Odp: Wiosna 2016
A jeżeli jest to głęboko, było sucho a obecnie woda drenami idzie, orką można by go tylko do wierzchu wyrzucić, tak mi się wydaję :hmmm:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2016
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jeżeli jest to głęboko, było sucho a obecnie woda drenami idzie, orką można by go tylko do wierzchu wyrzucić, tak mi się wydaję :hmmm:
dzis rozmawiałem z doradca od kukurydzy i mówił ze pod kuku orac, były takie przypadki ze jechali agregatem i kukurydza zdechła od rzepakowych oprysków
Androl nie koniecznie. w 2012 kolega przesiewał pszenzyto pryskane glin + coś tam jeszcze
pojechał AUŚ em zasiał owies wszedł zrobił się biały i zdechł. Wody przez zimę było więcej, był to kwiecień a oprysk był we wrześniu... Tak to jest że to co potrzebne to woda zabierze ze sobą a to co nie potrzebne zostanie...
Między innymi dlatego nie pryskam ozimin jesienią, rzepak to inna sprawa...
Prawdopodobnie będę kasował 5 ha pszenicy. By podjąć tą decyzję przez 2 godziny grzebałem w ziemi, liczyłem, macałem, rozcinałem, rozrywałem. Żywa, nieżywa, nieżywa, nieżywa, żywa.... Generalnie od 0 do 120 roślin na m2. Gdyby jeszcze była na nią cena była...
Pozostałe dostały po 300kg RSM obsada hmmm koło 120 tych które mają tegoroczne przyrosty. Pozostałe może coś z siebie jeszcze dadzą.
A ja dopiero dziś rozsiałem Sulfan na oziminy i łąki, poszło po 300 kg. Wczoraj rozwiozłem gnój pod kukurydzę i talerzówka na to.
A u nas ostatnie dni lało mocno, wczoraj i dziś tylko trochę. Ogólnie do nawozy jak sięda wjechać to posieję, a kiedy to nie wiem... Bez spiny
A ja dziś kuzienkę wyciągnąłem i będe klepu klepu brony.. Będę miał roboty bo tacie sie nie chce fundnąć nowych zębów Nie wiem czy jeszcze przy okazji nie będę malował bron całych jak już będę miał tak porozbierane wszystko...
Od 2 dni dopiero nie pada, słonko ładnie świeci... Woda już galancie się w ziemi unormowała, na łąkach jedno wielkie rozlewisko... Pszenica dopiero zaczęła uszy podnosić i zielenić się. Z nawozami nie prędzej ruszą jak za tydzień bo do tej pory nikt jeszcze nic nie robił w polu.
Mam ponad 2 ha ziemi dzierżawy takiej dość żwirowej, ph jest w normie, brakuje trochę pruchnicy, klasa 5 i jeszcze na wzniesieniu. I teraz pytanie co tam zasiać by coś zebrać i doprowadzić do lepszej kultury. Myślałęm o posianiu lucerny z kończyną i kosić to na sianokiszonkę. Ma ktoś jakąś podpowiedź ?
Z lucerną będzie ciężko. Już szybciej możesz jakąś życicę czy kostrzewę miękkolistną + kupkówka + koniczyna... A tak ogółem to ja bym zasiał Przenżyto Jare bądz owies na kichę
Maniek jak tylko na masę i by przerobić ziemię to 20-25kg faceli do jesieni 2 może nawet 3 razy by się udało.
Myślałem właśnie o czymś na kiszonkę bo na zboże nie mam co liczyć, poprzedni właściciel paprał na przemian owies i pszenżyto i tak dobre parę lat.... W tamtym roku nawoziołem 15t wapna i płyciutko zaorałem ze wszystkimi resztkami. Można zwykłym zbożowym siewnikiem posiać tą facelie, lucerne, kończynę czy kostrzewę ?
tylko o facelii ani słowa, bo to małobszarowa...
Nasze pszenżyto Rotondo z firmy Danko : http://naforum.zapodaj.net/54deb9f7bf99.jpg.html http://naforum.zapodaj.net/7bca870f1d60.jpg.html
Siano?
Na Grzegorza zima do morza.... Jak narazie jest bardziej mokro niż w tamtym roku. Tak właściwie to gadają od strony Litwy że szybko wiosna będzie ale któż to wie...
Ps. Grzesiu nie dziś twoje Imieniny?
Mokro? Pod groch uprawione, w poniedziałek sieję pszenicę i uprawiam gruberem po rzepaku pod jęczmień.
No u mnie tak Tylko w okolicy może co 3 bronowalo ale co z tego jak ślad głęboki po ciagniku i ziemia mokra... znowu padało więc trochę u mnie za szybko do roboty... Myślę że po urodzinach będę i ja startował w pole.
U nas już wszystko przygotowane do wiosennych siewów. Tylko siać. Jak by ktoś z okolicy był to warto!! http://olx.pl/oferta/oddam-gnojowice-CI … c3c542309b
gdyby u mnie takie okazje były...
znajomy sprzedawał to beczkę 10m3 za symboliczną złotówkę ale tylko własnym transportem w cenie 120zł za każdą rozpoczętą godzinę :E
może ten też tak kombinuje bo ciężko mi uwierzyć że ktoś oddaje dobre nawozy za darmo
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo