1 Ostatnio edytowany przez bartos (2016-02-09 21:02:22)

Temat: Sprzedam OrCal nawóz ph

Witam. Każdy z Rolników wie, żeby miec wysoki plon musi być jak najlepsze pH gleby. Dlatego też kilku rolników stworzyło nawóz organiczno mineralny do regulacji pH gleby. Firma team rol stworzyła nową myśl technologiczna która nazywa sie OrCal.
OrCal jest nawozem stworzonym z resztek z ubojni oraz hydratu wapnia.
Rozpuszcza sie w wodzie dzieki czemu działa szybko.
Przykład z roku 2015
dawka 0,5t/h pod kukurydze kwiecień 2015
sierpień 2015 ph wzrosło o 0,9 w ciagu 4 miesiecy (suchy rok)
Skład:
zawartość azotu (N) – ok. 4,7%
zawartość fosforu w przeliczeniu (P2o5) – ok 2,56%
zawartość fosforu – ok. 1,12 %
zawartość potasu (K) – ok 1,15 %
zawartość potasu (K2O) – 1,38%
zawartość wapna i Ca(OH)2 – ok. 40%
zawartość substancji organicznej w suchej masie – ok 20%
Dawka
0.5 t/h co dwa lata lub rzadziej
1t/h co 4 lata lub rzadziej
dawki sa uzależnione od poziomu pH gleby
Cena 700zł netto/t
Cena na pierwszy rzut oka dośc wysoki, ale po przeliczeniu mniejszych ilości nawozów i różnicy w plonie staje sie nie wygórowana.
Działa odstraszająco na dziki
W razie pytań prosze o kontakt

2

Odp: Sprzedam OrCal nawóz ph

Przekonaj mnie, bo na razie nie jestem przekonany. Jakieś udokumentowane wyniki, analizy? Jakieś próby glebowe u większej ilości rolników? Szczerze mówiąc dawka pół tony i podniesione ph o tyle  w pierwszym roku wydaje mi się zawyżona. Jednak jak piszę wydaje ''mi'' się. Szczególnie zawartość fosforu i potasu na tyle mała, że warto pomyśleć i skłonić się ku wapnie magnezowym. Wszystko mówię o swoich polach gdzie magnezu mam mało.

3 Ostatnio edytowany przez bartos (2016-02-09 22:01:19)

Zapraszam na stronke  http://teamrol.pl/do-pobrania/ 
i pobranie trzeciej pozycji "IUNG Raport z Testów Uprawowych"
Na stronie równiez sa inne ciekawe informacje które można zobaczyć np orcal wysiany na owies czy wzrost procentowy w pszenicy wiosennej.

4 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-02-09 22:10:56)

Uuuuu uu 700zł !
Porządne wapno magnezowe  Nordcal magnesum kosztuje jak dobrze pamiętam 170zł t za będę miał 4t
Hydrat wapnia jest słabo rozpuszczalny w wodzie.
Hydrat wapnia 40% to mniej niż CaO 40% w stosunku 74 do 56
Hydrat wapnia to tlenek wapnia wymieszany z wodą.
Hydrat wapnia jak tlenek wapnia podnosi ph gwałtownie  co nie jest wskazane.
Hydrat wapnia nie nadaje się na ziemie lekkie. Właściwie powinien być stosowany tylko na glinach

Cytat z nawozy EU  "nawozy tlenkowe (na przykład wapno palone) charakteryzują się szybkim działaniem, dlatego zaleca się je stosować na cięższych glebach oraz w przypadku bardzo niskiego pH. Na lekkich glebach mineralnych mogą być stosowane interwencyjnie w bardzo umiarkowanych dawkach. Stosowanie na glebach organicznych może prowadzić do ich szybkiej degradacji. Ze względu na właściwości parzące tylko w wyjątkowych sytuacjach stosować pogłównie na przykład na użytkach zielonych, trawnikach i plantacjach wieloletnich, i tylko w małych dawkach i na suche rośliny, by ich nie uszkodzić. W takich przypadkach lepsze i bezpieczniejsze jest stosowanie wapna węglanowego;"

5 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-02-09 22:21:55)

bartos napisał/a:

Zapraszam na stronke  http://teamrol.pl/do-pobrania/ 
i pobranie trzeciej pozycji "IUNG Raport z Testów Uprawowych"
Na stronie równiez sa inne ciekawe informacje które można zobaczyć np orcal wysiany na owies czy wzrost procentowy w pszenicy wiosennej.

