5,561

Odp: GG FORUMOWE

Karol323 napisał/a:

Jakie nowe opony polecacie do auta? 1tyś bym miał na wydanie. Rozmiar 205-225/55/50/16.. I żeby miały dobre odprowadzanie wody.... Do takiej ceny cudów nie będzie ale zawsze można coś w miarę znaleźć... W używki nie chce mi się już bawić....

Bierz 205 bo szerszych to cena kosmiczna. Sam mam w s60 i 205 były na sztuce ponad 100zł tańsze od 215...

5,562

Może podstawowe pytanie jakie auto i jaki silnik?

5,563

Grzegorz89 napisał/a:

Sukces, udało się ściągnąć koło w Fordzie. Jedno poszło ok, a drugie..... niestety pękła mi flansza, i musiałem rozwiercać i wypalać spawarką, bo nie było innego sposobu. Spawane ściągacze, były rozrywane przez lewarek 20ton, grzanie studzenie też nie pomagało. Nawet spróbowałem ten zamrażacz, jednak to było tylko 24zł wyrzucone w błoto. Wymęczyło mnie jak cholera. Poszło koło 400 elektrod.....

A palnika nie było?

5,564

Palnika nie mam, ale nawet jakbym miał to w tej chwili muszę tylko wyczyścić felgę i półoś i kupić nowego klin, a palnikiem wątpię że udałoby się  tak ładnie przepalić. Klin nowy bagatela 2200zł. to raczej do ręce opadają....

5,565

marcel napisał/a:

Może podstawowe pytanie jakie auto i jaki silnik?

A6 c5 1.9tdi

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

5,566

taka ciekawostka w sprawie opon. Zmiana kół stalowych z oponami 205/60/16 na alusy z oponami 215/55/17 i średnia z komputera wzrosła o 0,3 litra.

gg 5118068

5,567

To oczywiste. Wieksza średnica alufelgi i ciupke szerszy balon i spalanie rośnie .. Opór toczenia się zwiększa

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

5,568

Podnieś deko ciśnienie i po problemie...

5,569

Opór toczenia się zmniejsza, tylko silnikowi ciężej kołem zakręcić.

5,570

dajcie spokój to jest minimalna różnica, a informacja jako ciekawostka. 5,7 czy 6 litrów na setkę - da się przeżyć a auto dużo lepiej się prezentuje na takich kołach.

gg 5118068

5,571

Do tego auta standardowa jest opona 205/55/16 i raczej powinno sie zakładać zalecany rozmiar. Inny rozmiar oszukuje licznik.

5,572

Prawda jest taka, że i może przez jakość paliwa będzie różnica.

5,573

To czemu do ciągnika nie założysz pierwszych z brzegu opon?

5,574

W okularze mam wypompowane o 0,5 atm więcej od zalecanego spalanie o 0,5 l/100 km mniejsze.

5,575

Właśnie a te 0,3l nie wynika z zmiany średnicy?

5,576

marcel napisał/a:

Do tego auta standardowa jest opona 205/55/16 i raczej powinno sie zakładać zalecany rozmiar. Inny rozmiar oszukuje licznik.

Licznik i tak w samochodzie zaniża wartość prędkości. W ducato zamiast standardowych 195 założylem 205 z tym samym profilem. Efekt taki że lepiej sie auto prowadzi,  i licznik pokazuje prawie dokładnie. Standardowo jet 4-6% a na ttych oponlach wychodzi około 1,5% nawet suszarka policyjna potwierdziła.....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5,577

Nie mówię o prędkości z jaką jedziesz tylko ile km przejeżdżasz.

5,578

ale jedno z drugim jest związane, bo licznik km liczy wg ilości obrotów koła (obwód), a jak założysz inne opony to suma też jest inna. Niby niewiele ale do kupy wychodzą spore różnice.

5,579

Na trasie do teściów jak jeszcze przed ślubem jeździłem to na 26km przy zmianie opon na większe różnica była 3km, czyli bardzo dużo i bardzo duże rozbieżności w licznikach.

5,580

http://olx.pl/oferta/maszyny-rolnicze-s … a953b80ffa

Ktoś z was był tam moze faktycznie mają części do fortschritta do ciagników czy to tylko taki chwyt reklamowy bo mam tam ok 60-70km wiec prawie pod nosem?

Nie ma to jak FORTSCHRITT