61

Odp: Wiosna 2016

U nas jest zagłębie kurników i chlewni. Ostatnio w gazecie wyczytałem, że w powiecie 1mln świń a drobiu nie są w stanie policzyć ale mld.

62

to fajnie masz dostep do pomiotu i gnojowicy tez tak chce

Rolnik z powołania:-)

63

Z pomiotu nie korzystam bo przypala i zachwaszcza strasznie no i drogo wychodzi. Gnojowice kocham i cena za transport. Beczka 16tyś litrów z dowozem na pole 130zł. Dwie na Ha + obowiązkowe wapno.

64

amazonka podpięta do Fergusia i czekam na przymrozek i idę z saletrosanem w rzepak.

Leszek   dla kolegów'

65

Stachu napisał/a:

Z pomiotu nie korzystam bo przypala i zachwaszcza strasznie no i drogo wychodzi. Gnojowice kocham i cena za transport. Beczka 16tyś litrów z dowozem na pole 130zł. Dwie na Ha + obowiązkowe wapno.

tez tak chce. u mnie to kicha z takimi rzeczami nic nie ma cos rusza z pukpa pofermentacyjna, ale to tylko dla tych co kuku im sprzedają,

Rolnik z powołania:-)

66

Stachu napisał/a:

ups... to coś nowego w temacie pomiotu ???  drogo?? 1300 zł za 25 ton i biorę nie narzekam ostatnie badania pól po stosowaniu przez parę lat  pomiotu rewelacyjne , polecam szczególnie pod kuku.

Leszek   dla kolegów'

67

I co 1300zł to wszystko? Klasyka myślenia i liczenia. Sam się wozi, sam przywozi, sam ładuje, sam roztrzepuje, amortyzacja, paliwo, zużycie maszyn a na słabych polach ekstramalne wysysanie ziemi plus tragiczne PH. Już nie jeden tak się zachwycał i po 10latah intensywnego stosowania zmienił zdanie. Mowa tu o makaronie bez słomy, czyli bobku najczęściej od niosek. Broiler, Indyk inna sprawa.

68

No ale według badań to pomiot zawiera spore ilości wapna. Ale dając ogólnie w ogóle jakieś nawozy to przez te 10 lat i tak wapno powinno pójść co najmniej dwa razy.

69

Mówisz o pomiocie kurzym bez słomy?

70

Stosując pomiot ptasi należy pamiętać o tym, że w przeważającej części azot występuje tu w formie kwasu moczowego, który szybko rozkłada się do amoniaku. Specyficzne działanie azotu w pomiocie oraz wysoka zawartość składników pokarmowych powodują, że należy go stosować w dawce do  11 t/ha w takich samych terminach jak obornik. W przypadku takiej dawki co 3lata nie ma problemów ale w przypadku intensywnego nawożenia robi się kłopot. Pare ładnych lat do tyłu rolnicy bili się o kurzak bez słomy. Teraz 50% idzie na pieczarkarnie a reszta do właścicieli kurników i w Polskę

Kiedyś prasowałem na usługach na 5-6 klasie żytnią słomę u gościa co zamieniał się słomą na kurzak od indyków. Warfama ledwo pokosy po bizonie łykała, 10ha/dzień to był maks jeżdząc od 10 do 22. Ziarna było po 5-6 ton na piachu bez innych nawozów praktycznie.Przestał to robić bo wprowadzili chore dopłaty i kombinował z czereśnią, potem proso ekologia itp. Efekt taki że na piachu gdzie było żyto jak trzcina nie chce nawet proso i perz rosnąć a kurzaka zabiera facet 20km ode mnie. Chętnie bym u siebie trochę rozwiózł ale w grę wchodzi tylko wymiana na słomę.

72

androl napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Azot rozsiany.

To nie dolało wczoraj  u Ciebie, u mnie rzadko. Byłem dziś w Nasierowie tam rowy pełne a i sporo oczek na polach.

Sucho, wpadłem tylko w dwóch miejscach delikatnie i na nowej dzierżawie, ale tam drenacja zatkana.

73 Ostatnio edytowany przez Pietia (2016-02-24 08:35:19)

Stachu napisał/a:

Stachu głupoty piszesz 3/4 do 1 patelni na hektar i samo rośnie cena z jesieni 25 zł tona z 230 zl za transport mam chłopak w każde miejsce zawiezie tylko koszt transportu jakie będą wozi po 200 km w jedną stronę i twierdzi ze ludzią  się opłaci. Tak jak pisze sarnet pod qq idealne rozwiązanie obszarnicy są na umowach cały rok odbierają 100-150 ton dziennie 365 dni w roku
zestaw do odbioru to JD 230-260 + wanna od tira

W pełnym sezonie obsadowym 26-30 wanien dziennie chów klatkowy

74

Stachu napisał/a:

I co 1300zł to wszystko? Klasyka myślenia i liczenia. Sam się wozi, sam przywozi, sam ładuje, sam roztrzepuje, amortyzacja, paliwo, zużycie maszyn a na słabych polach ekstramalne wysysanie ziemi plus tragiczne PH. Już nie jeden tak się zachwycał i po 10latah intensywnego stosowania zmienił zdanie. Mowa tu o makaronie bez słomy, czyli bobku najczęściej od niosek. Broiler, Indyk inna sprawa.

porób badania pomiotu z kur niosek , indyka , bo taki u mnie idzie , badania gleby co 2 lata i widzę co miałem i co mam . klasyka myslenia i liczenia ???? jak zwykle chłopaku wszystko wiesz najlepiej .  szkoda czasu .

Leszek   dla kolegów'

75

Sarsat widzę, że nie ma sensu ciągnąć tematu! U nas jest Bamber, który ma milion jaj dziennie i od 20lat wali kurzak i go sprzedaje. OD 5 LAT ma zbiory poniżej kosztów przy nawożeniu co rocznym. Sieje tylko kuku na ziarno i ma grubo ponad 1000h. Przy suszach jakie są ostatnich latach nie ma nic gorszego. Nie mówię do wszystkich tylko do tych z V i VI klasą.

76

ty pisz o sobie nie o tym gdzie kto i co . wale kurżaka od 10 lat i widzę co mam i miałem. na susze zadne nawożenie się nie sprawdza .

Leszek   dla kolegów'

77

A to nowość bo ja myślałem, że sprawdza się potasowo fosforowe z małym stężeniem azotu plus mikro i odżywki.

78

bez wody to sobie możesz te nawozy w ... wsadzić.pomiot jak każdy nawoz jest dla ludzi z głową.chwalisz gnojowice a mówisz że pomiot do niczego??napisz lepiej jaka pogoda u was dziś:-)

79

Ogólnie zapowiadało się sucho ale przez ostatnie dni trochę napadało i wody jest pod dostatkiem. Dziś w miarę ładnie. Co do kurzaka to już były 4 spotkania z meteorologami i wszyscy potwierdzili, że w ciągu całego roku tylko u nas nie padają deszcze przez zbyt wysokie stężenie azotu w atmosferze. W całej Polsce jak pada to u nas 50 na 50.

80

skonczyłem dzisiaj saletrosan na rzepak, miałem wjezdzac w pszenice z saletra, ale sie wstrzymam do konca przyszłego tygodnia.

mdw