Odp: ciągnik
wczesniej było do 5 lat pod warunkiem ze dany sprzet nie byl brany juz na jakis program
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » ciągnik
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wczesniej było do 5 lat pod warunkiem ze dany sprzet nie byl brany juz na jakis program
Zrob rozeznania Krzysiek i bedzie wszystko jasne... Chetnie bym sie dowiedzial jak z tym bedzie dokladnie..
Więc dzwoniłem najpierw do ODR
- nie można mało tego muszą być tylko nowe, nawet nie 5 letnie.....
No to dzwonię do Gdyni do wojewódzkiego odzdziału tam gdzie się zanosi papierki MR
Tam bardzo uprzejma pani odpowiedziała mi na wszystkie pytania.
I Potwierdzam to co pisałem wcześniej. Pani bez zastanowienia powiedziała "TAK"
Zadałem pytanie jeszcze raz.
Czy mozna kupować maszyny starsze niż 5 lat.
"Tak można"
Jest kilka ale
1 sprzęt musi być sprawny jezeli chodzi o ciągnik wystarczy ze ma przegląd i jest zarejestrowany. Pozostałe maszyny muszą mieć nr seryjny i być obejrzane przez naszego rzeczoznawcę i ten musi napisać że sprzęt jest sprawny a jego wartość jest taka jak na fakturze.
2 Maszyna nigdy wcześniej nie mogła być kupiona za pieniądze z UE oświadczenie poprzedniego właściciela.
Pani generalnie powiedziała żeby się zastanowić przed podjęciem używek.
Ale należy też pamiętać że mam 3 lata na wydanie i rozliczenie tej kasy. Więc wydajemy kasę dziś i ma ponad 1000 dni na papirologię a wrazie co na wymianę maszyny.
Myslę że warto. wystarczy spojrzeć na opryskiwacze.
W ODR z reguły nic nie można, bo nie chce im się robić i nie chcą brać odpowiedzialności. Dlatego w wielu przypadkach celowo podają sprzeczne z rzeczywistością informacje. U nas to samo.
Więc dzwoniłem najpierw do ODR
- nie można mało tego muszą być tylko nowe, nawet nie 5 letnie.....
No to dzwonię do Gdyni do wojewódzkiego odzdziału tam gdzie się zanosi papierki MR
Tam bardzo uprzejma pani odpowiedziała mi na wszystkie pytania.
I Potwierdzam to co pisałem wcześniej. Pani bez zastanowienia powiedziała "TAK"
Zadałem pytanie jeszcze raz.
Czy mozna kupować maszyny starsze niż 5 lat.
"Tak można"
Jest kilka ale
1 sprzęt musi być sprawny jezeli chodzi o ciągnik wystarczy ze ma przegląd i jest zarejestrowany. Pozostałe maszyny muszą mieć nr seryjny i być obejrzane przez naszego rzeczoznawcę i ten musi napisać że sprzęt jest sprawny a jego wartość jest taka jak na fakturze.
2 Maszyna nigdy wcześniej nie mogła być kupiona za pieniądze z UE oświadczenie poprzedniego właściciela.Pani generalnie powiedziała żeby się zastanowić przed podjęciem używek.
Ale należy też pamiętać że mam 3 lata na wydanie i rozliczenie tej kasy. Więc wydajemy kasę dziś i ma ponad 1000 dni na papirologię a wrazie co na wymianę maszyny.Myslę że warto. wystarczy spojrzeć na opryskiwacze.
Warto, warto bo mozna wiecej kupic uzywanych maszyn niz nowe a my nie tępe chlopy to naprawimy bez problemu No i teraz jak bede w nastepnym naborze sie zglaszal to tez bede mial zagadywke jaki ciagnik kupic czy jakis posredni czy wiekszy od Forsza... :hmmm:
Zadzwoniłem do pani z odr by ją oświecić.
Mówi że lepiej sobie kłopotu nie robić i kupować nowe...
Gdzieś to mam...
Kłopot jedynoe z wyceną bo agencja może zarzucić ci że cena jest zawyżona, dlatego najlepiej wziąść rzeczoznawce na wycene.
Przejrzałem rozporządzenie ministra rolnictwa, nic tam o tym czy stare czy nowe nie ma.
Lista i punkty strona 21 file:///C:/Documents%20and%20Settings/Beata/Moje%20dokumenty/Downloads/D20150982%20(1).pdf
W ODR z reguły nic nie można, bo nie chce im się robić i nie chcą brać odpowiedzialności. Dlatego w wielu przypadkach celowo podają sprzeczne z rzeczywistością informacje. U nas to samo.
u mnie tak samo. powiedzieli w ODR że marernizacji mozna tylko jedna poprawke, a mi gośc faktóry namieszał i to byłaby 2 poprawda. mase stresu a w Agiencji babka ze co za debile w ODR takie głupoty popwiadaja.
mam jeszcze inne historie, ale za duzo by mówić. Wiem jedno kolejne programy jak będe cos brała to biore prywatna firme na wnioski.
Jeszcze jedno jakie kierunki studiów na MR zaliczane sa za rolnicze. bo siora chce jakie podyplomowe rachunkowość w rolnictwie jest cos takiego???
Wszystko masz w tym rozporządzeniu poszukaj.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » ciągnik
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo