5,281

Odp: GG FORUMOWE

yokoslaw napisał/a:

ja mam hydrameta i szału nie ma w porównaniu do zachodnich, do tura ciagnik im ciezszy tym lepszy

I właśnie o to chodzi - czy wart przepłacać za hydramet kiedy np.intertech mogę mieć już za ok 12000pln ?Miał ktoś styczność z tymi markami:metal-technik ,inter-tech?

5,282

To może takie coś http://olx.pl/oferta/sprezarka-2090-pom … 54f234a0cf

5,283

kuzaj63 napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

ja mam hydrameta i szału nie ma w porównaniu do zachodnich, do tura ciagnik im ciezszy tym lepszy

I właśnie o to chodzi - czy wart przepłacać za hydramet kiedy np.intertech mogę mieć już za ok 12000pln ?Miał ktoś styczność z tymi markami:metal-technik ,inter-tech?

Ja mam z hydrametu t-15 na ursusie 385 i tur solidny ale strasznie ciężki. Jak na traktor bez napedu to na łąkach w mokre lata dramat. Jest już 9 rok i wozi z 2 tys. balotów + obornik rocznie i nic nie peka, nie wygina ale przód w ciągniku to odczuwa go. Kilka razy pekały juz zwrotnice. Jakbym miał brac nowy to patrzyłbym jak najlżejszy i bez prostowodów bo palet nie zdejmuje nim a jednak sporo żelastwa to jest i jakieś mocowanie żeby aż do tylnego mostu był przykręcony. U mnie się rozłazi między skrzynią a skrzynią pośrednią.

5,284

mw_marcin napisał/a:

http://olx.pl/oferta/sprezarka-2070-ole … dedaaa0f37

Warte takie to coś? Bo muszę kompresor zmienić

Mam podobny tylko o symbolu b3800. Na ssaniu niecałe 500ł/m co daje około 325 efektywne. Mam go bo na złom trafił z zalepionym cementem zaworkami. Kosztował mnie 30zł, gdzie w ten czas za nowy kolo 900, a tego na pewno bym za niego nie dał. Lata u mnie głównie z pneumatykiem i na malowaniu.
Do piaskowania na pewno sie nie nada, bynajmniej ja większą skale. Miałem piaskarkę syfonową to na dyszy 4mm nabijał na bieząco do 4atm i tyle. Ani efektywne ani skuteczne takie piaskowanie. 0

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5,285

Potrzebuje przedmuchania kombajnu czy traktorów, czasem malowania, pneumata i jak by wydolił jakieś malutkie piaskowanko, a no i plazmy.

5,286

To powinien być ok. A jaki zbiornik?

5,287

Do piaskarki to dużo za mało. Do pozostałych rzeczy będzie bardzo ok

5,288

Do profesionalnego piaskowanoa krewniak ma sprężarkę śrubową 2000l/min, mierzone na wydechu, zbiorniki 6m³ + w separatorach wody jakieś 500l. Podczas ciągłej pracy na dyszy 8mm trzyma 6,5atm, na dyszy 10mm spada do 4,5atm

5,289

niewydostanieszsie napisał/a:
kuzaj63 napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

Ja mam z hydrametu t-15 na ursusie 385 i tur solidny ale strasznie ciężki. Jak na traktor bez napedu to na łąkach w mokre lata dramat. Jest już 9 rok i wozi z 2 tys. balotów + obornik rocznie i nic nie peka, nie wygina ale przód w ciągniku to odczuwa go. Kilka razy pekały juz zwrotnice. Jakbym miał brac nowy to patrzyłbym jak najlżejszy i bez prostowodów bo palet nie zdejmuje nim a jednak sporo żelastwa to jest i jakieś mocowanie żeby aż do tylnego mostu był przykręcony. U mnie się rozłazi między skrzynią a skrzynią pośrednią.

tylko ze hydramet sie popsul te starsze nie odbiegały od stola a teraz popeline robią, kolega wygiol hydrameta i nie wiedzial kiedy... tna koszty i od 3-4 lat robią z gównianej stali

mdw

5,290

mw_marcin a nie możesz zrobić z jakiegoś silnika ja przerabiam i taki przeżyje ciebie.

5,291

Przerabiasz. jak? wałek rozrządu do przeróbki?

5,292

http://allegro.pl/pompa-oleju-pompka-re … 70956.html Panowie przy ON sprawdzają się taki pompki? Przy olejach to pompują sporo, ale paliwo rzadsze jest..

Kiedyś Tomek opisywał gdzieś jak to zrobił, w sumie to jestem ciekaw, bo przydałaby się mocna sprężarka.

5,293

Grzesiu zanim zrobiłem sobie dystrybutor na prąd to używałem pompki ale tej "ruchanej" tłokowej  i nią cie ropę dobrze lało . Ale od kiedy posadziłem pompę na mauzera to całkiem inna robota .
Co do sprężarki z silnika, to jeśli ktoś chce zaoszczędzić trochę kasy ,polecam jak najbardziej.

5,294 Ostatnio edytowany przez andre902 (2016-03-18 08:10:26)

Grzegorz a może takie coś http://allegro.pl/pompa-pompka-spuszcza … i_c=113673 mam podobną i 100l w 4-5 minut daje. Mam ją na starym taborecie zamocowaną, podjeżdżam pod baniak z paliwem, przewody podłączam do traktora, wąż do zbiornika, ręce w kieszeń i cheja.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

5,295 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-03-18 08:45:25)

No właśnie, ale w każdym ciągniku jest akumulator  z innej strony. W sumie to żaden problem, ale myślałem, żeby wykluczyć wszystko co na prąd. Jak kiedyś zbiornik będę miał w jednym miejscu to kupię sobie już na prąd dystrybutor.
Jest jedna pompa taka z drewnianą rączką i ładnie się leje, szybko idzie. Potrzebna jest mi druga teraz.
Choć od rozrusznika można podczepiać się... Długo już chodzi?

5,296

Odnośnie sprężarek to jaką wydajność może mieć sprężarka od forsza?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

5,297

moja podobna do tej z linka przepompowała już z 50 tyś litrów i jak na razie wszystko ok. Podłączam ją tam gdzie rozrusznik, można przedłużyć przewody i bez problemu z każdej strony lać.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

5,298

Ja robiłem w zeszłym roku sprężarke z silnika od malucha. Bije 600l na minutę.  Z forsza sprężarka ma pojemność ok 210 ccm a wydajność w zależności od obrotów

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

5,299

Z tym że z obrotami cudów nie zrobisz. Zauważyłem to u mnie. Mam elektryczną zrobioną z sprężarki z 303 i ostatnio wymieniłem silnik miałem szybkoobrotowy z kołem fi 10cm a założyłem słabszy 1,5 kW 1440 obr. z kołem 12 cm. I mam wrażenie że bije szybciej wink
Przy szybkim silniku napierdalała jeden łoskot..... a teraz mięciutko aż się chce słuchać.
Po prostu zaworki nie ogarniały obrotów.

5,300

Grzegorz89 napisał/a:

No właśnie, ale w każdym ciągniku jest akumulator  z innej strony. W sumie to żaden problem, ale myślałem, żeby wykluczyć wszystko co na prąd. Jak kiedyś zbiornik będę miał w jednym miejscu to kupię sobie już na prąd dystrybutor.
Jest jedna pompa taka z drewnianą rączką i ładnie się leje, szybko idzie. Potrzebna jest mi druga teraz.
Choć od rozrusznika można podczepiać się... Długo już chodzi?

ja mam beczki 1000l podniesione na wysokość ok 1,5m i spuszczam na grawitacje

Rolnik z powołania:-)