421

Odp: ceny ziemi

tomek1974 napisał/a:

myślisz że uległością kupisz szacunek i przyjaciół ?

mysle zew jakby te pola były przy moim to inna bajka, a sa raczej przy polach tych co mnie ptoszą zebym nie podkupował wiec pomyśl

Rolnik z powołania:-)

422

Ostatnio w sąsiednie wiosce jedna wdowa wystawiła do sprzedaży 4,5 ha IV klasy. Czekała może ze 2 tygodnie na kupca no i sprzedała. Cena 85 tyś za ha...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

423

ca taka kase to zastanowiłbym sie czy sam nie sprzedac i poszukac sobie roboty

424 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-01-29 09:48:37)

wojtas napisał/a:

z 2 i 3a wyciągnie się te 8t pszenicy  bez większych  problemów byle  woda była

hmm yoko  jak to u was z tymi kopertowymi ??
przecież to w gruncie sprawy nie decyduje  wysokośc czynszu tylko  punkty  i dobroć komisji ...

no tak, wiec nie wiem czemu az te 2.9 tony, moja granica psychologiczna to 2 tony a 2,9 to juz psychiatryczna wink

mdw

425

http://olx.pl/oferta/sprzedam-grunty-ro … e147c4c4d5
ponad 100 hektarów za 3 bańki. Wychodzi 29tyś/ha i chętnych brak od kilku lat. Ale uprawa tego to prawdziwe wyzwanie. Natomiast idealne na wypas bydła.

gg 5118068

426 Ostatnio edytowany przez marcel (2016-01-29 11:18:45)

Pietia to jak facet ma na papierze umowę dzierżawy to składa wniosek i dostanie dopłatę.

427

Marcel żeby dostać dopłatę to nawet nie trzeba mieć dzierżawy na papierze, wystarczy obrabiać ziemię... I mieć na to dowody że się obrabia

E 516 na części
Telefon 695 076 269

428

Dopłaty bierze ten co uprawia a nie co ma w posiadaniu.Tak od strony prawnej w rzeczywistości całkiem inaczej, wiadomo.  Ogólnie to jak czynsz wynosi około 3tony ale dopłaty moje to wyjdzie podobnie jakbym nie widział dopłat i płacił 1000zł do hektara. Mimo woli na dużych kawałkach można się tak bawić, u nas to taki ktoś *** się żywcem w pierwszym roku.

429

Laszek wiem o tym. Chodziło mi o to, że tu nie dość, że obrabia to ma to jeszcze na papierze i to na długi termin.

430

marcel napisał/a:

Pietia to jak facet ma na papierze umowę dzierżawy to składa wniosek i dostanie dopłatę.

Marcel o dopłaty występuje on i przekazuje właścicielowi tak że można zapomnieć o jakiejkolwiek dzierżawie za mniejsze pieniądze a co roku dochodzi mu po kilkadziesiąt hektarów

431

W październiku za 1 ha zapłaciłem 70 tyś, 3 klasa. Teraz zapłaciłem 85 tyś też za 2-3 klasę, a wioskę dalej już słyszę, że do 100 krzyczą........

432

Jeżeli to kawałek przy moim lub dzielący moje pola to jeszcze jestem w stanie to zrozumieć. Jedna przy opłacalności na czysto z jednego hektara 2000zł to trzeba 40lat na to robić.... Ogólnie to moim zdaniem chore chyba że w przypadku jakie wymieniłem wyżej.

433

U nas tyle nie płacą słyszałem ze maks 60 tys , a tak srednio jak juz ktos sprzedaje to po 20-40 tys

mdw

434

Poczekamy aż się dopłaty skończą i wtedy dopiero będą normalne ceny .

435

Ziemia oddalona jest o 8 km ode mnie. U mnie jest po prostu taka okolica, jest dużo "badylarstwa" oraz obór i każdy skacze jak może. Od 4 lat jak na razie nikt mnie nie przebił na licytacji...

436

Maniek to musisz mieć już większe gospodarstwo? Dobrze mówisz zawsze Ci ''badylarze'' podbijają cenę u mnie to samo wink

437

koseś napisał/a:

Poczekamy aż się dopłaty skończą i wtedy dopiero będą normalne ceny .

obys miał racje.

438

Byłem na spotkaniu ,którego tematem był obrót ziemią.Przedstawiciel ANR wspomniał o przetargu na dzierżawę gruntów rolnych w okolicach Wałcza,gdzie wylicytowano 10000 PLN czynszu za 1 ha.Możliwe czy nie?

439

piotrzet napisał/a:

Byłem na spotkaniu ,którego tematem był obrót ziemią.Przedstawiciel ANR wspomniał o przetargu na dzierżawę gruntów rolnych w okolicach Wałcza,gdzie wylicytowano 10000 PLN czynszu za 1 ha.Możliwe czy nie?

Na Łazinie koło Bielaw, takiego Kowaleskiego zlicytował komornik to po 15 tyś za hektar z początku szło....

440

piotrzet napisał/a:

Ciekawe ale trafiaja sie tacy hobbisci

mdw