61

Odp: Rsm

Ja rozlałem rsm 32% mimo fatalnej pogody,zimno i trochę mokro.Wyszło mi po 210 litrów/ha pszenica,rzepak i trochę żyta.

62 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-02-29 20:46:57)

Jak na żyto to trochę dużo chociaż...
Po życie dałem 150l. Ciężko było z ucelowaniem bo prędkościomierz padł na jakiś gałęziach ślisko jak cholera. Jak się ciecz rozbujała w opryskiwaczu to ciągnikiem miotało jak tu -> https://www.youtube.com/watch?v=6rBlrWMf4Kk
Jutro pszenica 240l x 1,32 x 32%= 101kgN albo ruszy albo będzie dupa....

63

Panowie, ale litr to litr. Nieważne czy ten litr waży 1,0 kg czy 1,32 kg. Jak ustawiam wydatek 150 l to wylewa mi 150 l.... Najpierw liczę ile azotu potrzebuje wylać i przeliczam to na litry. Jak mi uruchamiali opryskiwacz, to mówili, że przepływomierz liczy litry a nie kg.....

64

Jak się ma przepływomierz to tak jak piszesz.
Jak byłem po odbiór to lali przez przepływomierz wjechałem na wagę idealnie 6000kg

65

Muszę się przyznać że rsm ładnie działa, roślinki wyglądają super

66

Dokładnie! Żyto jest piękne.  I łatwo zrobić okno nawozowe. I od granicy ładna ciemna zieleń choć sąsiad jeszcze z nawozem w pole nie wyszedł wink

67

zasiałeś to o czym mówiliśmy ?

68

Nie. Ale temat jest na tapecie. Będę siał latem/jesienią. Mam wytypowane 2 kawałki. Na jednym jest żyto więc nie posieję teraz, a na drugim będzie jutro siana facelia. Facelia zejdzie pójdzie głębosz.......... i siew

69

ja zasiałem z facelią 4 ha

70

Stosował ktoś CCC razem z RSM w jednym oprysku mam taki kawałek późno siany po qq można czy coś się sstanie

71

na suszę ccc nie bardzo lepiej modus

72

Tomek jaka susza u nas jest w tej chwili opór wody opryskałem pszenżyto na dwa razy najpierw RSM a później dałem CCC trochę słabe późno siane

73

Pietia napisał/a:

Tomek jaka susza u nas jest w tej chwili opór wody opryskałem pszenżyto na dwa razy najpierw RSM a później dałem CCC trochę słabe późno siane

ja mam tak ze w jednym miejscu sie kurzy a w innym wtopy sie zalicza...
na susze ccc jest kiepskie bo skraca korzenie. w tym roku spróbuje medax top

Rolnik z powołania:-)

74

Chłopy jest susza i widzę ją na swoich kawałkach, gdzie zawsze było bagno, teraz się kurzy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

75

Potwierdzam. 500m ode mnie płynie rzeczka, wróć, płynęła rzeczka. w tym roku może 2-3 dni. I tak 3 rok.
Wymieniłem kryzy na 1mm jak będą warunki to jadę z 2 dawką. Na 1,5 Trzeba z szybko zasuwać by dać jakąś niską dawkę Gdyby nie facelia to założyłbym 1,2mm ale facelia ma dostać to 100kg RSM a przy 1barze nie wszytkie zaworki się otwierają więc jest 1,0.

76

Ja 100 kg leje na kryzie 0,8 1 bar 6 km/h

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

MAREKPE napisał/a:

Chłopy jest susza i widzę ją na swoich kawałkach, gdzie zawsze było bagno, teraz się kurzy.

U mnie to samo. Mam obornika do rozwiezienia to trochę orze wiosną i nawet na największych bagnach jest przejezdnie. Dawniej w dołkach siało sie pod koniec kwietnia bo nie szło dojechać.

78

a u mnie coś w tym stylu miejscami,  a był już spokój pare lat https://zapodaj.net/16e7a0590e202.jpg.html zdjecie z wczoraj

mdw

79

Kurde mf ma powera jak gruber po samą ramę wkładasz ;P

80

jak robię inaczej jak mam ustawiony opryskiwacz do rsm i wiem ile pójdzie na dany kawałek to leje rsm ile potrzeba a resztę dolewam wody.