441

Odp: ceny ziemi

Grzegorz89 napisał/a:

Maniek to musisz mieć już większe gospodarstwo? Dobrze mówisz zawsze Ci ''badylarze'' podbijają cenę u mnie to samo wink

Ja wiem czy większe, apetyt rośnie w miarę jedzenia.... Wykupuje ziemie gdzie się da,  dzierżawy też biorę gdzie popadnie, a kupuję w szczególności tam gdzie kiedyś dzierżawiłem. Ze wszystkim to około 40 ha powinno już być. Chciałbym się nastawić na coś konkretnego, ale w naszej polityce to trudno jest..... Więc muszę mieć trochę tego  i tamtego. Jest trochę warzyw, zbóż, sadu i obora.

442 Ostatnio edytowany przez andre902 (2016-01-29 21:38:59)

15 tys. czynszu za hektar?
niektórych ludzi na tym świecie chyba całkiem poj...ło. :gun:

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

443

chyba maryske uprawiaja ze im sie to opłaca

mdw

444

lubią dokładać i mają z czego to co żałować . życzyć wydajności.

Leszek   dla kolegów'

zorak napisał/a:

http://olx.pl/oferta/sprzedam-grunty-ro … e147c4c4d5
ponad 100 hektarów za 3 bańki. Wychodzi 29tyś/ha i chętnych brak od kilku lat. Ale uprawa tego to prawdziwe wyzwanie. Natomiast idealne na wypas bydła.

Na hektarze utrzymasz jedną krowę z cielakiem, nawet jak ten hektar wystarczy na cały rok to masz zysku rocznie z 500 na odsadzie. Działka spłaca sie w 60 lat pod warunkiem że nie kupisz na kredyt. Jak bym miał wolne 3 bańki wolałbym jednak obligacje kupić...

446

a ja kupiłbym ziemie wpuściłbym krowy i czułbym sie jak na dzikim zachodzie :-)

Rolnik z powołania:-)

447

Pajej jak na dzikim zachodzie to my teraz mamy smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

448

teraz jest nie wiadomo co zeby nie powiedzieć burdel na kółkach

449

Dzierżawię 3,5 Ha w kawałku od znajomej i powiedziała, że chcę ją w przyszłym roku sprzedać. Stąd pytanie klasa V i VI. Ile waszym zdaniem zaśpiewa? Ja pytając ile odpowiedziała, że do lata da mi znać. Ps jak to jest w przypadku zmieniających się przepisów? Nie mam tej działki po sąsiedzku więc muszę kupić ja w tym roku czy akt w tym a finał finansowy w przyszłym? Jest to do ogarnięcia?

450

A kto to może wiedzieć ile zawoła. Najlepiej jakby miała dni płodne, wtedy się dogaduj. kobitkom odwala w pozytywnym stopniu to pewnie zawoła mniej....
a na drugie pytanie odpowiedź brzmi nie rozumiem o co CI chodzi.

451

Pytam czy jak jej ziemia nie przynależy do mojej to czy przyszłym roku będę mógł ją jeszcze kupić? Lub w tym roku akt a finansowo w przyszłym z godnie z aktem. Tak jakby zakup przez akt z terminem płatności.

452

A pójdzie Ci na rękę, żeby odpisać akt, a później pieniądze? Przecież, nie będzie miała żadnej pewności że jej zapłacisz...  Chociaż nie wiem, czy aż tak się zmieni to wszystko, żeby nie dało rady normalnie ziemią handlować... Tak mi się wydaje...

453

te przyszłe przepisy mi sie podobaja. kupic będzi mógł rolnik (co najmniej 1/4 dochodów z gospodarstwa 3/4 mozna z biznesu) musi mieszkac i gospodarzyc w danej gminie co najmniej 5 lat. Mi sie to podoba

454

Stachu napisał/a:

Pytam czy jak jej ziemia nie przynależy do mojej to czy przyszłym roku będę mógł ją jeszcze kupić? Lub w tym roku akt a finansowo w przyszłym z godnie z aktem. Tak jakby zakup przez akt z terminem płatności.

notarialna umowa przedwstępna . problem rozwiąże .  pozostałe zgadzam sie z Grzegorzem .

Leszek   dla kolegów'

455

Ciekawe! Mówi, że powie w tym roku ile ale sprzeda w przyszłym roku. Trochę cykam się tych nowych przepisów i ciekawe co to będzie.

456

Umowę, możesz napisać u notariusza z tym, że będzie to kosztować. Sam na wiosnę pisałem taką umowę, bo człowiek od którego kupiłem to recydywa (25lat) i pijaczyna a bez tego nic nie poszłoby do przodu. Jako, że prawo nie działa wstecz to co zapiszesz w tej umowie będzie musiało być dokonane, mimo że prawo się zmieni. Z resztą notariusz będzie najlepiej poinformowany.

457

Jak tylko powie ile i o ile się dogadamy to lecę do notariusza. Po ile dziś chodzi V z przewagą VI klasy za ha? U nas 15-16tyś ale są tacy co i 30 chcą a u WAS?

458

U mnie po 50 i chętnych w brud tylko ziemi brak

459

U mnie ostatnio takie coś jak ty piszesz tylko że 10 ha w kawałku po 65 za ha poszło

460

jaka klasa?