221

Odp: Wiosna 2016

Hehe to na torfach  wesoło macie. Jedzie ciągnik i trach tylko kabina wystaje.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

222

Mi jeszcze tylko zostało 1 ha owsa. A sucho jak cho..ra. Bardziej niż w tamtym roku. Na jednym polu tylko zaliczyłem wtopę po ramę ale tylko mokro było w jednym miejscu. A tak to wszędzie susza.

223

Rzepak wykoszony sypał ze hoho (pługiem 4,20 ha i odszkodowanie4000 tys odmina Vision , został jeszcze Hary tedy Vision rokuje ale słabo ,  dzis posiany owies ) powoli siejemy 10 ha posiane ale mokro miejscami' u nas na okolicy małorolni nie sieją twierdzą ze za zimno i nic z tego nie bedzie ,ja po świetach a moze jeszcze przed posiejemy łubin  bedzie spokój

224

Wczoraj pod ozime skończyłem azot a dziś śniegu napadało trochę. Bałem się o mocne deszcze a śnieg mi pasuje. Mrozu nie ma. Wczoraj bronowałem gdzie ziemie cięższa,a  na lżejszych bardzo mokro.

225

Ja wczoraj po oziminach oprócz żyta, sypnąłem drugą dawkę saletry po 1 q na rzepak 1,2 q. Pierwsza wyszła po 1,75 q. Pospieszyłem się żeby ziemia nie wyschła po wierzchu, bo z opadów  to jedynie mżawki nadają, taka była w nocy po granulkach tylko plamki na ziemi.

226

pada pada na moje nawozy.

Leszek   dla kolegów'

227

Dziś skończyłem wałowanie więc jare z głowy. Jeszcze tylko kartofelki i Proso. Jęczmienie i owsy posiane.

228

U mnie groch i jeczmień zasiane, zostało pszenżyto

229

Panowie a co do przymrozków z praktyki to jęczmień do ilu wytrzyma? Ps po ilu dniach spodziewać się wschodów?

230

KJa dwa tygodnie temu sluchajac kolegów z forum dałem pierwszą dawke azotu a dokładnie saletrzak 200 kg\haichyba sie pośpieszylem bo efektu brak. Jutro lece z owsem, doś duze.minusy w nocy ale nie ma na co czekać

231

hmmmm nie ma efektu bo może wegetacja dopiero raczkuje, albo sucho.
A jak dla mnie to za późno go dałeś .

232

Mój jęczmień jary i pszenica też jara siane 16-17 luty przeżyły dwa razy śnieg i przymrozki, jak na razie wschody super i już z daleka widać zielone pole. była obawa że zanim nasiono puści kiełek to może mróz je rozsadzić ale się udało,
W moim przypadku to prawie miesiąc trwały wschody,

233

Diablo dajesz czadu! To jakie temp wytrzymał u Ciebie?

234

Łukasz8468 napisał/a:

KJa dwa tygodnie temu sluchajac kolegów z forum dałem pierwszą dawke azotu a dokładnie saletrzak 200 kg\haichyba sie pośpieszylem bo efektu brak. Jutro lece z owsem, doś duze.minusy w nocy ale nie ma na co czekać

Bez paniki dawałem z tydzień temu po 250-300kg saletry na hektar i też nic nie widać. Zimno się zrobiło i nic nie poradzisz. Ciepło nadają po świętach to wszystko wystrzeli. Ważne żeby przed kwitnieniem mniszka było nasypane azotu, reszta sama sobie poradzi.

235

Ja zamierzam drugą dawke azotu w postaci saletry we wtorek dać ponieważ zapowiadają ze już będzie.cepło a saletra właśnie wtedy najlepiej się przyswaja  Co proponujecie na trzecią dawkę i kiedy ?

236

o jakim zbożu mówisz ?

237

O pszenżycie

238

Nawożenie azotem
Zaleca się stosować wczesną wiosną, z chwilą ruszania wegetacji pszenżyta. Pamiętać należy o tym, że zboża pobierają najwięcej, bo ponad 70% azotu od fazy krzewienia do fazy rozpoczęcia kłoszenia, a nawozy azotowe są bardzo „ruchliwe” w glebie, stąd dawki azotu należy stosować doglebowo w 2-3 terminach. Nie powinno stosować się jednorazowo więcej jak 60 kg/ha azotu. Pszenżyto ozime zaleca się nawozić wiosną dawką 22-26 kg na każdą przewidywaną tonę ziarna, czyli plon ziarna 4-5 t z hektara wymaga nawożenia od 100-130 kg/ha azotu. Najlepiej stosować azot wiosną w 2 terminach, gdy dawka azotu wynosi do 80-90 kg/ha, a wyższe dawki w 3 terminach:
1 termin - z chwilą ruszania wiosennej wegetacji; od 30 kg N/ha, gdy zboże jest bardzo gęstę, rozkrzewione i ma ciemnozielony kolor, do 60 kg N/ha na opóźnionych i osłabionych plantacjach; na słabych plantacjach pierwsza dawka azotu najlepiej w formie ZAKSAN® i SALETROSANU lub POLIFOSKI 21 [N(MgS) 21-(4-35)], z którymi wprowadza się dodatkowo siarkę. Jest to dawka na dokrzewienie,
2 termin - na początku strzelania w źdźbło (wyczuwalne pierwsze kolanko) - 40-60 kg/ha azotu. Na słabszych plantacjach i w rejonach z niedoborami wody należy stosować nawożenie wcześniej i większą dawkę,
3 termin - na początku kłoszenia 40-50 kg N/ha, gdy stosowano zabieg skracania słomy.

¬ródło: https://nawozy.eu/wiedza/poradnik-nawoz … ozime.html

a tak szczegółowo to trochę wyczucia i znajomość swoich pól, ich klasy, zasobności, dostępności wody, czy będziemy, skracać, chronić od grzyba ........

239

11ha zabronowane a teraz deszczyk pada smile może już sypać nawóz na trawy jak deszcz codziennie ma być? Bo widziałem jeden sąsiad dziś sypal...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

240

ja saletrę  na łąki wysiałem 3 tygodnie temu i się ładnie już zazieleniło