Odp: Wiosna 2016
Czekam na taki telefon.....
http://www.youtube.com/watch?v=oFEkZx2UT2s
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1072
http://www.klasyczny.com/forum/viewtopi … 6128#p6128
+103 / -1
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2016
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czekam na taki telefon.....
Znasz Czarzastego z okolic gruduska ? On też jednego roku jak pszenica dochodziła do tysiąca to czekał jeszcze na zwyżkę i potem został z pełnymi magazynami a po żniwach ceny spadły na 700zł
Panowie mam pytanie otóż mam do przesiania 8ha rzepaku, na jesieni stosowałem kombinację Command+Navigator w ilości 0,12+0,2 i na etykiecie Commandu jest napisane że pszenicę jarą można siać po orce na min 15cm, na Navigatorze jest tylko, że po orce i czy zamiast orania mógłbym przejechać kultywatorem ścierniskowym na 15cm. Wolałbym uniknąć orania ze względu na nakłady i przesuszanie ziemi.
a slyszal ktos ze kolo maja ma saletra byc ok.800? bo u nas slychac takie plotki ale wszystko wychodzi od handlarzy...
Oby się potwierdziły to zrobię zapasy jak paliwa w styczniu
Andre ja bym nie orał, jeśli szkoda jest całkowita.
brzmi ciekawie tylko ile w tym prawdy
Znalazłem artukuł w necie, że orka jest konieczna aby ziemia z opryskiem była na dnie, aby nie zaszkodziła młodym roślinom pszenicy. A w przypadku kutywatora ścierniskowego byłaby tylko wymieszana. Sam już nie wiem.
Znasz Czarzastego z okolic gruduska ? On też jednego roku jak pszenica dochodziła do tysiąca to czekał jeszcze na zwyżkę i potem został z pełnymi magazynami a po żniwach ceny spadły na 700zł
Znam i to bardzo dobrze nawet.Nie jeden wtedy tak sobie wymyślił.A co do Czarzastego to taki trochę cwaniak zresztą dla niego ziemia to tylko taki dodatek do reszty interesów.
Orałem na 15 cm po ziemniakach pryskanych comandem. W pszenicy ozimej miejscami było widać. Pytanie ile było comandu....
a slyszal ktos ze kolo maja ma saletra byc ok.800? bo u nas slychac takie plotki ale wszystko wychodzi od handlarzy...
Może to taka saletra jak polifoski o których w nowym topagrarze jest:)
watpie w ta cene saletry chyba ze pszenica ma byc po 400 to wtedy tak
Orałem na 15 cm po ziemniakach pryskanych comandem. W pszenicy ozimej miejscami było widać. Pytanie ile było comandu....
Commandu poszło 0,12l/ha
Panowie a kiedy z solą potasową na jare ? I czy saletrosan nadaje sie na pszeżyto ?
sól jak najbardziej juz, saletrosan sie nadaje na wszystko
Z tym comadem to chyba najlepiej pytać mopisa.
O też ma chyba w h..j do przesiania a pługa nie posiada.
Wydaje mi się że jeśli gruberem dobrze przemieszasz na te 20 cm to będzie dobrze.
Marek chyba coś o tym wspominał w wątku o uprawie bezorkowej.
120ml/ha to jest trochę ponad pół dawki którą mogły dostać ziemniaki na moim polu. Bo kolega nie żartuje jak leje....
Orka na 15cm to i tak połowę ziemi będzie w warstwie 5-10cm i korzenie osiągnął taką głębokość praktycznie w jak będzie szpilkować.... Ja opryskałem navigatorem tylko i pójdzie talerzówka płytko. Ogólnie wczoraj jechałem obok rzepaku top ładnie widać rządki. Myślę, że nie wszystko skasuję ..
Panowie mam pytanie otóż mam do przesiania 8ha rzepaku, na jesieni stosowałem kombinację Command+Navigator w ilości 0,12+0,2 i na etykiecie Commandu jest napisane że pszenicę jarą można siać po orce na min 15cm, na Navigatorze jest tylko, że po orce i czy zamiast orania mógłbym przejechać kultywatorem ścierniskowym na 15cm. Wolałbym uniknąć orania ze względu na nakłady i przesuszanie ziemi.
zrób tak jak ja mam po zlikwidowanym rzepaku posiac facelie. rzepak pryskany był butisan + navigator nikt nie umiał mi powiedziec czy facelia wyzyje, wie poszedłem wczoraj w pole młótyka zcupałem (bo bede jechał agregatem lub talerzówa) i posiałem troche faceli przykryłem włuknina i czekam
najprawdopodobniej po komandzie nie ma już śladu, zimy było dwa tygodnie a wegetacja była cały czas i od oprysku minęło ponad 6 miesięcy. dla pewności to co radzi Pajej, tylko szpadlem wykopać kostkę z poprzeczniaka, do doniczki i posiać co tam masz siać i na okno, podlewać... za tydzień będzie wiadomo czy bieleje, czy nie
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo