361

Odp: ceny ziemi

yokoslaw napisał/a:

w ofertowym biore pierwszy raz udział dla mnie to nowosc,  apunkty za powierzchnie gospodarstwa,za odległosc od miejsca zamieszkania do działki, czy brałes juz jakąś ziemie od agencji, no i proponowany czynsz z tym ze za czynsz punkty od 1-10 a za resztę 1-30

ciekawie bedzie !!!! to odejdą przetargi na korytarzach ?? daj znać jak to wyjdzie ! bo u nas też agencja wystawiła parę setek ha na rok dzierzawy tylko  dziwnie jakoś bo podali stawki czynszu ?  to jak ma wygladac skladanie ofert ???musze poczekać bo na razie w ogłoszeniach w agencji . w szczegułach i zalacznikach po staremu . pozdr.

Leszek   dla kolegów'

362 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-01-06 13:21:03)

to akurat na 5 lat ale wychodzi 6 sezonów, w piatek bede wiedział czy sie dostałem, a pózniej do notariusza z oferta i 12 oswiadczen.  z jednej strony dobrze bo ci wieksi raczej nie beda mieli szans. Zastanawiam sie ile zapłace u notariusza za złozenie oferty, orientuje sie ktoś?

mdw

363

yoko walcz, drugiej szansy nie będzie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

364

Co do ziemi za granicą to na Litwie można wziąć w dzierżawę a nawet chętnie daja ponieważ tam jak weszli do Uni i dostali dopłaty to dużo zostawilo pole w ciortu a dopłaty brali a po kilku latach jeździła kontrol i kary wplepiali że nie uprawiona ziemia i musieli dopłaty oddawać tylko mówi trochę zostało z wypłaty. I oddaja tutejszym Polskim Litwinom... Jeden ma 8ha wzięte to mówił chyba z miesiąc się bawił żeby doprowadzić do ladu bo już drzewka rosły  miejscami i kamieni w ból... Ale teraz tam pole jak malina i plony są zarabiste 6t mieszanki z ha... Jeszcze ten rok będzie trzymał a następny już chyba odpuści bo mówi policjanci strasznie się czepiają że coś nie sprawne i dla nich kat. T to nie na ciągnik tylko na coś innego... No i starzy donoszą na Policję bo oni to kiedyś obrabiali ciężko a teraz kto inny robi a nie rodzina... Też wiem że było do wzięcia 50ha ale trzeba mieć chody dobre tam...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

365

Dziwne byłoby jakbyś musiał płacić coś notariuszowi, no chyba że w przypadku niepowodzenia oddadzą. Karol a w jakiej odległości to masz?

366 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-01-06 17:18:53)

A różnie to bywa 20- 40km najgorzej że już tutejsi Litwini mają wybrane przy granicach ziemię. Dużo jest zaniedbanych pol jak przejezdzac przez główna granice co jest ok 18km ode mnie to podjechać jeszcze z 10-15km i pola jak stół i bele zarosniete w trawie leżą...

Przepraszam pomyliło mi się... Bliżej granicy są pola ładnie uprawione i zasiane zbożem a dalej na polach lakowych lezaly bele... Coś czuje że te bele już dawno w Polsce sprzedane bo każdy kupuję żeby miał co karmić krowy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

367

Grzegorz89 napisał/a:

Dziwne byłoby jakbyś musiał płacić coś notariuszowi, no chyba że w przypadku niepowodzenia oddadzą.

nie oddadzą a trzeba zapłaic pisze w ogłoszeniu jasno i wyraznie ze koszty notarialne pokrywa składający ofertę.

mdw

368

Tak jak w przypadku wadium myślałem, że oddadzą później... Wydaje mi sie dość nieuczciwe, jednak sporo ludzi też przez te koszty nie przystąpi.

369

powiem wam że mnie boli jak widzę że niemcy czy holendrzy obrabiają naszą ziemie jakby polak nie potrafił.

370

Zakwalifikowałem sie na przetarg na wszystkie trzy dzierzawy na które startowałem, z tym że mam dwóch poważnych rywali z czego jeden nie złozył wszystkich dokumentów i nie wiadomo czy złozy bo może  nie spełniać warunków, na dwie działki, bo na tyle złożył, wiec ryzyk fizyk, teraz czeka mnie notariusz ze stosem dokumentów do każdej nieruchomosci po 150 zeta kazda a pózniej zobaczymy, 22 stycznia ostatnie rozdanie...

mdw

371

powodzenia , u mnie bez oferta bez podanej   daty przetargu. czekam.

Leszek   dla kolegów'

372

trzymamy kciuki

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

373

wkoncu nazbieralem komplet dokumentów na ten przetarg, szanse po japonsku jakotako, w sumie bede sie szykował na kolejne

mdw

374

fajnie ze ziemia jest to masz nadzieje u mnie agencja praktycznie nic nie ma...

Rolnik z powołania:-)

375

ale to tylko dlatego ze zabrali jednej spółce a tak to tez dupa, same ochlapy pozostawały, i wszystko prawie ze hurtempuszczają

mdw

376

U nas niedaleko ostatnio poszło 30 ha po 5,5 tyś dzierżawy...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

377

Laszek napisał/a:

U nas niedaleko ostatnio poszło 30 ha po 5,5 tyś dzierżawy...

No to logiczna cena 100q żyta z 1ha po 55 zł/q = 5,5 tyś

378

a słyszeliście coś takiego jak umowa użyczenia zieli z Agencji ??
u nas jest piewien  gostek co nazbierał już około 7 tys ha  z czego większośc z Agencji i połowa z tego na zasadzie urzyczenia ...  co to takiego ? pierwsze słyszę ale jest to realne

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

379 Ostatnio edytowany przez androl (2016-01-18 14:44:18)

http://www.arslege.pl/kodeks-cywilny/k9/ Tytuł XVIII to mi wychodzi na jakiś przekręt byłej władzy skoro za darmo, dla kolesi czemu nie.

380

Nie wiem czy przekręt ale ja też ze trzy lata temu brałem łąki w użyczenie od agencji, ale nie za darmo tylko za śmieszne pieniądze i warunkiem było złożenie oświadczenia że nie będzie się ubiegać o dopłaty . Sytuacja taka ma miejsce jeśli agencja przygotowuje do sprzedaży.