Temat: świnie ?

zakładam ten wątek żeby każdy mógł coś powiedzieć jak uzdrowić rynek świnek bo to jest wielki problem jesteśmy importerem !!! duńczyki i niemcy wykończyli hodowlę u nas i pchają swoje nie rzadko marnej jakości,to są ostatnie chwile kiedy można coś uratować problem jest taki że Polscy producenci nie są zrzeszeni w spółdzielnie czy spółki najlepiej z.o.o bo dysponuje się kapitałem wpłaconym a nie całym jak jest w grupach producenckich z resztą grupy to pułapki i lepiej ich unikać,według mnie to powinien być obowiązkowe należenie każdego producenta świnek do takiego zrzeszenia krajowego i każdy byłby udziałowcem i wprowadzić jakieś składki z których można by było zakupić ubojnie i auta do transportu tak aby pomału eliminować pośredników i w końcu zablokować import z danii i niemiec ,i tu apel do rządzących żeby wspierali inicjatywę Polskie świnie w Polsce hodowane z Polskich prosiąt i Polskiej paszy! i zakazać chowu w wielkich fermach !!!

2

Odp: świnie ?

Z sensem mówisz. Faktycznie grupę producencką przerabialiśmy w okolicy. Zachodni właściciele naszych dużych zakładów mięsnych, tylko w mediach wypowiadali się że chcą z takimi współpracować. Wszystko po to by zamydlić oczy naszym decydentom.
Ogromny import mniej chodliwych na zachodzie elementów idzie z Hiszpanii, mam z pierwszych rąk info. o 20 tirach tygodniowo tylko przez jedną firmę transportową.

3

Jak szydło dopomoże to ma sens jak nie .....

4

Panowie zejdźcie na ziemię! Na świnie już nigdy nie będzie ceny i to zasługa dawnej Primy a obecnego Agri Plus. W moim tylko powiecie hodują już dla agri ponad milion świń a co mowa o Polsce. Wypiepszyli ich ze stanów a teraz u nas Meksyk! 100% schabów w lewiatanach to Agri plus wszystko pod nazwą ANIMEX w sklepach to Agri plus np. szynka bochuna i inny shit! Czytajcie etykiety o ile są. Czyli wszędzie już są ich pseudo wyroby.

5

Rozmawiałem z sąsiadem co pracuje w transporcie i mówił mi, że wozi do Polski połówki wieprzowe pozbawione polędwic, schabów, szynek i karczków. Reszta w cenie złomu zaopatruje krajowe masarnie itp.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

6

Stachu. Przekonałeś mnie.
No bo fakt tak to wygląda.
Tylko radykalne działania rządu np
Zakaz chowu świń w na ferach większych niż np 300szt.  oczywiście trzeba by dodać  do tego dodatkowe obostrzenia by fermy się jakos magicznie nie podzieliły....
Albo zrobić coś by się im nie opłacało tj. zakazać chemii "tylko kartofle" ale unia na to nie pozwoli.  Podobnie z importem
Nie ma takiej woli od góry to dół sobie może po gadać ......

7

Dół powoli likwiduje hodowlę tak jak ja.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

8

Dla tego ja wycofuję się z wszytkiego co jedzą świnie....
Tomek pytasz co zrobić? Zatankować szambiarki gnojówą do pełna i jechać na wiejską.
Czy mam mówić co by było gdyby Polska wieprzowina zalewała np Francję?
Powiem nawet że jak bedzie wspólny wypad na wiejską forumowiczów to się piszę. Ciekawe czy mnie policzą i czy będzie 40 czy 200 tyś

9

Tucz kontraktowy. To dziś jest na topie. Za pare lat jak już padnoe całkowicie nasza produkxja to tym na kontrakcie powiedzą że mogą robić dalej ale już noeza 40-50z od szt tylko 10. Chcesz to rób jak noe to nara.
Ja nieetety też zamykam to n dział. Co z tego że produkuje dobry towar jakcniktvmi za to nie dopłaci. A niestetty od stytcznoa 2015 lece jak wi3kszość na stracie...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

10

Najpierw drób pozostał tylko w wielkich fermach, po nich trzoda a teraz ten sam los czeka producentów mleka... To co widzę w mojej okolicy to ci co mają mniejsze gospodarstwa to najlepiej stoją Ci co poszli w warzywa, truskawki i inne tego typu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Za obecną sytuację podziękujcie ekipie rządzącej nami przez ostatnie 25 lat. Tym co w niedziele szli Polski bronić przed kaczyzmem. Sprzedali zakłady duńczykom a teraz wielkie zdziwienie że przerabiają swój towar a nie nasz? Zobaczycie co będzie za jakiś czas z burakami jak cukrownie w wiekszości niemieckie Już idzie do Polski mleko z zachodu, ze wschodu zboże. A tępy tłum martwi się trybunałem i tym czy 15 idiotów będzie miało etaty czy nie.

12

jak zobaczyłem nowy wątek to pomyślałem, że wątek o politykach wam się znudził i jest nowy big_smile , a wy tu o trzodzie piszecie...

13

Nonie do końca, bo politykom też się tu już obrywa, ale świnia to o niebo szlachetniejsze zwierzę niż polityk. Jak się ugrilluje to bardzo smaczne, a jak się polityka zgrilluje to zaraz jakieś pomniki stawiają i inne z tym związane imprezy organizuje.

Sezon grillowy to rąbanka z małych hodowli powinna iśc jak świeże bułki ale wprowadzaja obowiązek rjestracji nawet jednej świni? Dlaczego? Bo za bardzo by spadł obrót w dużych sieciach mięsem. Niech co piaty kupi mięso bezpośrednio od rolnika to już ile mięsa z rynku zdjęte ale przez to Niemiec, Duńczyk nie opchnie swoich kilku tirów odpadów  mięsopodobnych.

15

Krzysiek napisał/a:

Stachu. Przekonałeś mnie.
No bo fakt tak to wygląda.
Tylko radykalne działania rządu np
Zakaz chowu świń w na ferach większych niż np 300szt.  oczywiście trzeba by dodać  do tego dodatkowe obostrzenia by fermy się jakos magicznie nie podzieliły....
Albo zrobić coś by się im nie opłacało tj. zakazać chemii "tylko kartofle" ale unia na to nie pozwoli.  Podobnie z importem
Nie ma takiej woli od góry to dół sobie może po gadać ......

Nie ma najmniejszych szans na przeforsowanie takiego molocha! U nas Koźlakiewicz w jednej miejscowości postawił 30 kurników po 50tyś szt w jednym! U mnie już jest ponad mln świń w powiecie i ponad 500mln drobiu typu indyk, kurczak, nioska. Do tego fermy szynszyli i po mału mali hodowcy broilera przestawiają się na przejście na chów intensywny kaczek Pekin w kurnikach! Co do chowu 300szt to kumpel na własną rękę jeszcze zipie i chowa 1tyś plus 50 dujek.

16

U nas Woźniak postawił kilkanaście sztuk po 400-500 tys. niosek w jednym kurniku w tej chwili jest już chyba największym producentem jajek w europie ma kilka dużych ferm a ostatnio przejął  Fermy Drobiu Borkowski

17

niech każdy kto może i gdzie prowadzi kampanię na ratunek Polskiej hodowli ,trzeba dotrzeć jak najwyżej żeby nie powstawały wielkie fermy ale mali muszą się łączyć zawsze jest nadzieja

18

Tomek cięzko prowadzić taką kampanię kiedy nie wiadomo co polskie.

Jeżeli Polak ma pomysł i chęci na postawienie fermy to nie może? Chcecie walczyć jak komuna z kułakami?

20

Pietia napisał/a:

U nas Woźniak postawił kilkanaście sztuk po 400-500 tys. niosek w jednym kurniku w tej chwili jest już chyba największym producentem jajek w europie ma kilka dużych ferm a ostatnio przejął  Fermy Drobiu Borkowski

U nas jeden spełnił swoje marzenie już 3lata temu i dziennie ma już ponad mln jaj. Nie sztuką jest wyprodukować! Sztuką jest sprzedać! Nie jestem przeciwny fermom ale agri plus tak! Wszystkie fermy są polskie a agri to syf ze stanów! Jak wiecie działy specjalne w końcu zaczynają płacić podatki oczywiście nie agri. Świnie są na umowach kupna-sprzedaży plus pasza, świnie, leki itp. są agri a chłop bądź coraz częściej kowalski z bloku robi za mudżynka i dostaje parę zł jałmużny! Dlaczego tak dużo tego powstaje? Bo nie ma z tego gipsu! Kolega z klasy robi biznesplany i inne pierdy. Ferma na 2000szt tucznika przy kredycie na 15lat w trakcie spłaty kredytu generuję zysk ok 2500zł/mc - amortyzacja, woda, prąd, czas tzw kredytobiorcy i jego praca. Gipsu nie ma więc stawiają po 10szt i ilość robi piniądz!