Odp: Głośny jazgot na II biegu w E512.
Jest możliwe, no i masz rację tylko uważaj na skrzynie bo były różne i żebyś sobie kupił taką samą jak Twoja.
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » Głośny jazgot na II biegu w E512.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jest możliwe, no i masz rację tylko uważaj na skrzynie bo były różne i żebyś sobie kupił taką samą jak Twoja.
Ja widzę że KASZA mówi o kombajnie, a radzicie o traktorze i się nie dogadacie.
:stu: no ale wątek w tytule mógłby mieć słowo kombajn
MAREKPE napisał/a:Ja widzę że KASZA mówi o kombajnie, a radzicie o traktorze i się nie dogadacie.
:stu: no ale wątek w tytule mógłby mieć słowo kombajn
:stu: Androl ale to przecież dział o kombajnach więc chyba jasne...
Laszek, jasne patrząc na stronę główną FF natomiast na stronie postów z ostatnich 24 h jest tylko tytuł wątku, więc nie do końca jasne, bo nie tylko ja strzeliłem tą gafę.
Przepraszam kol Kasza.
kupno drugiej skrzyni to dobry pomysł ale w sprawie skrzyni w kombajnie nie pomogę bo tam nie grzebałem.
To jest coś na poziomie skrzyni biegów w motorynce tylko w rozmiarze XXXXL Nie da się tego źle poskładać i jakość jazdy wynika z jakości użytych części. 400zł to pieniądze jak na Forsza niemałe, ale ja osobiście bym odżałował, bo można kupić kolejną skrzynię z tym samym problemem, albo z innymi wymiarami wodzików itp.
To fakt panie MAREKPE, moja skrzynia na początku działała całkiem dobrze, a po 50 godzinach pracy pierwszy bieg był już na haczyku z drutu przywiązanego do siedzenia. Z zakupem też może być tak samo gdyż na ogół skrzynie są już wymontowane lub kombajny unieruchomione więc ciężko będzie określić ich stan. Raczej będę skłaniał się do naprawy, zobaczymy wiosną. Wtedy powiem co i jak.
Rozwiązana zagadka głośnej pracy skrzyni na II biegu. Zębatka przesuwna załączająca ów II bieg jest zużyta i wyleciały dwa zęby.
I tu rodzi się pytanie : czy wymienię tę zębatkę bez większych ekscesów, czy skrzynia na glebę?
na pierwszy rzut oka powinno się wyjąc wałek w stronę schodków do kabiny i koło zębate będzie do wyjęcia.
Proszę o opinie kolegów, którym zęby też zjadł czas. :-)
Pozdr
Jacek
Za tydzień bedę stał przed tym problemem, według mnie po zdjęciu hamulców istnieje możliwość wysunięcia wałków na których osadzone są te koła, na pewno podzielę się wiedzą, na razie robię kosę i heder.
Ja bym wyją całą skrzynie, dużo roboty z tym nie ma. Rozebrać całą skrzynie i przy okazji sprawdzić resztę i co potrzeba wymienić
To pocieszyliście jak umarłego piz.ą!
Tryby kupione ( w Pankowie - wczoraj zamówione i dzisiaj dostawa ) w sobotę zaczynam wyminę.
Daj znać jak ci poszło i jak zrobiłeś remont Heyah
Po robocie.
Zębatki przesuwne wymienione, poszło gładko, z wycinaniem uszczelek wymianą dwóch łożysk - 2 godziny.
Wyjąłem tylko wodzik od R-1 i dość dobrze zębatka od 3 biegu wyszła.
Skrzynia cicha, biegi wchodzą gładko.
Będzie żył!!!
Pozdrawiam
Skrzynie wywalałeś?
No to spoko! Pytam bo nie rozbierałem jeszcze skrzyni. Poza regulacją hamulca i wymianą łożyska oporowego. Czyli zwaliłeś ten dekiel od korka wlewu i już?
Tak dokładnie.
Ale poza tym, więcej się nie zdziała bez zdejmowania skrzyni i rozpoławiania jej.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » Głośny jazgot na II biegu w E512.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo