Temat: klasyczna murowana stodola czy hala stalowa ?
Jako ze czeka mnie jakaś odbudowa chciałem was podpytać co będzie lepszym rozwiązaniem ?
Klasyczna murowana stodoła z więźbą drewniana czy może hala stalowa?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » klasyczna murowana stodola czy hala stalowa ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jako ze czeka mnie jakaś odbudowa chciałem was podpytać co będzie lepszym rozwiązaniem ?
Klasyczna murowana stodoła z więźbą drewniana czy może hala stalowa?
Teraz złom tani, to poszukaj gdzieś hali/wiaty stalowej w używce i tylko wystarczy ściany czymś wypełnić.
hala stalowa bez podpór, jeśli zamierzasz sypać zboże, to wymurowane ściany i w posadzce zostawione mocowania do przegród, dobrze rozplanowane drzwi odsuwane, dach kryty eurofalą ze świetlikami, równa posadzka zabezpieczona przed podsiąkaniem wilgoci.
Mpopis u ciebie to już wiecha chyba stoi.
Właśnie kończę skręcać żelastwo i będę zaczynał przykręcać pokrycie.
szukać czegoś z rozbiórki w dobrych pieniądzach. Ja długo szukałem i ostatnio kupiłem kompletną konstrukcję 12x10x4. 3 sztuki kratownicy dwuspadowej, każda na 2 słupach i do tego komplet rur na łaty i na boki. Koszt 4,5 tyś.
ja w tym roku stawiałem hele 25-15 wys 5,5 bez słupa dookoła murki żelbeton na 1,2m wszystko kupywałem nowe. nawet nie przeszło mi przez myśl żeby murować
ile takie cudenko kosztowało?
a ja będę murował 25x10x5 plany wyszły 2,5 tyś
Murowana i konstrukcja na dach stalowa to kompromis szybkości stawiania do ceny ,zwłaszcza jak się robi samemu .
mi to wyszło na gotowo około 140 netto
ło matko bosko!
to ile stanowisk moze fotki z czego robiłęś powyżej 1,2
A jak to jest z halami namiotowymi?. Mam bydło pod chmurka cały rok. Pastwisko jest na naturze 2000 więc nie wiem czy pozwolenie na budowę jest w ogóle do załatwienia. Na mniej więcej 200 docelowych sztuk oficjalnie musiałaby być opinia rolnośrodowiskowa. W internecie jest że hale się buduje na zgłoszenie ale w ostatnim tygodniku rolniczym jest artykuł że ciężki temat i najlepiej nie zgłaszać wcale i liczyć że życzliwy nie doniesie bo sami nie wiedzą jak hale namiotową zakwalifikowac.
Haczyk jest pewnie w tym żeby udowodnić że hala już stoi przynajmniej 120 dni.
Warto dac nie cale 35tys za konstrukcje stalowa 35x12?
jeśli jest do niej dokumentacja to można rozważyć zakup w zależności od stanu
nowa, używana, dokumentacja ? Mi używka bez papieru, szerokość właśnie 12 metrów wyszło 450 zł za metr po długości czyli twoje 35 metrów kosztowało by 15750zł.
Musze zobaczyc i sie dopytac wszystkiego. A jak bylo z pozwoleniem Zorak?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » klasyczna murowana stodola czy hala stalowa ?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo