5,481

Odp: GG FORUMOWE

andre902 napisał/a:

W sumie na przesiewy w tym roku kupowałem tylko kwalifikat i tak jak policzyć z kalkulatorem w ręku to wychodzi niewiele więcej niż szykować swoje bo odpadają koszty zaprawiania, czyszczenia i opłaty licencyjnej, jest dopłata 80zł/ha przy siewie kwalifikatu, a dodatkowo oszczędność czasu, bo "zamawiam i dostaje gotowe do siewu".

Nie wiem jak to wyliczyłeś ale mój kalkulator inaczej liczy. Na piachach nawet przy ekstramalnym nawożeniu 200kg/Ha trzeba wysiać. Metr kw kosztuje od 165-185zł. Żyto KWS jednostka ok 180zł a potrzeba dwie. Wiadomo, że lepsze jest kw ale ja co roku tylko na 10ha kupuję żeby odnowić materiał. Koszty koszty koszty sad Przy dzisiejszych cenach zbóż i suszach jakie mnie dopadają nie pozwolę sobie na więcej. Przy normalnym roku zawsze idę na całość.

5,482

To taty oszczednosci ale myślę że ten rok go nauczy dbać o uprawy i plony... Przy okazji oszczedzi wstydu.

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

5,483 Ostatnio edytowany przez andre902 (2016-04-19 22:01:32)

ja pszenicę kupowałem i siałem 160kg/ha(336zł- dopłata do kwalifikatu), swojego minimum trzeba posiać 200kg/ha(150-160zł), byle jaka zaprawa to koszt 20zł/ha, lepsze to 40zł i więcej (Scenic, Maxim, Baytan itp.), koszt czyszczenia i zaprawiania też jest, do tego czas poświęcony na przygotowanie więc wychodzi trochę więcej w przypadku kwalifikatu, ale bez roboty.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

5,484 Ostatnio edytowany przez kuzaj63 (2016-04-19 22:32:31)

Nie wiem dlaczego uważasz że swojego trzeba wysiać więcej niż kwalifikatu? Tak grube ziarno masz?  A pozatym już parę razy zdażyło mi się że dosiewane moje z magazynu było lepsze od kwalifikatu . Np rok 2012 borwo ze strychu lepiej przetrwało mrozy niż to z centrali .A tak pozatym to firmy nasienne strasznie pazerne się zrobiły . Kiedyś materiał siewny kosztował x2 cena skupu danego zboża . A teraz czasami nawet x3 brakuje .

5,485

Kwalifikat jest lepiej doczyszczony niż swoje ziarno, chyba że masz stół grawitacyjny. Plony miałeś lepsze ze swojego ziarna przy tej samej ilości wysiewanej swojego i kwalifikatu czy przy różnych?

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

5,486

Stachu napisał/a:
andre902 napisał/a:

W sumie na przesiewy w tym roku kupowałem tylko kwalifikat i tak jak policzyć z kalkulatorem w ręku to wychodzi niewiele więcej niż szykować swoje bo odpadają koszty zaprawiania, czyszczenia i opłaty licencyjnej, jest dopłata 80zł/ha przy siewie kwalifikatu, a dodatkowo oszczędność czasu, bo "zamawiam i dostaje gotowe do siewu".

Nie wiem jak to wyliczyłeś ale mój kalkulator inaczej liczy. Na piachach nawet przy ekstramalnym nawożeniu 200kg/Ha trzeba wysiać. Metr kw kosztuje od 165-185zł. Żyto KWS jednostka ok 180zł a potrzeba dwie. Wiadomo, że lepsze jest kw ale ja co roku tylko na 10ha kupuję żeby odnowić materiał. Koszty koszty koszty sad Przy dzisiejszych cenach zbóż i suszach jakie mnie dopadają nie pozwolę sobie na więcej. Przy normalnym roku zawsze idę na całość.

Zyto w kawalifiacie dańkowskie na  VI maks 100kg na ha. Byle wcześnie i byle coś nawozu rzucuć. Ja sieję co roku 1/2 - 2/3 powierzchni kwlifikatem. W tym roku przez wymaznięcia   z 30ha mam tylko 2 ha gorczycy ze swojego.
Jeżeli chodzi o żyto to kwalifikat lepiej znosi mokre zimy i zimne długie wiosny.
Powiem że naprawdę warto pod warunkiem że wszstko inne się zrobi jak trzeba a pieprzy..... zaczynając od uprawy przez siew aż do zbioru. Jak widzę jak sieje  mój sąsiad to nie krew zalewa. Równie dobrze mógłby wrzucić w rozsiewacz i zabronować. I  takiemu kwalifikat się nie opłaca...

5,487

No dokładnie po co tak dużo wysiewać. Może porobię dziś zdjęcia na moich piaskach, żyto było siane pod koniec października i wyszło 110kg/ha i to żaden kwalifikat. Pszenżyto w tym samym terminie 120kg. Jęczmień jary 115kg Eunova siany 25.03 po kukurydzy na ziarno. Wszystko bezorkowo

E 516 na części
Telefon 695 076 269

5,488

Panowie może ktoś mi wyjaśnić jak to działa?
http://allegro.pl/zawor-hydrauliczny-do … 35822.html
Czy to działa tak że podłącza się zasilanie i dwa węże do siłowników od znaczników (jednostronnego działania) i każde naciśnięcie i zwolnienie ciśnienia przełącza olej raz na prawy a następny raz na lewy znacznik? Dobrze kombinuje?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

5,489

Każdy orze jak może. Dwa lata do tłu pokechaałem po nasona żyta na centrale. Otworzyłem worek wyśmoałem i nie wziełem. Dlaczego? Zaraz na wierzchu znalazłem 3 ziarka pszenżyta. Około 1% to były połówki. A i zaprawy ttle co nic. Biore raz na 2-3lata kwaalifika prosto z hodowli i mam w d...ie lokolne "centrale". A
Jak mam swoje i naet jeśli mam zapłacić opłate licencyjną to i rak daleko do ceny pseudokwalifikatu. Ansama zaprawa to w tm roku np Certikor kosztował 11zł na 100kg. Zaprawa bardzo dobra i sprawdzona przeze mnie na pszenocy i jęczmienu. Ows z reguły tradycyjnoe vitavax lub kinto duo. Zyto i pszenyto zaprawiałem ostatnio kinto duo.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5,490

Trzeba patrzeć co i od kogo się kupuje.

5,491

Mam taki zawór w siewniku i tak działa jak piszesz. Dajesz ciśnienie znacznik do góry robisz opuszczanie drugi  znacznik w dól dajesz znowu ciś to do góry opuszczanie idzie poprzedni znacznik w dół.

5,492

koseś napisał/a:

Nie wiem może jestem porąbany ale kupuję 100% materiału siewnego kwalifikatowanego ,rpk w rok ....... 
Zboża 30 a reszta to łąki ?

jest nas dwóch tez kupuje 100% zboża, swoje to tylko gryka facelia i słonecznik, ale to rozmnazam dla siebie na poplony

Rolnik z powołania:-)

5,493

Żyto hybrydowe siałem na jesieni to 65kg na ha ale są to dwie jednostki bo w worku jest 30kg. Koszt worka 30kg to jakieś 160zł x 2=320zł za 60kg zboża. Zgroza 533zł/10kg a 5,333zł/ Tona. Ps jakoś martwo na forum się zrobiło. Cicho, ciemno, pusto i głucho sad

5,494

:red: Sory 100kg

5,495

Dzisiaj byłem zobaczyć jak wygląda owies, siany 18.03.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf3dd1c6d862.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/687f735e53c4.jpg

5,496

Bierzemy wszystko kwalifikat. Żyto pszenżyto i owies , chociaż szkoda ze owsa nie zostawiliśmy na zasiew nasz był ładniejszy od kwalifikatu ten co miałem to chyba z terenów gdzie wystąpiła susza.

5,497

Sławku jak dla mnie rzadko.

5,498

Wysiew 190 kg na hektar, czy to tak mało ?

5,499

Szczerze to na moje wszystko nie skiełkowało przy takim wysiewie. Pstryknąć Ci na spokojnie fotę owsa 200kg/ha?

5,500

Sławek porzeczniak może rzadki ale reszta wydaje się spoko. Widzę ziemia lekka więc  jak przysuszy będziesz miał ładniejszy niż byś miał gęstszy.
Ja jeden mam posiany 220-270szt/m2 i się nie martwię.
Generalnie widzę sami profesjonaliści na forum a wszyscy podają wysiew w kg.  Wysiew podaje się w szt/m2! Co z tego że 190kg? Ziarno ziarnu nie równe. Odmiana odmianie też, przepuścicie przez wialnie i tak jeden ma masę 1 tyś nasion 38g a drugi 49g czyli chcąc zasiać 400 nasion na 1m2  tego 38 wysiejecie 150kg a tego 49 wysiejecie 196 zakładając że wschodzi 100%. I żaden z nich nie jest gorszy i ten 38 i ten 49 mogą dać 6t/ha
Co do sensu zakupu nasion to powiem na przykładzie owsa.
Zakupiłem kwalifikat w cenie 1600zł/t
Średnio wysiałem 150kg/ha  ( od 130 do 180)
to daje 240zł / ha 
Przypuśćmy że chcę zasiać swój.
Dziś mógłbym sprzedać swój owies po 590zł tona netto + vat = 631zł/t
Ile bym go potrzebował? hmmm
Jakieś 200 kg przed czyszczeniem = 120zł
Zaprawa? 20zł
Nawóz donasienny 10 zł
Na przygotowanie owsa do siewu potrzebuję mniej więcej na 5 ha potrzebuję około 5 godzin.
Czyli kolejne 10zł do ha.
120+20+10+10= 160zł + 80 zł zwrotu 240zł.
Do tego dochodzi problem zwyżki plonu. Może jest może nie ma  ktoś powie. I niech będzie zwyżka wysokości uwaga ...... 100kg /ha  to jest k...wa 60zł
Więc nie pier**l że kwalifikat się nie opłaca.
Nie policzyłem jeszcze opłaty licencyjnej około 20zł czyli przy moich wyliczeniach siejący swoje są w plecy 80zł /ha.
Zamawiam przyjeżdża paleta odbiera ją choćby dziecko składając podpis na podwórku kurierowi a ja mam czas na inne prace albo na leżenie i gnicie do południa

Mam wam inne zboża przeliczyć?  Żyto gdzieś na forum wyliczałem.  Tam wychodzi jeszcze lepiej bo z praktyki wiem że różnica w plonie może wynieść 10-15% to jest tona czyli 500zł

Więc Stachu nie cwaniakuj. A co do żyta 2jś to chyba w połowie października co? Bo przy siewie w terminie do tej kalkulacji trzeba przyjąć 1,5 - 1,8 jś