41

Odp: Świnki Wietnamki,konie,owce,osły,barany,króliki,kozy i jeszcze kucyki

nigdy nie odrobaczałem nie wiem czym

Rolnik z powołania:-)

42

ja stosuje iwermektyne zamiennie z walbazenem

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

43

Pajej, na wiosnę w ogródku zasiej dynię, jakąkolwiek. Nasiona dyni zawierają organiczną miedź, lek na wszystkie robale układu pokarmowego. Tyczy się nie tylko owiec. Człowiek raz na kwartał powinien dla zdrowotności zjeść 200 nasion dyni. Łuskane, mielone, nie ma znaczenia. Co jakiś czas dajesz dynię owcom i masz z bani. Przy okazji o sobie nie zapominaj.

Panowie a co robicie z wełną? sprzedajecie ją, bo ja mam jeszcze z 2 tony starej wełny co nadaje sie jeszcze na filc ale u nas nie ma za bardzo gdzie sprzedać.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

45

sławek 42 napisał/a:

Pajej, na wiosnę w ogródku zasiej dynię, jakąkolwiek. Nasiona dyni zawierają organiczną miedź, lek na wszystkie robale układu pokarmowego. Tyczy się nie tylko owiec. Człowiek raz na kwartał powinien dla zdrowotności zjeść 200 nasion dyni. Łuskane, mielone, nie ma znaczenia. Co jakiś czas dajesz dynię owcom i masz z bani. Przy okazji o sobie nie zapominaj.

Jesli to prawda to baran nie ma robali, bo one dynie jedzą codziennie

46

wełnę oddaje na skup co organizuje Związek Owczarski, teraz jest zabójcza cena 3,5zł/kg. Owce wymagają także podawania selenu- ja kupuje lizawki solne(czerwone) oraz podaję wit.E50+selen domięśniowo w zastrzyku.

47

andre902 napisał/a:

Jeśli będę mógł to z chęcią pomogę smile

Po raz kolejny jestes potrzebny. Owieczki sie włamały do stodoły gdzie trzymam zboze i sie pochorowały, o ile z nimi sobie radze to gorzej z młodymi, bo matki straciły pokarm. Młode karmie mlekiek krowim ze sklepu, ale jeden z  jagniat je, ale jest poskulany robi "koci grzbiet" i nie ma tyle energi co zawsze? co mu moze byc? ile tego mleka dawac i jak często?

48

Ja daję preparat mlekozastępczy dla cieląt jak owce nie mają pokarmu. Mleko z kartonu nie jest za ciekawą karmą dla jagniąt. Kiedyś miałem krowę i dawałem mleko krowie, ale preparat mlekozastępczy jest lepszy- ładniejsze jagnięta są po nim. Jak mały jagniak to daję 3-4 razy dziennie, trochę starszym 2 razy dziennie. Jak masz to mógłbyś mu witaminy dać AD3E lub E+selen.

49

chciałem kupic mlekozastepczy ale w okolicznych sklepach nie maja, w mojej okolicy krowa to zadki widok. Napisz mi ile dajesz takiemu 3 tygodniowemu, bo tylko jego mama jeszcze choruje inne juz sa ok

50

Dostaniesz prawie w każdym punkcie sprzedającym dodatki paszowe.

51

kolego uwierz, od razu pomyslałem o preparacie mlekozastepczym objeździłem sklepy z paszami i nigdzie nie dostałem, takie zadupie u mnie

52

proporcje są 1:9 czyli na 1kg preparatu na 9l wody ja dawałem po 250ml na raz w butelce dziecięcej- 25g na butelkę. Jak masz jeszcze jakieś pytania to dzwoń do mojego ojca 605421096.

53

Pajej ty mieszkasz jeszcze w PL ?

54

mieszkam w polsce B poprostu u nas w gminie jest kilkanascie krów, gdzie cieleta odpajaja mlekiem krowy. Andre tez tyle daje, ale jak często 3 tyg jagnieciu?

55

Na początku może nie być przyzwyczajony i nie wypije całej butelki to dawałbym 3x, jeśli wypije całą to wystarczy 2x.

56

wypija całą i jeszcze idzie do mamy pocycać. Mam nadzieje ze jej przejdzie, dzis juz zaczęła jeśc, ale kiepsko jej to idzie, jak jutro nie bedzie lepiej to znowu piwko... Oj te barany wiecej pija niz ja

57

jak mi taki jagniak 40kg wzdymało to lekarz kazał wężykiem wypuścić gazy i 100ml wódki kazał dać i pomogło smile

58

A zastanawiał się ktoś nad hodowlą alpak? Roboty przy nich nie tak dużo jak czytałem w necie a piszą że da się na tym zarobić

59

andre902 napisał/a:

jak mi taki jagniak 40kg wzdymało to lekarz kazał wężykiem wypuścić gazy i 100ml wódki kazał dać i pomogło smile

wzdecia juz nie ma tylko chyba zakwasiła sie bo jedzenie jej nie idzie.

Co do alpak to gdzie zbyt na wełne? podobno droga jest, ale czy bedziesz miał zbyt i jeszcze jedno zobacz sobie ile taka alpaka kosztuje

60

koledzy jest problem i prosze o szybka odpowiedx. Okociła mi sie owca (pierwiastka) ok godz 16.30 do tej pory nie "wyrzuciła" łozyska nie wiem czy teraz jakis wet mi przyjedzie, czy jak zaczekam do rana z wizyta weterynarza to nie bedzie za późno? wiem ze krowy to znosza, ale klacz jak nie wydali łozyska do chyba 1,5 godziny jest nie do uratowania jak to jest u owiec?