A jak to się dziej że on taki cudowny?

Może się mylę ale ten nawóz to mączka mięsno kostna z dodatkiem wapna palonego

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 52829.html

6

Z opisów nic konkretnego sie nie dowiemy. Każdy musi spróbowac i porównac. Obecnie nasi klijenci, którzy zrobili próby orcala juz przy nim pozostali. Ale tak jak mówie na słowo nic sie nie da.

7

polcalc wychodzi taniej jesli chodzi o odkwaszanie

mdw

8

Inne nawozy tego typu mają w swoim składzie trudno rozpuszczalne wapno węglanowe lub kredę nawozową, natomiast OrCal® zawiera aktywny hydrat wapnia, który jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, czyli działa już po kilkukrotnych opadach deszczu.

9

to jest pewnie coś powstałe w wyniku spalania padliny dostałem kiedyś ofertę ze Strugii na takie coś ale składników mało a cena wysoka. Za 700zł miałbym 3t kredy co kupuje i zostałoby na NPK

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

10

Nie padliny! zdrowych zwierząt. A może jednak zamiast kredy OrCal i na npk też bedzie. Przy orcalu możemy obnizyć dawki nawozów. Trzeba spróbować i zobaczyć czy sie opłaca czy nie. Ja też jestem rolnikiem i w to jakos nie wierzyłem a jednak i moim zdaniem cena moze wysoka ale zwraca sie przy plonach. Nie spróbowałem nie uwierzyłem.

11

No tak ale jak by tego nie zwał to tlenek wapnia nie nadaje się na gleby lekkie.
% przyrosty powalają.....
Ja czasami stosuję GradeIV w cenie 450zł t i mogę się założyć że kiedy na  działce zasiejemy pszenicę 1/3 dostanie OrCal  1/3 GradeIV i 1/3 nic to różnica pomiędzy tymi "wapnowanymi " będzie praktycznie żadna.
Nie czarujmy się. OrCal podnosi ph i te wszystkie przyrosty to nic innego jak efekt podniesienia ph. Grade IV robi dokładnie to samo i moze być stosowany na każdej glebie.
A jak ktoś nie zna  produktu to jest to pięknie zmielony i potem świetnie zgranulowany węglan wapnia + węglan magnezu.
Zakładamy się?

12

Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś oddawał do utylizacji zwierzęta które nie były chore (z wyjątkiem strefy ASF) i często jeszcze płacił za utylizację, więc jest to padlina. Ale wiem że każda sztuka zdana do utylizacji jest badana pod względem chorób zakaźnych.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

13

Ja za 700 PLN na hektar mam 20 ton dolomitu 0-2 i to mi załatwi problem wapnowania i poprawi strukturę ciężkich gliniastych gleb na 20 lat
Hydrat wapnia w workach 30 kg w Leroy Merlin jest po 9 zł szt. Tona to 300 zł. Mączka mięsno-kostna na nawóz jest darmo w ramach utylizacji, byle nie karmić tym zwierząt, więc skąd ta cena? Płacą już dotacje? Muszę sprawdzić stan konta.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

14

bartos napisał/a:

Inne nawozy tego typu mają w swoim składzie trudno rozpuszczalne wapno węglanowe lub kredę nawozową, natomiast OrCal® zawiera aktywny hydrat wapnia, który jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, czyli działa już po kilkukrotnych opadach deszczu.

Z chemii miałem 3+ ale wiem że hydrat wapnia jest trudnorozpuszczalny  w wodzie.
Właściwie tworzy w niej zawiesinę.
Dokształć się wypróbuj podobne a tańsze produkty i pogadamy...

15

Walnąć wysoką cenę żeby ludzie myśleli że to super towar. Jak widać na forum zabytkowych maszyn wink taki myk też nie przechodzi smile

16

A czytaliście w TAP o podrobionej Polifosce ??

17

http://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/ … wozow.html

18 Ostatnio edytowany przez bartos (2016-02-10 14:52:42)

Powtarzam jeszcze raz resztki z ubojni, które nie nadaja sie do przerobu a nie padlina.

