341

Odp: Wiosna 2016

Woziłem dzisiaj po pszenicy drugą dawkę azotu, i powiem szczerze że kiepsko to wygląda. Mam pszenice w sumie ładne, ale sporo mam za rzadkich. Ogólnie nigdy nie było problemu z dokrzewieniem pszenicy na wiosnę, a w tym roku ile nasiane tyle jest. Trzeba zacisnąć pasa. Poniekąd 7lat chudych ma być.....
Burki na wierzchu miejscami a oprysk nic nie działa. Chwasty jak cholera. Kolejne 2 hektary rzepaku przesieję i zostawię tylko 2, bo muszę.

342

Mpopis miał najlepiej, wymarzło trzeba przesiewać ! My miotamy się, no cóż sytuacja i rekcja zbóż nietypowa. Osobiście widzę że tylko żyto i rzepak należało zostawić, chociaż przesiałem 13 ha, w moich stronach powinno być przesiane 90 % a jest może 30%

343

Pszenice mam dość dobre, ale w okolicy średnich jest mało. Są albo bardzo ładne, albo takie biedy głodne, że szkoda słów.
Andrzeju nie wiem czy tak do końca miał lepiej. Nie wiadomo jaki będzie przebieg pogody, a sam mam do przesiania 20hektary i wszystko idzie pod jęczmień. Boję się, ze nie będzie chciało się to wszystko krzewić i zwiększę normę wysiewu sporo. W zeszłym roku kto zasiał później zebrał kiepskie ziarno i mało. Wszystko przez suszę, ale nikt nie powie dokładnie jaki będzie ten rok. Zimno trochę i słabo widać działanie tych nawozów. Robi się już powoli późno a dopiero wczoraj przestało padać. Mam nadzieję że w sobotę zasieję.

344

Miał lepiej bo przesiewy mógł robić w zalecanych terminach dla jarek. Moje przesiewy też już pięknie zielone, tylko dzisiejszy przesiew spóźniony, wydawało się że na tym polu jest dobrze.

345

Ja ponad 30 przesiałem, pszenice w okolicy bardzo kiepskie, pszenżyta też. Żyta różne ale widzę, że moje coś miejscami kiepsko, przez suszę nie może pobrać składników z gleby...

346

Ja widziałem pszenice jare siane z miesiąc temu i szpilkują. Odkąd wyszły z ziemi nie rosną prawie wcale. Te siane zaraz przed ulewami,  zalane nie wyszły z ziemi, tak zimno. Mamy też różne ziemie to cieżko się porównywać. Obrobię się jakoś to podjadę do Ciebie w odwiedziny i w interesach wink

347

Grzegorz89 napisał/a:

Ja widziałem pszenice jare siane z miesiąc temu i szpilkują. Odkąd wyszły z ziemi nie rosną prawie wcale. Te siane zaraz przed ulewami,  zalane nie wyszły z ziemi, tak zimno. Mamy też różne ziemie to cieżko się porównywać. Obrobię się jakoś to podjadę do Ciebie w odwiedziny i w interesach wink

Jarka siana w marcu u mnie się krzewi już wink Tylko wody brak

348 Ostatnio edytowany przez Roberto323 (2016-04-24 19:41:17)

u mnie też niezła ale wody za dużo. Jedynie przy lasku słabo wzeszła ale to  z tego względu, że bażanty sobie ją upatrzyły

349

Susza i nic nie zrobimy dziś najwyższa temperatura 7 stopni a najlepsze jest to ze śnieg padał

350

i przez chwilę było biało ...zimno 4 stopnie

Leszek   dla kolegów'

351

I jeszcze nocne przymrozki.... porzeczki wchodzą w kwitnienie. Miałem budować maszynkę do ochrony przed przymrozkami ale przez tą suszę i puki co brak studni nie mam motywacji. do tego nie wiadomo czy już chronic czy nie bo w sumie kwitnie gdzie może z 5% kwiatów  i to też w nie każdej odmianie.
Puki co opryskałem asahi + bor + potas + mikro. Jak będą warunki jutro powtórzę bo zostało cieczy w opryskiwaczu ten będzie potrzebny

352

rzepak zaczyna kwitnać i ta pogoda tez nie rozpieszcza

mdw

353

jary rzepak właśnie wschodzi, dzisiaj dostał 7mm wody, jakby było cieplej byłoby fajnie

354

Marku wczoraj rano - 2 dziś rano 5 popołudniu w słońcu 8 a teraz znowu 5 wróciłem z biegania zimno jak diabli dobrze że zabrałem czapkę i rękawiczki.

355

dziś w okolicach Wałbrzycha normalnie śniegiem prószyło na noc zapowiadają na minusie ... z rzepakami może być nie ciekawie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

356

U mnie   -2 co będzie  nocą

357

U nas o 22 bylo 0

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

358

U mnie już 1,5 mrozu jest!

359

Siwo na dworzu. Na q,5m od ziemi jest -1,4st

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

360

Ciekawe jak rzepaki będą  skoro kwitną  a tu na minusie ... znów  kwiaty wymrozi i dupa ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile