1 Ostatnio edytowany przez Michał H0e (2015-11-29 13:46:19)

Temat: Pojazdy IFA i Fortschritt w PRLu

Piszę do Was w dość nietypowej sprawie. Otóż interesuje mnie jakie pojazdy i maszyny wyprodukowane przez IFA/Fortschritt były użytkowane w Polsce do 1989 roku. Od kilku lat buduję hobbystycznie makiety kolei wąskotorowej w skali 1:87 w realiach PRLu (konkretnie lata 1978-1989) i przydałyby się do tego jakieś pojazdy z tamtego okresu. Na rynku są dostępne modele niemieckie z NRD, jednak nie wiem, czy były spotykane w tamtych czasach w Polsce. Stąd mam kilka pytań:
1) Czy do 1989 roku można było spotkać w Polsce traktory i kombajny Fortschritt, czy też pojawiły się one w Polsce dopiero po 1990 roku?
2) Czy do 1989 roku stosowano w polskich gospodarstwach rolnych pojazdy IFA W50/L60 z zabudową SHA (chyba do przewozu kiszonki)?
3) Czy w PRLu polskie gospodarstwa użytkowały przyczepy HW80 SHA?
4) Jakie jeszcze IFY W50 i L60 można było spotkać w naszym kraju w okresie PRL? Słyszałem, że podobno w Lasach Państwowych stosowano ciągniki siodłowe W50 z naczepą do przewozu drewna. Wiem też o ciągnikach W50 z naczepami do przewozu materiałów sypkich. PKSy używały W50 ze skrzynią. Widziałem też zdjęcia z PRLu W50 3SK. Jednak nie wiem, czy można było spotkać IFĘ 2SK. Nie słyszałem nic, aby w PRL spotykano IFY na balonach, jednak mimo przeczesania różnych źródeł znalazłem bardzo mało informacji na ten temat, więc może jednak były? A jak było z IFAmi L60?
Jeżeli macie jakieś informacje na ten temat bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Michał

2

Odp: Pojazdy IFA i Fortschritt w PRLu

Szukaj tu. Gdzieś na tym "serwisie" stronie były informacje co dokąd było eksportowane.

3

Chyba największą kopalnią wiedzy będzie PiotrK , przecież jego tato serwisuje te pojazdy od lat chyba pięćdziesiątych

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

4

Mój tato był brygadzistą w PGRze i na pewno z pod znaku fortschritt w latach osiemdziesiątych były tam użytkowane rozrzutniki, wapniarki, pługi i jeden beczkowóz do szamba.

5

Kosiarki pokosowe, nośnik narzędzi RS-09, prasa kostka k-442

6

I jeszcze sieczkarnie do kururydzy

7

W pegeerach dość często spotykane były kosiarko-ładowacze Fortschritt.