Co do hydratu wapno w formie aktywnego hydratu... Ca(OH)2+organika [N,P,K, Fe i inne mikroelementy B, Zn, Mn, Cu, Mb) - które wyśmienicie nadaje sie do odkwaszania gleb lekkich (piasków) nawet z niskich poziomów pH4-4,5 i to w bezpieczny sposób (forma hydratowa nie jałowi gleby jak telenek wapnia CaO) a dotego poprzez zawartość "ORGANIKI' nawóz tez 'zageszcza' i użyxnia lekkie gleby, zatrzymuje wode i zmniejsza migracje najbardziej mobilnych składników w glebie (wypłukiwanie azotu i potasu).
apna weglanowe CaCO3 nie działają w wodzie a OrCal D Z I A Ł A!  OrCal Ca(OH)2 to forma hydratowa o minimalnie większej reaktywnosci w wodzie O D  T L E N K U   W A P N I A   (CaO) - którego wogóle sie nie poleca na leekie gleby a w małych ilosciach na ciężkie - ja go wogóle nie polecam bo tlenek działa bójczo na mikroflorę, jałowi glebę i niszczy strukturę!
Istotą szybkiego i skutecznego działania wapna organicznego   OrCal® jest jego rozpuszczalność w wodzie:  1,7g/1000ml co jest dobrym wynikiem w porównaniu z rozpuszczalnością węglanów wapnia i kredy (0,02g/1000ml.).

Co do opini użytkowników
stosuje to wapno wielu gospodarzy i coraz wiecej ma zwolenników dawka 500-1t./ha OrCalu mineralno-organicznego, którzy po testach na własnych polach rezygnuja z wapniaków, wapmagów, nord calków i innych "luzów" z południa - których dawki 3t./ha działają... ś r e d n i o... delikatnie mówiąc. bo w porównaniu z aktywnym hydratem rozpuszczalnym w wodzie i stymulujacym mikro florę glebową MOZNA POWIEDZIEĆ ŚMIAŁO ZE INNE WAPNA POPROSTU  N I E   D Z I A Ł A J Ą...

testowałem je na ok.400ha. (od 2011r.)

Tak wiec nikogo nie namawiam i nie twierdze, że to złoty produkt, ale kto spróbował wie co to OrCal

19

Androl widzisz zamiast podać pełne dane firm co handlują trefnym nawozem  ,to weź się teraz domyślaj o kogo chodzi ............ ach te marne dziennikarstwo ...........

20

bartos napisał/a:

Powtarzam jeszcze raz resztki z ubojni, które nie nadaja sie do przerobu a nie padlina.

Co do hydratu wapno w formie aktywnego hydratu... Ca(OH)2+organika [N,P,K, Fe i inne mikroelementy B, Zn, Mn, Cu, Mb) - które wyśmienicie nadaje sie do odkwaszania gleb lekkich (piasków) nawet z niskich poziomów pH4-4,5 i to w bezpieczny sposób (forma hydratowa nie jałowi gleby jak telenek wapnia CaO) a dotego poprzez zawartość "ORGANIKI' nawóz tez 'zageszcza' i użyxnia lekkie gleby, zatrzymuje wode i zmniejsza migracje najbardziej mobilnych składników w glebie (wypłukiwanie azotu i potasu).
apna weglanowe CaCO3 nie działają w wodzie a OrCal D Z I A Ł A!  OrCal Ca(OH)2 to forma hydratowa o minimalnie większej reaktywnosci w wodzie O D  T L E N K U   W A P N I A   (CaO) - którego wogóle sie nie poleca na leekie gleby a w małych ilosciach na ciężkie - ja go wogóle nie polecam bo tlenek działa bójczo na mikroflorę, jałowi glebę i niszczy strukturę!
Istotą szybkiego i skutecznego działania wapna organicznego   OrCal® jest jego rozpuszczalność w wodzie:  1,7g/1000ml co jest dobrym wynikiem w porównaniu z rozpuszczalnością węglanów wapnia i kredy (0,02g/1000ml.).

Co do opini użytkowników
stosuje to wapno wielu gospodarzy i coraz wiecej ma zwolenników dawka 500-1t./ha OrCalu mineralno-organicznego, którzy po testach na własnych polach rezygnuja z wapniaków,
wapmagów, nord calków i innych "luzów" z południa - których dawki 3t./ha działają... ś r e d n i o... delikatnie mówiąc. bo w porównaniu z aktywnym hydratem rozpuszczalnym w wodzie i stymulujacym mikro florę glebową MOZNA POWIEDZIEĆ ŚMIAŁO ZE INNE WAPNA POPROSTU  N I E   D Z I A Ł A J Ą...

testowałem je na ok.400ha. (od 2011r.)

Tak wiec nikogo nie namawiam i nie twierdze, że to złoty produkt, ale kto spróbował wie co to OrCal

http://www.leroymerlin.pl/materialy-bud … lsrc=aw.ds

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia