121

Odp: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Pod kierownicą w puszcze takiej, skręcany bodajże na dwie śrubki 6

122 Ostatnio edytowany przez Forszaj 303 (2016-02-29 19:03:16)

http://zapodaj.net/2e48c37e37b9a.jpg.html

Stycznik wymieniłem na nowy. Po podłączeniu, przełączyłem główny włącznik prądu i ... tu gdzie zaznaczyłem, zaczęło strzelać i spaliły się blaszki (chyba są jakimś rodzajem bezpiecznika)
Nie wiem co robić i co sprawdzić ?
Na zdjęciu jest stary stycznik, ale wygląda na to, że oprócz przepalonych drucików, gdzie w nowym są blaszki, nic mu nie jest.

Pozdrawiam
Marek

123

Chodziło mi dokładnie o te blaszki, tylko teraz musisz dojść ładu dlaczego je pali...

124

No własnie nie wiem. Ponieważ rozrusznik mam już nowy, to co teraz może być przyczyną ? Hebel do odpalania ? Główny włącznik prądu ? Nie wiem ... Pomocy !

Pozdrawiam
Marek

125

U mnie jak coś się pali lub rozrusznik nie może obrócić to znaczy że gdzieś  nie łączy   . Zazwyczaj klema zaśniedziała  lub poluzowana  . W mtz hebel się jarał  i ciężko kręcił bo masy nie było ,   pomogło  znalezienie nowego miejsca na  masę oraz  wymiana gównianego  hebla na porządny . Teraz czasem mf  nie chce odpalić  bo główny kabel prądowy na rozruszniku  się deko luzuje . W twoim przypadku to może być pierdółka . Nie wiesz gdzie zacząć ? Zacznij od początku . Tam gdzie coś się przypala  tam jest przyczyna .  Spróbuj odpalić pomijając to  co jest zjarane lub posprawdzaj styki   .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

126

Forszaj. U mnie przyczyną był ,, nowy'' rozrusznik. Z allegro. Poszedł do sprawdzenia i poprawienia. Życie!

127

Sebastian, aku mam nowe i klemy też i nie ma mowy o śniedzi. Zastanawiam się nad odpaleniem na krótko. Zobaczymy co to da i jaki będzie efekt.
Co do odpalania, to na starym rozruszniku ciężko kręcił, aż ostatnim razem, coś popaliło, poiskrzyło i wysiadło całkiem odpalanie. Ten stycznik na zdjęciu to własnie tak wygląda po ostatniej współpracy ze starym rozrusznikiem, który okazał się złomem. A teraz po założeniu nowego rozrusznika, i tylko włączeniu prądu od razu stycznik zaiskrzył i popaliło te blaszki. Nawet nie zdążyłem spróbować odpalić. A powiedzcie mi, jak macie podłączone przewody prądowe od akumulatorów do włącznika prądu ? U mnie jest tak, że prawy aku podłączony jest po prawej stronie do włącznika, a lewy po lewej stronie. A może ma być odwrotnie ?

Pozdrawiam
Marek

128

masz źle podłączony stycznik-akumulatory ,nie pamiętam jak to było musi ci ktoś co ma 303 narysować schemat.

129

Niczego nie zmieniłem. Tak jak jest podłączone teraz, było wcześniej i odpalał ...

Pozdrawiam
Marek

130

Czy możecie wrzucić zdjęcie, jak to u Was jest podłączone ? Aku - główny włącznik prądu - stycznik 12/24 ? Miałbym z czym porównać.

Pozdrawiam
Marek

131

A da radę w miarę łatwo dać  całą instalacje na jeden akumulator    a rozrusznik na dwa ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

132

prośba niech ktoś mu narysuje jak biegają kabelki bo u mnie na schemacie jest zamazane.

133 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2016-03-05 00:00:35)

Proszę bardzo - http://ifa-serwis.pl/galeria/forum/ZT%2 … 12-24V.jpg

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

134

perfekt smile