Temat: Reforma, wycofanie środków ochrony roślin w UE
koledzy wiecie jakie substancje, jakie opryski maja wycofać ta słynna reforma?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Reforma, wycofanie środków ochrony roślin w UE
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
koledzy wiecie jakie substancje, jakie opryski maja wycofać ta słynna reforma?
coś słyszałem że linuron ma być wycofany czyli afalon linurex... jak było spotkanie noworoczne które organizuje właściciel sklepu z śor to mówił żeby sobie jakieś zapasy zrobić kto bedzie siał strączkowe...
to wiem, ale podobno ma byc mega reforma i 70 substancji maja wycofac w tv o tym trabia
Myslę że pomysł nie przejdzie. z 70 zrobi się 7 bo lobbyści od chemikaliów dadzą im w łapę i na parę lat będzie spokój...
od linuronu, poprzez metrybuzynę, flufenacet, tebukonazol, epoksykonal, pakloburazon, substancje sylfynomocznikowe itd. Gdzieś był wykaz
Na samym dole, jest lista. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ … 32015R0408
O ile linuron mniej się sprzedaje to tebukonazol idzie chyba w największych ilościach w sprzedaży. Wątpliwa sprawa czy to przejdzie, myślę że może być dokładnie jak mówi Krzysiek.
Oby bo 13 z nich używam.
I czym to zastąpić?
haczka, wyciąg z pokrzyw itd...
Pokrzyw braknie dla jednego we wsi.... Czyli trza siać pokrzywy..
ja własnie słyszałem ze tym dużym koncernom zalezy na wycofaniu tych starszych substancji bo prawo juz nie chroni tego co ta substancje wymyslił np tebukonazol moze produkowac każdy. Koncerny wielkie wprowadza malutkie zmiany w składzie zarejestruja jako nowa substancja i prawo bedzie ich chronic a wiec peda sprzedawac za odpowiednio duza kase... oby to tylko plotki oby było tak jak Krzysiek mówi
rosyjskie oryginały dobre i tanie . nie mam zahamowań w stosowaniu.. tym bardziej że takie duże rekiny stosują po sąsiedzku .
tylko trzeba miec u kogo to kupic
Rosyjskie dobre ale znam gościa co kupił glin i.................. już nie musiał kosić co nie znaczy że wszystkie takie , a tak na marginesie to na rosje i litwę szwagier co jest kierowcą w arbie prawie non stop wozi chemię basf z niemiec z napisami już cyrylycą .
Daj znać kiedy i jaką trasa będzie przejeżdżał
W srodę na litwę jechał i pauzę kręcił w domu ale....... niestety ważą każdą paletę co do grama aby braków nie było ,w innym przypadku założył bym hurtownię ........... Nawet na firankę nie ładują tylko na chłodnię i 18-21 stopni na plusie musi być .
zaraz i do was trafi , tylko zródło to pewne raczej być musi , u mnie firmy bez skrupułów proponują oryginały z napisami cyrylicą , norma .
Afalon wycofują już chyba z 5 lat i jakoś cały czas jest. badylarze za dużo tego leją, żeby nagle zarobek sobie zamknąć. Nikt nie obetnie gałęzi na któ©ej siedzi. Soje GMO też wycofują i co? Gadają, żeby było o czym gadac.
dziwne siać nie wolno ale sprowadzać wolno ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Reforma, wycofanie środków ochrony roślin w UE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo