61 Ostatnio edytowany przez zorak (2013-11-20 17:21:15)

Odp: Jaki powienien byc akumulator?

muszę wymienić akumulator w farmtracu gdzie siedzi 125/690. Jeśli wezmę 120/900 będzie ok ? 210 więcej na rozruch - rozrusznik nie wyleci mi z silnika ? ta 900 dostępna od ręki, o taki http://archiwum.allegro.pl/oferta/akumu … 63825.html firmy LOXA nie znam ale na składnicy pracuje znajomy i poleca go - cena 360 zł. Aku zapewne znów na max 3 sezony.

gg 5118068

62

Zorak bierz tą 900 a co tych sezonów to ja mam jedną baterię 9 lat i nadal jest w super stanie i żadna markowa ale odpowiednio o nią dbam z resztą jak o każdą co posiadam.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

63

A u mnie już 3 akumulator co zdechł i poszedł na gwarancję.I powiem że nie ma teraz dobrych i lepszych a dbam o nie bo nie kosztują 2 zł. Ja też brałbym 900 i cieszył się jak ładnie kręci. A i tylko jeden idzie? U mnie w jumzie często przez wiosnę do jesieni jest jedna 120/950 ale w zimę nie odpali na jednym bo za gęsty olej.

64

tak jest jeden i jak był sprawny to na tej 690 kręcił jak szalony.

gg 5118068

65

koledzy im większa pojemność akumulatora tym mniej trwały a zwłaszcza w ciągnikach rolniczych bo jak większa pojemność to więcej płyt a co zatym idzie to płyty cięsze i podatniejsze na oberwanie .Naprzykład do c360 lepiej założyć dwie szustki które dłużej wytrzymają niż jedna dwunastka

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

66

Zaorak ma świeży sprzet więc powinno wystarczyć "byle co"
W ubiegłym roku w kombajnie szwankował  mi rozrusznik ten nowszy. W tym roku wymieniłem go na regenerowany starszej konstrukcji.  Na poprzednim rozruszniku martwiłem się że 7 letnie centry ida ostatni sezon. Po włożeniu  rozrusznika po regeneracji ( z wierzchu jak nowy ) mało mi silnika z ramy nie wyrwało. Wygląda na to że aku maja się dobrze.
Pracują tylko w kombajnie w zimie sa moze raz podładowywane  leżą w garażu. Przed sezonem są 2-3 krotnie całkowicie rozładowane  i naładowane  w ciądu 2 tygodni ( mają taką robotę w tym czasie )  będzie 8 rok. Centra heavy duty Do ciągnika kupiłem takie same 3 lata później  jednego już nie ma.

67

http://allegro.pl/akumulator-125ah12v-9 … 56352.html
koledzy te beda odpowiednie

68

dobre do puki nie przyjdzie porządny mróz

69

Nie łudź się, że one tyle mają w rzeczywistości co na opakowaniu. Ja mam teraz 140 pojemności i kręci, ale w zimie i tak jest ciężko.

70

ja od 4 lat mam zip zap 125Ah i dają rade zimą jak długo ciągnik stoi to już po takim czasie trzeba czasem podładować ale jak miały dwa lata to każdą zime paliły normalnie

Nie ma to jak FORTSCHRITT

71

Ja zakładałem 140, z mniejszymi zimą może być różnie.

72

Ja założyłem największe  jakie się zmieściły  do skrzynek i najmocniejsze . Mam z "Granita"  .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

73 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-10-28 22:46:16)

ja w tej chwili mam to co było na podwórku czyli 90Ah i 75Ah jeden z ducato drugi z seata 1,6. I na razie  nie ma problemu...  Ta konfiguracja działa od lipca kiedy padła ostatnia centra 125Ah.  Przez cały lipiec był prawie co dziennie przestawiany bo zawsze przeszkadzał i starczyło prądu mimo że akumlatory są stare wink

74

Żywotność aku w dużej mierze zależy od jego mocowania.W maszynach gdzie są duże drgania zawsze mocuję na miękkim podłożu tz. stara gruba ośmio centymetrowa gabka z łóżka.Są efeky rewelacyjne tz spokój na minimum 7 lat

75

Panowie potrzebuję porady. Mam nowe akumulatory w 323 i jeden ma ponad 13 drugi 11.70 problem jest tego typu, że mierzone ładowanie to ok 28 z haczykiem (mierzone przy rozruszniku.) Napięcie mierzone z dwóch akumulatorów to 24, ale przy rozruchu spada poniżej 10. Ciągnik nie może zakręcić, ale kreci dobrze z pomocą rozruchu. szczerze mówiąc nie wiem gdzie już szukać przyczyny, bo ciągnikiem jechałem 40minut na światłach z przyczepą i później nie chciał zapalić. Wina zaśniedziałych przewodów? Nie wyglądają niby na zaśniedziałe. Najlepsze, że przy uruchomionym silniku ten dobry akumulator ma ładowania 16 a ten słabszy 12 z haczykiem. i już sam nie wiem o co chodzi?

76

Kilkakrotne podłączenie rozruchu wykańcza akumulatory i alternator . Zamień akumulatory miejscami i naładuj je  niepodłączone prostownikiem 12v . Nie wiem czym mierzyłeś ale ja mam tester do akumulatorów z oporem to nawet nówka sztuka nie da rady pokazać 13v?   A i jeszcze jedno diody w alternatorze sprawne i dają stały prąd ?

77

Tak myślałem, żeby zamienić miejscami. Tak pokazywało wczoraj. Dziś poszedłem i jeden miał sporo powyżej 12 drugi 11.60. Wcześniej alternator przeładowywał mi bateria i gotował je. Zmieniłem regulator i ładuje nieco powyżej 28. Mierzyłem multimetrem, najciekawsze że nierówno ładuje. Ja elektrykiem jestem słabym i nie kapiszi co się dzieje z nimi. Jak sprawdzić czy dają stały prąd?

78

Zawsze 2 równe bo bedzie problem ,przerabiane w zt , kupowałem  zawsze dwa nowe   4,   ' 5 lat spokoju .dobry alternator i po problemie,

Leszek   dla kolegów'

79

wcześni alternator ładował nawet 32V na pełnych obrotach. W tej chwili nieco powyżej 28 czyli dobrze. Akumulatory mają ok miesiąc...oba nowe.

80

może radio ci wyciąga prąd z jednego ?? tak miałem

Leszek   dla kolegów'