101

Odp: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

no było by to najprostsze rozwiązanie, alternatorów 24v u mnie w brud ale miałem nadzieje się tak łatwo nie poddać... chyba ten stycznik pójdzie na głęboką analizę szczegółową. Bo zmostkować tego nie można cholerstwa bo w momencie rozruchu, na zwarciu będzie pracował.

102

Może to ci pomoże ,stycznik to 44  http://www.fotoload.pl/123aa16/da10cade3fce4096b69c28f457104afa5834_min.jpg

103

Dzięki za schemacik. Niby wszystko podłączone dobrze... metoda prób i błędów sie załatwi big_smile

104

Panowie otóż ja mam taki problem jak akmulatory sa podłaczone do chebla to mój zt303 ledwo cobruci silnikiem a jak wezme odłacze je od chebla zepne je omijajać chebal i pale na krótko to ładnie kreci silnikiem dodam jeszcze że jak pale z pdłaczonym cheblem i ledwo kreci to chebel sie grzeje

105

słabe (wypalone) styki na heblu...

106

aha dzięki kolego masz plusa   smile

107

Miałem dziś taką przypadłość:
Akumulatory ładowane 24h. Po czym testowane miernikiem, który pokazał, że są naładowane więc odpalam. Rozrusznik ledwo kręci - silnik może zrobi ćwierć obrotu. Nasuwa się pytanie "co do cholery?". Wykręciłem pokrywkę od rozrusznika, popsikałem tam samostartem ( rozpuszcza każdy syf jaki znam ), wirnik przesunąłem w stronę sprzęgła i popsikałem ośkę WD'kiem. Po tej operacji rozrusznik kręci jak durny

108

Wilgoć w rozruszniku.... słaby styk + opór na ośce... sam sobie odpowiedziałeś, znalazłeś przyczynę i rozwiązałeś problem...:)

109

WD na wszystko dobry........

110

Witam,
Panowie, żeby sprawdzić rozrusznik to jak go trzeba podłączyć ? Do dwóch aku ,czy do jednego ?

Mam problem z odpaleniem 303. Podczas odpalania najpierw poszły iskry z włącznika prądu (tego pod deską z heblem) potem kontrolka zgasła. Wymontowałem włącznik prądu, poczyściłem i nic nie działa. Następnie podłączyłem aku do płaskowników idących do (chyba) stycznika i nadal nic. Dzisiaj zabieram się do wszystkich bezpieczników i rozrusznika. Później wstawię zdjęcie jak on u mnie wygląda, bo nie znalazłem takiego na allegro ... Zastanawiam się nad wymianą tego stycznika ( to jest chyba ten cyngwajs co zamienia 24 na 12 V, ale nie mam pewności. Aku mam nowe, ale i tak rano ciężko kręcą. Jak się silnik rozgrzeje, to pali od strzała. Poradźcie coś.

Pozdrawiam
Marek

111

wykręć rozrusznik z  silnika ,,, i weź  zawieź do sprawdzenia przy okazji jak prądu  pobiera że kable płoną to pewnie na tulejkach  siedzi i przez to tak się dzieje ... rozruch masz na 24v więc jak podłączysz to jednego aku to masz jedynie 12V  więc nie zadziała

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

112

U mnie był zasyfiony raz rozrusznik to jak piszesz ledwo krecil. Wyczyscilem to teraz lepiej kręci jak przedtem

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

113

jak chcesz zrobić na 24 to według mnie dobry pomysł kup żarówki na 24 i alternator a wskaźniki czy płomykówkę zrób na jeden aku.

114

Wróciłem z warsztatu. Rozrusznik po sprawdzeniu okazał się zdewastowany. Ma ktoś rozrusznik do sprzedania ? smile

Pozdrawiam
Marek

115 Ostatnio edytowany przez Forszaj 303 (2016-02-22 14:01:37)

Rozrusznik już kupiłem, Dziękuję.

Pozdrawiam
Marek

116

A powiedz jaki typ rozrusznika miałeś? Jakbyś miał stary typ to w jakim stanie masz trybek?

117

Rozrusznik wymieniony, ale nadal nie mogę odpalić silnika ... Po podłączeniu wszystkich kabli i posmarowaniu smarem miedzianym, kontrolka się nie świeci, ale kiedy przekręciłem hebel odpalania silnika tak, jakbym chciał go własnie odpalić, kontrolka się zaświeciła, ale rozrusznik się nie odezwał. Co to może być ? O co tu chodzi ?

Rozrusznik mam starego typu i taki sam kupiłem. Trybik był w porządku, ale cały rozrusznik to był ogólnie pojęty złom. Cewki wypalone, wałek ciężko chodził i nie odbijał powrotu itp.

Pozdrawiam
Marek

118

To stycznik się wypalił nie wiem czy to sam naprawisz ale spróbuj na krótko podłącz dwa aku. do kupy i zobacz wtedy

119

Pod kierownicą masz taki bezpiecznik blaszany może się przepalił.
jeśli chodzi o rozrusznik to jakby był na sprzedaż sam trybek to chętnie kupiłbym.

120 Ostatnio edytowany przez Forszaj 303 (2016-02-23 21:30:41)

Stycznik mogę sam wymienić ? Trudne to jest ? Na co muszę uważać ?
Możesz mi pokazać jakieś zdjęcie tego bezpiecznika ?
Co do rozrusznika, to swój musiałem zdać - na wymianę.

Pozdrawiam
Marek