5,261

Odp: GG FORUMOWE

Marek jak nie znajdę nic większego to odezwę się. Chciałbym żeby było zbliżone do oryginału, bo wygląda takie koło jak zabawka, i rzuca się w oczy. Ludzi niestety kupują oczami, i nie ważne, że jest sprawne mocne koło....

5,262

Mam jedną niepotrzebną oponę z pneumanta ale 600x12.

5,263

Jakbyś na wolnym czasie zmierzył mi ile ma średnicy. Może nie byłoby wielkiej różnicy, to wziąłbym wink

5,264

Więc tak,średnica 56cm szerokość 12-13cm i jest wyższa o 6cm od opony z malucha.

5,265

Poszedłem i zmierzyłem i u mnie ma średnicę 65cm także, aż 10cm różnicy.  nie miałbyś 2szt? wink dzięki za zainteresowanie.

5,266

Mam tylko że jedna rozerwało więc jest złom.

5,267

Panowie zastanawiam się nad zrobieniem takiego agregatu http://olx.pl/oferta/zestaw-uprawowo-si … cOSbD.html i tu moje pytanie jaki zastosować wał tylny aby zdawał egzamin jako wał posiewny i jednocześnie był w miarę lekki. Agregat ma być tylko po to aby nie było kolein po zasianiu do tej pory siałem małym ciągnikiem z siewnikiem i po tym wałowane i niestety ale powstają koleiny które działają mi na nerwy dla tego chciałbym zastosować taki system aby zniwelować  koleiny, zasiać i po wałować w jednym przejeździe oczywiście chodzi mi o jakiś tani wał, zastanawiam się czy taki wał rurowy jak z linku zda egzamin, a może lepiej zrobić z rury  i na spawać na niej  wzdłuż kątowniki  czy może robić jakiś oponowy ?

5,268

Witam kolegów czy ktoś składał wniosek? ew. zakładał sprawę sądową ?
Do połowy kwietnia starostwa powiatowe muszą zwrócić 425 zł kierowcom którzy zarejestrowali samochody w latach 2003–2006. Wydziały Komunikacji pobierały wtedy 500 zł opłaty za wydanie karty pojazdu, a powinny tylko 75 zł.

Nie należy mylić zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu w wysokości 425 zł (kwota wynika z różnicy pomiędzy zapłaconą kwotą 500 zł, a aktualna opłatą 75 zł) z tzw. opłatą recyklingową pobieraną w wysokości 500 zł na rzecz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Zwrot nadpłaty wynika z błędu Skarbu Państwa – Ministerstwa Infrastruktury, którego rozporządzenie z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu obowiązujące w okresie od 21 sierpnia 2003 r. do 14 kwietnia 2006 r. okazało się niezgodne z konstytucją (Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 r.). Praktyka w zakresie zwracania nadpłaty kwoty 425 zł jest różna w kraju. Są miasta i powiaty, które realizują wypłaty, oraz takie, które nadpłaty nie zwracają lub uzależniają je od prawomocnych wyroków i dotyczą tych, którzy taki wyrok uzyskają.

5,269

W Kłodzku kazali zakładać sprawę w sądzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5,270

vatras240 napisał/a:

Panowie zastanawiam się nad zrobieniem takiego agregatu http://olx.pl/oferta/zestaw-uprawowo-si … cOSbD.html i tu moje pytanie jaki zastosować wał tylny aby zdawał egzamin jako wał posiewny i jednocześnie był w miarę lekki. Agregat ma być tylko po to aby nie było kolein po zasianiu do tej pory siałem małym ciągnikiem z siewnikiem i po tym wałowane i niestety ale powstają koleiny które działają mi na nerwy dla tego chciałbym zastosować taki system aby zniwelować  koleiny, zasiać i po wałować w jednym przejeździe oczywiście chodzi mi o jakiś tani wał, zastanawiam się czy taki wał rurowy jak z linku zda egzamin, a może lepiej zrobić z rury  i na spawać na niej  wzdłuż kątowniki  czy może robić jakiś oponowy ?

Według mnie lipny, za takimi zębami redlice ? każda będzie wysiewać na inną głębokość, i to z dużym rozrzutem.

5,271

Dokładnie będzie +- 10 cm
Przed siewnikiem w agregacie musi być wał.

5,272

To jak bym zrobił tradycyjnie wał przed siewnikiem powiedzmy rurowy ramę przygotował tak aby móc taki wał za siewnik jeszcze podczepić to jaki tam wał zastosować aby był jakiś efekt (o ile ciągnik by sobie poradził z wagą takiego zestawu)

5,273

Panowie temat z innej beczki. A mianowice ładowacz
tur . Jaką firmę polecilibyście? Na zagraniczne nie patrze bo cena odstrasza. Z polskich hydramet ceną też zabija troche.Myślałem nad inter-tech lub metal-technik . Kolejne pytanie co lepiej bedzię sie sprawdzać ursus 1214 czy może zetor 5245 . Trochę wyrzucania obornika trochę nawozu trochę łyżką.

5,274

Ursus 1214 mam i powiem Ci że przy żwirze czy cuś to ok bo nie trzeba praktycznie obciążnika ale w mniejszych miejscach to trochę ciężko a na przestrzeni większej jest luz... Wiadomo 6 cyl dłuższy i wgl to wiadomo.. Chociaż już u mnie też most trzeba remontować bo wyciekł cały olej ze zwolnic i wgl... Zetor taki fajny nawet... wujaszek ma ale przy turze chodził bardzo długo to już przedni most wysiadał i zrzucił go. ten zetorek trochę za mały.. Z nowych ładowaczy to może knoch czy inter-tech..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

5,275

ja mam hydrameta i szału nie ma w porównaniu do zachodnich, do tura ciagnik im ciezszy tym lepszy

mdw

5,276

http://olx.pl/oferta/sprezarka-2070-ole … dedaaa0f37

Warte takie to coś? Bo muszę kompresor zmienić

5,277

12nastka z napędem to ma mocny most który sprawdza sie pod tura ale przy dużych obciążeniach dobrze by było mieć mocowania do tylnego mostu poprowadzone sąsiad tak ma w quicke 980 to ładuje 2m krokodylem obornik mimo iż ma obciążniki założone zarówno te 9 pod spodem jak i te 12 czy 16 w ramie z przodu koła (14,9 r 28) to siadają  ale wszystko jeszcze wytrzymuje

z kolei do zetora to i tur tańszy i zwrotniejszy zestaw
spójrz co masz na placu jak mały rozrzutnik i rozsiewacz to może tura do ursusa
jak większe to do zetorka

Karol wycieki z zwolenic to jak mówią             to tylko znaczenie terenu ja u siebie uszczelniałem ale znów mam problemy i na to mechanik poradził dać połowę oleju a połowę towotu to się zrobi błoto które tak łatwo nie wycieka i robić kazał dopiero gdy pojawią się luzy na półosiach

5,278

ta sprężarka już nadałaby się do piaskowania?

5,279

na pewno wydajność efektywna jest dużo niższa tej sprężarki. Raczej będzie się "pocić" na wszystkich uszczelnieniach. Do piaskowania chyba za słaba.

5,280

mw_marcin napisał/a:

http://olx.pl/oferta/sprezarka-2070-ole … dedaaa0f37

Warte takie to coś? Bo muszę kompresor zmienić

Najfajniejsze jest to że wydajność jej jest określona przy "zasysaniu " lol  Jak będzie miała nabijać zbiornik na 6bar to pewnie nawet połowy wydajności na sprężaniu osiągnąć :hmmm: 
A piaskować to chyba nie ma na to najmniejszych szans