1 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-02-07 12:29:25)

Temat: Wiosna 2016

Do kalendarzowej wiosny jeszcze daleko, ale w innym wątku już piszemy o pracach polowych typowo wiosennych, więc pora założyć wątek. Z roku na rok zaczynamy coraz szybciej i kończymy coraz później.  Ja grzebałem w ziemi jeszcze w grudniu, są tacy to w grudniu siali. Był powiedzmy miesiąc przerwy i ruszamy do akcji....

Wczoraj bronowałem talerzowane w grudniu samosiewy żyta. Nie wiem co z tym zrobić dalej strasznie dużo masy  najprościej chyba wykonać płytką orkę na 12cm
Jak organizacyjnie wyrobię i pogoda się nie zmieni pod koniec tygodnia pójdzie RSM na oziminy i porzeczki

2

Odp: Wiosna 2016

Sam nie wiem nawet co o tym  myśleć. Też zawsze staram się wcześnie siać nawozy ale teraz to jeszcze poczekam. Chyba, że dalej cały luty będzie bardzo ciepło. Ogólnie myślę, wszystko posiać wcześniej, bo pewnie później będzie brakowało wody. Łudzę się tym że opady jakieś będą w trakcie, bo w ziemi niżej sucho.

3 Ostatnio edytowany przez Pietia (2016-02-07 13:13:53)

Grzesiek czas przestawić się na RSM i po kłopocie w przyszłym tygodniu mam do odbioru
RSM +S 10 mauzerow na początek a później już RSM 32

4

Znowu kupiłem nawozy  ale myślę, że trzeba się kopnąć w dupę i ruszyć. Na samą oszczędność pieniędzy. Opryskiwacz do rsm zostałby w pierwszym roku. Fakt, że nawozy leżą już od dawna i kupiłem je taniej, ale i tak dużo drożej niż rsm. Trzeba pomyśleć o zbiornikach, bo w tym roku przez suszę poszły ostro w górę, na dodatek nie było skąd kupić.

5

Grzegorz ja mam po 170 zł ale jak większą ilość to pewnie cena w dół chodzi tu o mauzery 1000 litrów .....

6

I tak ze 20szt pewnie potrzebowałbym. A jak z transportem?

7

Ja mogę kupić po 180zł lub zapłacić 250zł kaucji u dostawcy nawozu.
W TR z tego piątku jest artykuł w którym autor twierdzi między innymi że  jak ktoś posieje dziś nawóz i chodźby spadło 200l deszczu do wiosny to i tak nawóz przemieści się ino 30-40cm cy niby dalej będzie w zasięgu roślin. Według mnie trochę przesadza i z tym przemieszczeniem i korzeniami u np pszenicy o tej porze roku ale ogólny przekaz uważam za trafny. Trza działać!

8

Grzegorz89 napisał/a:

I tak ze 20szt pewnie potrzebowałbym. A jak z transportem?

dać gdzieś na spedycje... to są te http://olx.pl/oferta/mauser-1000-litrow … 956fa390e8

9

http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/1056
6. pozycja. Nadało by się? (MPS - materiały pędne i smary) coś podobnego widziałem do rsm na necie i za 100m3 trzeba było dać coś koło 23tyś....
były też niedawno w pakiecie  8szt cysterny 1.6m3 bez podwozi za około 2000 netto. Mam taki jeden zbiornik i po zaspawaniu szafki na pompę mieści 2m3.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

10

Sąsiad dzisiaj ruszył glebogryzarką w truskawki, chyba idzie wiosna

11 Ostatnio edytowany przez Roberto323 (2016-02-07 20:10:51)

Ja mam zbiorniki mauzery do umycia po 150. Są po farbie wodorozcieńczalnej więc trochę ciepłej wody załatwiło by sprawę.

12

Koledzy w naszych warunkach najlepsze do przechowania rsmu będą małzery 1000l ,po pierwsze tanie w zakupie w porównaniu z jakimś większym zbiornikiem ,a po drugie łatwiejsze w obsłudze dzisiaj stoi tu a jutro gdzie indziej  a jak będą duże mrozy to można wstawić gdzieś pod dach.Grzegorz nie wiem gdzie będziesz brał rsm a np.u nas w punkcie mają w małzerach i przywożą do rolnika a ten po rozlaniu oddaje im puste zbiorniki ,ja np biorę całe cysterny to mam 20 zbiorników i mi starcza no i cena inna przy tej ilości

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

13

U nas na razie nie ma takiej możliwości, jak zwykle zacofanie większe. mają na składnicy rsm w dużym zbiorniku i można w każdej chwili przyjechać i nalać do czego się ma. Jakbym miał bliżej i dałoby się cenę zablokować, to normalnie mógłbym opryskiwaczem podjeżdżać.

14

Stalerzowałem dzisiaj hektar łąki i 6 ha zaoranych jesienia ugorów, zostało mi z 3 jeszcze ale za mokro, mysle ze jeszcze dwa tygodnie trzeba poczekać.

mdw

15

Jeśli miałbym włókę czy chwastownik to bym pastwiska już przeleciał a bronami to nie pasi trochę jak dla mnie.. A tak to mokro wszędzie trzeba pilnowac się jak się jedzie po oranym bo można zrobić bul bul tonę wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

16

Ja dwa hektary płyciutko zaorałem. W sumie podorywka mająca na celu ukrycie nadmiaru resztek - 12cm. Jeszcze 3h tylko czekam aż obeschnie albo trafi się dzień poniżej 0 bo glina i ślisko.

17

ja w tym tygodniu zacznę lać rsm,kołpaki 19mm pasują do mojego opryskiwacza.

18

Krzysiek mam pytanie kiedy ten pług odstawisz?  tongue

19

Jedyne co mam na swoją obronę to to że podorywka to nie orka wink
Staram się.... staram...

20

było o nie -5 teraz -3 jescze trzyma, ciesze sie ze nie powariowałem z nawozem, i tak cały tydzien jeszcze zapowiadaja

mdw