Odp: Rsm
to jak lepiej lać 32?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Rsm
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
to jak lepiej lać 32?
Jak jest ciepło to tak a o tej porze roku to 30 albo z siarką, bo się nie krystalizują w 0 stopni.
To poczekam na + temperatury bo nie chce mi się tego rozcienczać
Ja się przymierzałem jutro rozlewać 26S ale dziś od rana deszcze ze śniegiem i 1 na plusie a do tego cały przyszły tydzień nie napawa optymizmem jeśli chodzi o pogodę jeszcze tydzień się wstrzymam, chyba że w połowie tygodnia się zmieni pogoda.
Ja mam wszystko 32 S i też sie zastanawiam zwykłe nawozy już siali ale zima nam wróciła i raczej wypadało by poczekać chociaz do marca ... wkońcu to już nie cały tydzień a jak się pogoda wyklaruje to i tak azot zdąży zadziałać jak powinien
Rsm 32 S ??????
A jak by tak w punkcie sprzedaży wlać objętościowo 50/50 26+s i 32?
Do porzeczek przerobiłem kołpak tak by nie sikał za opryskiwacz tylko na boki. Plan miałem taki by jechać co rządek jak z rozsiewaczem pasowym tj lać rsm z jednej strony i drugiej rzędu. Opryskiwacza by nawet nie rozkładał lały by tylko 2 skrajne końcówki. W ten sposób ograniczył bym kontakt cieczy z rośliną. Teraz się zastanawiam czy nie darować sobie tego. nie podnieść rozłozonej lancy nad krzaka i i jechać z góry lisci jeszcze nie ma pąki jeszcze nie nabrzmiały skórka chyba nie odczuje. Jeden przejazd 4 rzędy. Zbędne końcówki pozamykam i już. Co myslicie jutro miałem lać...
Nie jestem sadownikiem i nie wiem jak wrażliwe są pąki na rsm. Jeżeli roślina ma pobrać przez korzenie to załóż na te kryzy które będą szły obok krzaków węże i lej na ziemię A resztę wyłącz żeby bez potrzeby trawy nie zasilać.
No to pierwsze koty za płoty....
Nieśmiało przystąpiłem do lanie rsm.
Miałem polać po 4 ha porzeczki 5 żyta i 2 pszenicy.....
Polałem po 1,5 poreczki
Rano -5 zanim wlałem rsm wiedziałem że tam gdzie węże są poniżej końcówek ( w dołkach) jest woda oczywiście zamarznięta... no to odmarzanie.... Zeszło do obiadu. Trzeba zatankować.
i w pole. No i mimo że rsm jest na przyczepie to pompa go dużo wolniej pompuje niż wodę..... no to w pole .... stwierdziłem że ustawie cisnienie na polu ( kryzy samorobne 3,6mm) poszło jako tako oczywiście trzeba 3 razy wszytko policzyć bo tu kg a tu litr tu dawka na 1 ha a tu na 1 rządek. Ale jak już zacząłem to idzie ładnie lanca idzie 20 cm nad ziemią i leje pod krzaki trochę po krzakach ale to na samym dole. Muszę tylko jeszcze rozwiercić otwory w kołpakach bo siki są za mocne.
Co się tym rsm ubrudzi to się klei. Zjechałem umyłem w zbiorniku zostało z 10 l wlałem 1 litr wody puściłem by zamieszało. Jadę na urodziny W przyszłym tygodniu ciąg dalszy
ja na poniedziałek się szykuje
więc tak muda dzisiaj i zabrałem się za opryskiwacz założyłem kołpaki 7 otworkowe i kryzy 1,5mm nalałem wody i w pole ,wydatek cieczy taki sam jak na dyszach niebieskich,jak ustaliłem wydatek wody na ha (250L = 330kg rsm) to wlewałem rsm po 20kilo co = 15litrów i porobiłem sobie kreski na opryskiwaczu co 100kilo i już nie patrze na litry.
Znalazłem taką informację że jak kalibrujemy opryskiwacz zalany wodą to wystarczy ponożyc wydatek wody x 1,13 dla rsm 28 lub x1,15 dla rsm 32 i będziemy mieli wydajność w litrach rsm
w moim opryskiwaczu są nalepki z litrami i bałem sie że mogą być nie dokładne i wolałem porobić swoje i mam teraz bardzo dokładnie.
U o stopnie i biało dalej pada śnieg
u mnie tez zima
u mnie dzisiaj z lania nici saletra leci z góry
bialutko jak w środku zimy )
Dokończyłem porzeczki. Trochę dużo wyszło..... ( kryza robiona wiertarką )
Pojechałem w żyto niby mokre ale jedno kółko zrobiłem zobaczę co będzie. Też za dużo wyszło ale moja wina bo nie spojrzałem na barometr przez pierwsze 300m poszło 5bar a nie 2
Zjem i może pojadędalej
Z tego co pamiętam to z rsm jest tak jak z wodą, ale jeżeli chodzi o wydatek kg na ha . U mnie tak wychodziło że przy wydatku 200 litrów na ha , czyli 200 kg cieczy , rsm'u tak samo 200 kg co daje 155 litrów.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Rsm
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo