Temat: Przełącznik prądu 12/24

Witam panowie mam mały problem, co może być z tym przełącznikiem po lewej stronie po wciśnięciu zapłonu przełącznik tylko tyka i brak jakiej kolwiek reakcji rozrusznika, akumulatory naładowane, rozrusznik sprawny, gdzie ewentualnie szukać przyczyny?

2

Odp: Przełącznik prądu 12/24

Chyba bezpiecznik się spalił, pod kierownicą masz tam zerknij,.

3

Może w włączniku masy niema dobrego styku.

4

zobacz kable końcówki gdzie są przykręcone do tego przełacznika może ci się utleniły ja tak miałem przeczyszczenie pomaga a jak nie to przełącznik rozbierz i też przeczyść a jak nie ma czasu na to to zmostkuj kable na śrubkę m10 i ten czerwony kabel dołącz i sprawdź jak to nie pomaga to klemy nie łączą już to przerabiałem w swoim

Nie ma to jak FORTSCHRITT

5 Ostatnio edytowany przez Fujitsu97 (2015-02-12 21:53:46)

Pany dziś instalacja przejrzana od początku do końca styki poczyszczone i okazało się że winowajcą  jest elektromagnes rozrusznika stary typ Pytanie czy można go jakimś tanim zamiennikiem zamienić bo widze że w thu prawie 200zł sobie życzą za niego

6

jak w thu śpiewają za elektromagnes 200 to dołóż troche więcej i nowy rozrusznik masz na allegro

Nie ma to jak FORTSCHRITT

7

Kiedyś po pijaku kupiłem dwa kompletne rozruszniki starego typu po kapitalce i jeden do ify L-60 za 500 i 2 worki pszenicy. Jeden kolega zabukował, a drugi na próbę do swojej gilotyny założe. Jak by co to jakiś kompletny się w dobrej cenie znajdzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8

Głupie pytanie, ale ja mam rozrusznik nie wiem od czego na 12v ale czasem  awaryjnie od cięzarówki mozna podpiąć mu 24v, bo aku mi słabo trzyma a na zakładzie tylko TIRy sa

Rolnik z powołania:-)

9

koledzy wstawi ktos prosty schemat jak jest podłączony przełacznik 12/24, u mnie jakis magik zrobił tak że ten przełącznik robił jako wyłącznik masy puki aku było dobre to jakos palił na 12v twraz juz nie, ale jak na szybko zrobiłem 24 to zapalił od strzała. teraz chce to zrobic tak jak powinno byc. narysuje mi ktos prosty schemat jak to podłaczyc?

10 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2016-03-17 22:51:55)

nie czyta się forum nie dawno piotrk wstawił   http://ifa-serwis.pl/galeria/forum/ZT%2 … 12-24V.jpg

11

na 12v nie ma szans odpalić. to nie wiadomo co tam masz tongue

12

tomek1974 napisał/a:

nie czyta się forum nie dawno piotrk wstawił   http://ifa-serwis.pl/galeria/forum/ZT%2 … 12-24V.jpg

troche juz rozumien ale nie wszystko, w jakim watku to Piotr wrzycił, bo opisy by sie przydały.

Grzesiek chyba bez elektryka sie nie obejdzie...

13

pytaj a dostaniesz odpowiedz smile

14

sprawa jest taka ze padł wyłącznik masy przełącznik 12/24 jest na miejscu jak próbuje palic tak jak oryginalnie podłączone to rozrusznik próbuje krecić, ale nie ma siły, a jak podpinam na 24v omijająć instalacje ciagnika to rozrusznik terkocze jakby nie wrzucał. puki co pale na zaciąg niezawodne

15

Można i tak .. choć zimą  facetowi co u mnie stawia rębaka odpalałem ciągnika przez wom .............  http://obrazki.elektroda.pl/3163917000_1378739356.jpg

16

z wałka nie da rady, bo agregam mam zapiety

17

Pajej napisał/a:

...puki co pale na zaciąg niezawodne

Ale wiesz, że tym sposobem niszczysz gumy pomiędzy silnikiem, a sprzęgłem? Jak za jakiś czas będziesz się pytał dlaczego poleciały Ci te gumy, to już tu masz gotową odpowiedź. W taki sposób można w zasadzie odpalać tylko awaryjnie i tylko na odpowiedniej grupie i odpowiednim biegu, tak aby za bardzo gum nie obciążać. Pisaliśmy już tu kiedyś o tym...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

18

wiem ze to nie jest na dobre wyjscie, napweno musze to zrobic a raczej ktos mi to musi zrobic jakis elektryk. puki co to chyba 2 razy ro zapaliłem na zaciąg i raz go jeszcze zapale potem bedzie miał wolne to elektryk go zobaczy

19

Jak stuka rozrusznik to nie styka na elektromagnesie  wypaliły się styki

20

to dlaczego na "oryginalnym" podłączeniu styka i próbuje ciagnąc? a na 24 z ominięciem instalacji nie styka???