401

Odp: ceny ziemi

Laszek napisał/a:

Tylko na otwartym emocje mogą wziąć górę nad rozumem...

U nas to już dawno emocje przejęły kontrole nad rozumem a efekt jest w postaci komornika który dobija się i nawet 300 krów nie pomogło wszystko pójdzie.

402

U kogo ,gdzie ?

403

jaka 3 tylko 5-6 wiec nie ma co porównywać przedłożyli mi dzierżawę  10 ha za całość 500 kg  i to jest podwyżka o ponad 200%

404

Pamiętasz tego z Lutynówka co jechał na Bednary autokarem to właśnie u niego.

405

Jakoś nie mogę go skojarzyć ..........

406

oj powoli mam juz dośc co chwile ktos do mnie dzwoni i mówi słuchaj kupuje to pole od tego goscia nie podkupuj mi nie bądź świnia, a ze ja swinia nie jestem to nie podkupuje, ale od ponad roku nic przez to nie kupiłem... i miej tu dobre serce

Rolnik z powołania:-)

407

kto ma miękkie serce to ma twardą dupę smile

408

A zadałeś sobie pytanie czy naprawdę musisz?

409

koseś napisał/a:

Jakoś nie mogę go skojarzyć ..........

Podpowiem ci był w okularach takich jak denka słoika.Szkoda że cała grupa sobie fotki nie strzeliła.

410

Za mocno byłem pijany .............albo oni i dlatego nie kojarzę .......

411

tomek1974 napisał/a:

kto ma miękkie serce to ma twardą dupę smile

wrogów narobić sobie łatwo, ale czy warto dla kawałka pola?....

Rolnik z powołania:-)

412

myślisz że uległością kupisz szacunek i przyjaciół ?

413

Ja siedzę cicho i zobaczymy co będzie  czynsz daje  około 2.9t za ha   więcej nie dam   tym bardziej że  wyniki i podpisanie umowy przewidziane jest około 15Kwietnia .... późno

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

414

u mnie tez cisza, czekam na pismo z agencji

mdw

415

Wojtas 2.9 tony czego na hektar? W sumie to czego by nie było, to dla mnie dużo za dużo.. Biorąc pod uwagę ceny i wydajność u mnie nie byłbym nawet na zero.

416

Pamiętaj Grzegorz, że u nich to jakby inna Polska, u nas ziemie najgorsze, maszyny najdroższe, a produkty rolne najtańsze ...

417

z 2 i 3a wyciągnie się te 8t pszenicy  bez większych  problemów byle  woda była

hmm yoko  jak to u was z tymi kopertowymi ??
przecież to w gruncie sprawy nie decyduje  wysokośc czynszu tylko  punkty  i dobroć komisji ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

418

Zdaję sobie sprawę z tego, że ziemia rodniejsza, ale mimo wszystko... W tym roku miałem pszenice które sypały ok 8ton to wyglądały naprawdę fest. mimo wszystko przy tej cenie trzeba 4tony liczyć na koszty, 3tony czynszu zostaje już niewiele, a jak wody zabraknie to trzeba dołożyć. Mam teraz kawałki gdzie jest 2klasa to regulatory podwójnie a nawóz połowę i rośnie wraz lepiej.

419

U mnie i okolicy to od 3 do 6, ale z przewaga 5 i 6. Na fragmencie mojej 6tej klasy to 60ka z rozrzutnikiem po suchym ledwie jedzie - ziemia prawie jak popiół sypka i sie kopie...

420

Grzesiek u nas jest taki bierze wszystko w okolicy płaci 1000 zl za hektar. Właściciel ma 1000 zl + dopłaty i sam musi opłacić podatek warunek jest taki umowa na 10 lat nic na gębę. A na pole ma od 20-30 kilometrów i jak wychodzi na tym fakt sprzęt wszystko nówka.