861

Odp: SW 400 Leyland do ZT323

Ale Sebastian w kombajnie masz napęd pasem przenoszony a przystawka pasowa sztywno do silnika przytwierdzona,silnik do  ramy i kadłuba przykręcony tak więc całkiem inaczej to rozwiązane jest.ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że jak najwięcej pracy ciągnik robi przy orce i agregacie uprawowo-siewnym to ten silnik ma sens,ale jak kosiarka,prasa rolująca czy transport to wstawianie tego silnika mija się z celem,w kwietniu jak siałem siewnikiem punktowym maschio gaspardo 6 rzędowym ciągnik cały czas na wysokich obrotach spalił ponad 10 litrów na hektar!!!! to przy orce wychodzi średnio poniżej 15... dlatego jak nie dostanę na PROW nowego to 323 z 4 oryginalną i w porównaniu do 303 z nieszarpiącym sprzęgłem bardzo chętnie będę widział u siebie w gospodarstwie

862

tak narzekacie na brak mocy w forszach, próbował ktoś włożyć sw680 do 323? Bez turbo 180 kucy.

863

Widziałem kiedyś w Safronce mieli włożony od jelcza do 303 ale strasznie to wyglądało ,tak typowo po pegerowsku .

864

mpopis napisał/a:

tak narzekacie na brak mocy w forszach, próbował ktoś włożyć sw680 do 323? Bez turbo 180 kucy.

Widziałem w 303 i na stałe pług przyspawany żeby nikomu nie przyszło do głowy używać go do czegoś innego bo chlor na naftę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

865

Panowie właśnie za czołem przerabiać swojego 303 na silnik leyland pomóżcie sporo już tu znalazłem ale niektóre fotki po prostu się nie otwierają lub ja nie umiem

866

w darmowych hostingach fotki wiszą tylko jakiś czas, a co Ciebie interesuje ?
Jaki ten leyland ?

867

6ct107 z autosana 138KM

868

ramy nie tnij na filtr oleju tylko przerób na węże i daj dalej.

869

Na stronie 35 są posty Jacka16z On skrócił podstawę filtra, też cały czas o tym myślę. Póki co mam przycięty kielich, nic złego się nie dzieje.

870

Ja miałem wywalony filtr przed chłodnicę ale mankament tego był taki że trochę trzeba było czekać aby zegar pokazał ciśnienie .

871

mpopis napisał/a:

Trochę odświeżę stary wpis.
To tak jak w ZT403/ZT423 z silnikiem IFA 6VD. Ten silnik jest odpowiednikiem SW680 i po lekkim podkręceniu sporo przekraczał 200KM, a moment obrotowy dochodził nawet do 750Nm przy 1250 - 1400 obr/min.... Potwór, ale wcale tak dużo nie palił...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

872

Mnie najbardziej ciekawi jak reszta to wytrzymuje. Silniki różne ludzie wstawiają, i jakoś to chodzi ale nie do końca dobrze wiadomo jak. Powoli rozglądam się za czymś mocniejszym, i 323 z jakimś mocniejszym silnikiem to dość dobra tania alternatywa. Pytanie jak skrzynia coś takiego znosi,bo na pewno wtedy nie będziemy używać tych samych biegów i nie wierzę w to,że człowiek nie popuści sobie i czasem mocniej nie przyciśnie gazu big_smile  Jakby ramę przedłużyć do oryginalnego silnika 6VD to na sprzęgło gumowe pasowałoby wszystko?

873

witam mogę doradzić trochę co do silonika sw400 bo sam montowałem i wiem co jak pisać jak cos kamilmalysz.1993@o2.pl

874 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-12-06 14:57:47)

ZT  ma tylko mocną obudowę skrzyni  biegów  ! bo te ząbki na  zebatkach !!!!!!to wystarczy tylko żle wyregulowane sprzęgło!!!! i skrzynia do roboty a to ostra strzelanka ,!!!!   tak go przystosowali dawno temu ,się sprawdzało , oszczędnie było ,to po co psuć ?? tak myslę.  ps a częsci do silnika tanie jak barszcz.

Leszek   dla kolegów'

875

głupoty gadasz o tej skrzyni w moim zt323 skrzynia jest oryginalna zero zgrzytu ani problemów z biegami. a sprzęgło jak w każdym ciągniku należy dobrze wyregulować. dodam ze jest silnik założony sw400 turbo

876 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-12-07 17:59:41)

tylko nie głupoty  , nie robiłeś skrzyni to nie wiesz o czym mówisz. znawca ZT się objawił ..,

Leszek   dla kolegów'

877

Grzegorz89 napisał/a:

...Powoli rozglądam się za czymś mocniejszym, i 323 z jakimś mocniejszym silnikiem to dość dobra tania alternatywa. ....

A możesz powiedzieć jaki przedział mocy i momentu obrotowego Cię interesuje? Tak się pytam, bo może w tej sytuacji wcale nie potrzebujesz ZT323 z mocniejszym silnikiem, tylko ZT323 z porządnie zrobionym oryginalnym silnikiem?

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

878 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-12-12 06:59:23)

Docelowo miało być ok 150koni jednak jakby było 180 to też nie byłoby gorzej, a może nawet później myślałbym, że dobrze zrobiłem kupując ciągnik z zapasem mocy. Jeśli chodzi o mój silnik w 323 to rzeczywiście jest padlina i będę przekładał silnik z kombajnu który kupił ojciec na części, i tamten silnik wyremontuje. Mam na podwórku 3 pracujące silniki i wszystkie na oko i ucho mają podobną moc. A w 303 jeszcze chyba nie stuknęło nawet 1500mth (udokumentowane) i jest najlepiej palący ciągnik w mrozy poniżej 30stopni. Kombajn jak przyszedł to chyba miał też remont robiony bo na pokrywie zaworów miał numer napisany farbą. Ogólnie z maszyny jestem zadowolony, i będzie jeszcze minimum połowę prac robił, jednak ciągamy nim nieco za duże maszyny. 
A i moc napisałem ale z momentem to sam nie wiem ile chciałbym.Ważne żeby robota szła szybciej.

879

Możemy zrobić eksperyment. Jak wyremontujesz silnik, to podeślij mi pompę wtryskową, a ja zrobię ją po swojemu i podciągnę Ci ją pod 140 - 150 koników. Czyli ustawienie na 125 książkowo + ok. 15% na momencie obrotowym i trochę na obrotach. Jak będziesz zadowolony, to będzie O.K., a jak nie to odkupię od Ciebie tą pompę, tak żebyś nie był nic stratny. Przy świeżo wyremontowanym silniku nic się nie stanie, a na pewno zobaczysz i poczujesz różnicę. Nie żebym odciągał Cię od pomysłu kupienia innego sprzętu, ale skoro i tak będziesz remontował silnik, to niech to będzie tak, jak być powinno. A w celach porównawczych będziesz mógł pompę przekładać też do kolejnych silników i zobaczysz na co je stać.....

www.rajstop.pl

880

Jak to jest z tym kołem zamachowym w sw400 i pochodnych , trzeba coś staczać i rozwiercać otwory pod łącznik gumowy sprzęgła czy pasuje bez przeróbek ? Mam nagrany 6ct107 z autobusu jeszcze go nie widziałem, ale nie wiem czy koło zamachowe będzie pasować pod łącznik.