461

Odp: ceny ziemi

Va 45-50 w obrocie prywatnym

462

To już lepiej lokatę w banku założyć bo więcej zarobi jak za tyle kupować piaski.

463

https://www.youtube.com/watch?v=FoJVjeQ-Zwo

464

Znam jeszcze kilka sposobów, oprócz inwestowania w ziemię, jak obrócić grosz aby inflacja go nie zżarła i nie jest to dokładanie sobie ciężkiej pracy. Cena powyżej 25 000 dla mnie jest poza logicznym zasięgiem i nie ma takiej ziemi rolnej w tym kraju za którą bym był w stanie przekroczyć tę granicę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

465

I tu się z tobą zgadzam! Moim zdaniem 16tys za ha to uczciwa cena z racji utrzymania gleby w kulturze. Natomiast moja górna granica to będzie 20tyś/Ha.

466

MAREKPE napisał/a:

Znam jeszcze kilka sposobów, oprócz inwestowania w ziemię, jak obrócić grosz aby inflacja go nie zżarła i nie jest to dokładanie sobie ciężkiej pracy. Cena powyżej 25 000 dla mnie jest poza logicznym zasięgiem i nie ma takiej ziemi rolnej w tym kraju za którą bym był w stanie przekroczyć tę granicę.

Marku podziel się z nami tymi sposobami, bo jestem ciekaw.

467

no nie rozumiem nie dawno płakaliście że ziemia stanieje i pójdziemy z torbami teraz mówicie że za droga ???

468

Grzegorz89 napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

Marku podziel się z nami tymi sposobami, bo jestem ciekaw.

Każdy ma swoje miejsce na ziemi, i to co u mnie działa, u Ciebie nie pójdzie bo dzieli nas ponad 700 kilometrów. Poza tym pogranicze ma też swoje zalety. Skłonność do handlu i to niekoniecznie towarów z paragoem to kolejna ścieżka itd itp Usługi rolne, transport, handel drewnem itd. Zaczyna się w mojej miejscowości budowa obwodnicy i już szukam miejsca na skup palet i innych oszczędności, bo wózek widłowy spalinowy jest, wózki paletowe też ze 2, busy do wywozu palet są. Szukam dobrego miejsca i finału budowy. A pomysłów jeszcze kilka mam takich co nikomu nie sprzedam...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

469

grunt to coś wymyślić i trzymać  jezyk za zębami ....  a następnie dażyć do tego smile) można zarobić

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

470

Jak jest z dzierżawami od agencji można je dalej przekazać??   

np. Ojciec startuje w przetargu i po roku przekazuje mi gospodarstwo by iść na wcześniejszą emeryturę.
Sam nie wystartuje bo wymagają 5 lat gospodarzenia a mam 4   sad

471

było mozna ,ale czy po roku to musisz sie dowiedziec

mdw

472

dziś dzwoniłem to powiedzieli że tak ale pod warunkiem:             Przekazane musi być całe gospodarstwo łącznie z budynkami

papiery złożyliśmy na wszelki wypadek (dziś ostatni dzień) ale 8 chętnych to średnio to widzę a działki ładne (10 i 12ha) trzy kilometry od domu

473

jaki rodzaj przetargu?

mdw

474

ograniczony ustny

475

no to ustalic górna granice i bic i tyle , co bedzie to bedzie

mdw

476

jak będzie ten koleś co rok temu na innej nieruchomości to on nie zna pojęcia górna granica

tam był przetarg nieograniczony a poza nim poza nim jeszcze badylarz to przebijali się nawzajem o te minimalne postąpienie przez 20min aż doszli do 3,5 t z ha

477 Ostatnio edytowany przez marcin (2016-03-02 23:29:21)

U nas trż ziemia na przetargi wystawiona ok 120 ha podzielona na działki przetarg ofertowy jak sie do tego zabrać kupa chętnych i kupa cwaniaków ostrzy zęby

478

złozyc na wszystkie i czekac 2 miesiace na wynik, mi jeszcze nic nie przyszło

mdw

479

z moich ofertówek lipa, podzielili na dwóch jeden dostanie 23 ha w dwóch kawałkach ale nie mam zastrzeżen, a drugi pod 60 w trzech kawałkach ale tu juz sprawa wyglada tak ze on nawet ciagika niema ale uprawial bedzie sąsiad i tak to wygląda

mdw

480 Ostatnio edytowany przez sarast (2016-03-05 23:09:28)

u nas na przetargu ograniczonym na 10 lat się dogadali między sobą na korytarzu forsę  gróbą podzielili jeden wziął  w cenie agencyjnej  a po dwóch dniach przetarg agencja odwołała, gość co napłacił to ma w nery bo mu kasy nikt nie odda . chyba jednak wolę ofertowe bo te słupy nic sobie nie robią jeżdzą od przetargu do przetargu i tylko układy proponują bo zawsze z tego kasę wyrwą . w poniedziałek ostre sptkanie u Wojewody z agencją i jednak za ofertówką.

Leszek   dla kolegów'