1,761

Odp: Pszenica

W nie długim czasie może się okazać że nikt nie będzie chciał paszówki. Bo niby kto ją zje?

1,762

Pszenica ogólnie jest licha na paszę. Najlepsze jest pszenżyto! U nas każdą ilość sprzedam!

1,763

Oj Stachu coś kręcisz. W pszenżycie nie uzyskasz wysokiej zawartości białka, zatem będziesz musiał je uzupełnić np. śrutą sojową czy strączkami. Drób także woli pszenicę niż pszenżyto.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

1,764

a u nas pszenżyto ciężko sprzedać bo trzody już prawie nie ma jedynie "stawy" chętnie biorą ale musi być parę złotych taniej niż najtańsza pszenica "paszówka" bo wybiorą pszenice

1,765

u mnie własnie tesz problem ze zbyciem pszenzyta, pszenice pchne wszedzie, handlarze na porty wyworzą i biora jak leci, a młyny zawsze kreca nosem

Rolnik z powołania:-)

1,766

Andre u mnie kury pszenicy nie chcą zjadać oczywiście z dj-tką. Pszenżyto owszem. Co do bydła tak samo lepiej trącają pszenżyto a świń nie chowam! Pszenicy już nie sieję! Kolega też sporo siał na paszę i teraz pszenżyto i śruta rzepakowa + kuku. Moje kury i opoasy uwielbiają pszenżyto, proso, śruta rzepakowa, kukurydza i dodatki. Pszenicę to ludzie lubią w bułkach.

1,767

Rur3k napisał/a:

a u nas pszenżyto ciężko sprzedać bo trzody już prawie nie ma jedynie "stawy" chętnie biorą ale musi być parę złotych taniej niż najtańsza pszenica "paszówka" bo wybiorą pszenice

Rur3k z jakiego powiatu jesteś że w kuj - pom ciężko ci sprzedać pszenżyto, ja jestem z wąbrzeskiego i ile by nie było to każda ilość jest kupiec

1,768

Pajej - a jakie odmiany pszenicy siejesz?? Przecież Arkadia, Sailor, Lukullus przy niewielkiej ochronie i nawożeniu daje parametry. Muszelka - klasa A/B - ale jak się o nią zadba to bez problemu idzie na konsumpcję.

1,769 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2015-12-24 10:39:09)

jacy napisał/a:

Rur3k z jakiego powiatu jesteś że w kuj - pom ciężko ci sprzedać pszenżyto, ja jestem z wąbrzeskiego i ile by nie było to każda ilość jest kupiec

Z Lipnowskiego

1,770

mam arkadie i salior i tak parametry sa, ale np w tym roku opadanie za wysokie i juz narzekaja, czasami wyjdzie za niskie, czasami jeszcze cos ogólnie to przy sprzedarzy stresik, a paszowa zaworze i nawet posdrdnicy nie ogladaja, wiem bo wczoraj wujkowi zawosiłem, zero stresu pewna kasa

1,771

Szczerze mówiąc to człowiek zawsze się stara aby były te parametry, a nigdy nie było problemów że są za wysokie. Sprzedaję tam gdzie dają najdrożej i nie zależało mi, czy wyjdą parametry czy nie. Robię próby i kto da najwięcej to tam się wiezie. Ile to razy z paszowej na jednym skupie wychodziła konsumpcja w innym.

1,772

Grzesiek, ale jak masz nie na swoim Tirze, albo na przyczepach to średnio wracać i szukać innego skupu

1,773

U mnie nigdy nie narzekali na za wysokie parametry, wręcz przeciwnie.

1,774

u mnie zawsze cos jak nie parametry to robak, a w skupach co biora paszówe to nawet nie patrza na nia wiec jakby mi odmiana paszowa dała 1t z ha wiecej to nie siałbym konsumpcyjnej, szkoda sie stresowac

1,775

Jak piszesz to jak w paszowej będziesz miał robaka to też nie jest fajnie! Ja tak miałem jak Żyto na tira pakowaliśmy! Koleś UUUUUUUUUUUUUUU robal muszę do szefa zadzwonić. Ja do gościa prrrrr! Wziąłem go na kawkę, dałem flachę dobrze zagadałem i 3 z robakiem na statek pojechały! Gościu mówi a h.. tam wrzuci się dropsy od robala na drogę i poszło. Zalerzy na kogo trafisz!

1,776

ja mówie o tym skupie co wujkowi woziłem to nie patrzyli czy jest robal czy nie, oni chyba i tak przed wysłaniem w świat gazuja. u mnie samochód pojechał i znależli odrazu cena w dół o 60zł na tonie!!!

1,777

ja tez pusciłem auto z robakiem to mi urwali po 30 zł od tony, reszte gazowałem to za tabletki na 200 ton zapłaciłem 300 zł

mdw

1,778

Pajej napisał/a:

u mnie zawsze cos jak nie parametry to robak, a w skupach co biora paszówe to nawet nie patrza na nia wiec jakby mi odmiana paszowa dała 1t z ha wiecej to nie siałbym konsumpcyjnej, szkoda sie stresowac

Popatrz na wyniki plonowań ale arkadii i linusa wątpię, że przebiją...

1,779

Mam kawałek linusa na próbę i powiem, że bamberka lepiej się zbiera od niego. Zobaczymy w żniwa. Choć zimy brak to też nie wiadomo nic.

1,780

yokoslaw napisał/a:

ja tez pusciłem auto z robakiem to mi urwali po 30 zł od tony, reszte gazowałem to za tabletki na 200 ton zapłaciłem 300 zł

tez zagazowałem to co w silosach zostało, ale o to chodzi ze co roku jest cos nie halo, dlatego mam juz troche dość