161

Odp: Wiosna 2016

ja tez szybko owsa nie zasieje, ziemia jak ciasto a miejscami ciagnik sie zapada, w tym roku bede siał na raty

mdw

162

a u nas suchutko zasadniczo tylko ostatnio pokropuje.miałem dzis orac rozwieziony obornik  ale na wierzchu błoto.próba aresa z overumem w poniedziałek

163

U nas wcześniej popadywało a ostatnio nic i sucho się zrobiło. Co do siania to też jeszcze poczekam bo zimno jak w psiarni. Przygotowane jest i nie wiem czy ok 20 czy 25 ale trza będzie zacząć.

164

ja spróbuje po niedzieli zasiac

Rolnik z powołania:-)

Ja orzę po kawałku bo wożę obornik cały czas. Albo mam w tym roku podeszwę płużną albo tak sucho cały czas. Na piaskach ustawiłem pług 5cm głebiej niż normalnie i wyorują się bryły a pług drży jakby po betonie się suwał.

166

Ja poprzechodziłem po rzepaku to tylko po ścieżkach można w miarę przejść.  5 cm obok i kalosz 15 w ziemię się  zapada.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f64857798be.jpg

Rzepak woła AZOTU !!!!!!!

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

167

Tak widzę to chyba jednak muszę się zastanowić czy siać nawóz na ten mój rzepaczek.... Andrew ładny rzepak. Dziś pójdę w pole to obejrzę dokładnie, bo mimo że znowu dolało to w tym tygodniu chciałem delikatnie wjechać już z nawozem.

168

A ja wczoraj siałem pszenicę i forsz zapadł się po ramę. Niestety musiałem ratować się wózkiem widłowym terenowym. Ten skubaniec uratuje każdy pojazd z opresji. Ale na innych kawałkach mam sucho więc od poniedziałku sieję owies.

169 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-03-13 13:14:11)

ja chyba na tygodniu rozsieje mocznik po rzepakach, pszenica juz tez ładnie sie rozkrzewia po saletrze, ale z druga dawką tez mocznik chyba dopiero po swietach

mdw

170

yokoslaw napisał/a:

ja chyba na tygodniu rozsieje mocznik po rzepakach, pszenica juz tez ładnie sie rozkrzewia po saletrze, ale z druga dawką tez mocznik chyba dopiero po swietach

yukoslaw nie za późno ten mocznik na pszenice kiedy będzie dostępny azot z niego po 2 lub 3 tygodniach zależy jak będzie jeszcze pogoda.

171

no własnie od pogody jak na razie szału  nie zapowiadaja

mdw

172

Pieta ale yokosław pierwszą dawkę już podał.  Więc chyba dobrze kombinuje z drugą.

173 Ostatnio edytowany przez androl (2016-03-13 19:42:35)

Ostrożnie z przesiewami ! w ubiegłym roku ludzie likwidowali jęczmień ozimy nie gorszy od mojego, bo placami żółta karłowatość. Swój po lustracjach wiosennych oceniłem że wyleciało 1/4 a sypał ponad 5 t. Ci co polikwidowali jarzyny zbierali max 4 t. Sytuacja w tym roku jest podobna wyleciał w większości na przepałach, na przeważającej części pola wyleciał sporadycznie. Tych przepałów może jest 10 %, nerwowo patrząc wydaje się więcej. Jeszcze czekam bo przesiewka na tych przepałach gdy będzie suchy rok (a taki jest prognozowany) może być nieracjonalna.

¬le napisałem, powinno być, przesiewka ze względu na te przepały.

174

A ja byłem na polach i z 21hektarów rzepaku zostawię może 3hektary. Reszta idzie wszystko pod jęczmień i trochę rzodkiew. Niby wschody są ale słabe to jak cholera, i za dużo mam placów gdzie nie ma nic. Będzie problem z miejscem na zboże, ale nie będę grzeszył żeby urosło tongue

175

to podobnie jak u mnie z 10 zostaje 2

Rolnik z powołania:-)

176

I tak macie lepiej bo ja na 8ha mam wszystko pod pług. Na pocieszenie nie będę musiał szykować hedera ze stołem do rzepaku na ten rok.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

177

Krzysiek napisał/a:

Pieta ale yokosław pierwszą dawkę już podał.  Więc chyba dobrze kombinuje z drugą.

Krzysiek właśnie chodzi o 2 dawkę na koniec marca kiedy będzie mocznik z niej dostępny to jest tylko moja sugestia

178

Pietia napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Krzysiek właśnie chodzi o 2 dawkę na koniec marca kiedy będzie mocznik z niej dostępny to jest tylko moja sugestia

Za późno? Pierwszą dawkę dałem pod koniec lutego na drugą daję też mocznik ale myślałem żeby go sypnąć tak przed świętami jeśli będą zapowiadane jakies opady ...

179

Dzisiaj skończyłem siać nawóz na oziminy, teraz przydało by się trochę deszczyku

180

siedzę na dupie w chałupie nad ranem -4 było . jak dla mej saletry nie koniecznie niech czeka do czwartku, choć nastepny tydzień też z przymrozkami. i tu RSM pokazuje wyższość  przy zimnej wiośnie.

Leszek   dla kolegów'