyby miała 100. 80W wystarczy do ostrzenia w zupełności, jak teraz ostrzę 5kg wierteł na raz to trochę mało ale jak do jednego wystarczy.
Jak by ktos chciał kupować to zwracajcie uwagę na krążek ostrzący by był "diamentowy" a nie z zwykłego kamienia.

176

Tez resztówki trafiaja u mnie na flexa. Ceny tarcz co wymienilem zamykają się w 20zł, a co do zużycia to niestety ja róz ice zauważyłem....

177

Ja zauwżyłem sporą ròżnicę przy tarczach PFERD 1 mm i bez tego metalowego pierścienia w środku (inox) wtrzymują ze trzy razy dłużej niż najtańsze a są tylko dwa razy droższe

178

nie dwa, a trzy razy droższe.
http://allegro.pl/pferd-tarcza-do-cieci … 79617.html
http://allegro.pl/tarcza-tarcze-do-ciec … 66247.html

179 Ostatnio edytowany przez bamreras (2016-04-26 07:34:21)

Marek nie bądz zly ale te tarcze na małego flexa z ceną do 2zł to jakieś nieporozumienie. No chyba że jak ktoś lubi często łopatą ścierniwo z warsztatu wygarniać to jego problem.

Pferd 125mm z ozanaczeniem SG-elastic A60R kładzie wszystkie dotąd mi znane tarcze na lopatki. Kosztuje w pobliskim sklepie 5zl, ana internecie od 3,40. Jest jeszcze taka podobna z oznaczeniem PS-forte A60P, kosztuje o 0,5zł mniej ale juz nkie zdzerży tego co siostra.
Znalazlem pferda 400mm też zlini SG-elastic no i cena z lekka powala bo około 45zł, ale jak jakość i różnica w cięciu by byla jak przy malych to brałbym od razu.

180

jak samemu pracujesz to można wykorzystać różnicą w jakości, ale jeśli mają do tego dostęp też inni to już nie wygląda to tak różowo.