1,961

Odp: Pszenica

moje podobne

Rolnik z powołania:-)

1,962

PawełS.64 napisał/a:

U mnie cenowo brutto w opakowaniach 5 L jest tak.Dawka na 1 ha.
bumper-       0,2 L =14 zł
mondatak-      0,9L=40zł
sarfun-           0,4L=22zł
siarczan mag - 5kg=10zł
                             -----------
                              86zł brutto

dodam tylko że w razie chłodnych dni [triazole + 12 C] można zrezygnować z bumpera i podać go póżniej a zastąpić Leander[fenpropidyna] 0,6 L/ha i wtedy Mondatak 06 L/ha +Sarfun 0,4 L
Można Leander 0,75 +Sarfun 0,4 ale czy warto?

Mam też informację dla tych co stosują Sarfun,że to ostatni rok sprzedaży i kończą się zapasy więc czas pomyśleć o przyszłym roku, kto ma dostęp.

Jako że nie było kiedy zrobić oprysków grzybowych na pszenice a w zeszłym roku stosowałem taką mieszankę i było dobrze, chciałem się posiłkować i w tym roku. Jednak, jest duużo później i może coś polecicie? Na drugi zabieg i ostatni myślałem dać normalnie tebukonazol, tylko można byłoby dać go po kwitnieniu? Od jednego zabiegu do drugiego nie minie zbyt wiele czasu, to myślałem żeby drugi opóźnić

1,963

Panowie pytanie do fachowców. Można byłoby dać po kwitnieniu pszenicy tebukonazol? Czy lepiej przed kwitnieniem? Kiedyś dawałem po kwitnieniu trochę mocznika i siarczan magnezu i pszenice były pełniejsze i dłużej żyły. Co myślicie o oprysku na grzyba po kwitnieniu?

1,964

oczywiście  przecież się pryska jak jest potrzeba .... a jak nie ma potrzeby bo pogoda nie wskazuje na to i roslina ma się dobrze to wtedy nie trzeba ale nawóz na kłosa wskazany by podnieść   parametry

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,965

Chcę po kwitnieniu, żeby przedłużyć wszystko. Dopiero w tym tygodniu opryskam ja pierwszy raz, dlatego nie chcę żeby nałożyły mi się opryski na raz. Wcześniej praktycznie nie było grzyba, a jak przyszło słońce i ciepło to pokazało się od razu. Zawsze starałem się robić zapobiegawczo a w tym roku przez pogodę, i inne prace nie dałem rady...

1,966

Grzegorz89 napisał/a:

Panowie pytanie do fachowców. Można byłoby dać po kwitnieniu pszenicy tebukonazol? Czy lepiej przed kwitnieniem? Kiedyś dawałem po kwitnieniu trochę mocznika i siarczan magnezu i pszenice były pełniejsze i dłużej żyły. Co myślicie o oprysku na grzyba po kwitnieniu?

ja pryskam w czasie kwitnienia, tak mi doradził jakis madry człowiek z Danko. podobno pyłek to swietna pozywka dla grzybów i wtedy najbardziej dochodzi do infekcji.
a jescze jedno jak pszenica kwitnie to nie wolno niczego mieszac tylko woda i fungicyd

1,967

kwitnienie do dobry moment.
co do mieszania to chodzi o nawozy szczególnie te z wysoką koncentracja azotu.

1,968 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2016-05-27 07:57:19)

Ale samo tebu to chyba za mało - można by to pomieszać z epo.

1,969 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-05-27 08:24:48)

Sarfun i jego zamienniki już wycofane....
Rudemenes co to za środek nic nie wygooglowałem ?

1,970

Grzegorz, substancja czynna epoksykonazol - środki Soprano 125SC, Rubric i inne

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

1,971

ładnie to działa robiłem po kwitnieniu 1,5l starczy http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/p … 11584.html

1,972 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2016-05-28 08:14:31)

jack napisał/a:

ładnie to działa robiłem po kwitnieniu 1,5l starczy http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/p … 11584.html

Również polecam

1,973

a ja tym poleciałem na T2 w mieszaninie z Acanto czyli jakas strobiluryna

1,974

ja jak mam pryskać sarfunem itp to wolę wypić piwo i posiedzieć przy grillu w ubiegłym roku pryskałem t1 bumper super -porażka  w tym mondatak + tilt i szok pszenica do pasa pszenica czyściutka miałem pryskać t2 ale tydzień temu wlało 1,5 godz ponad 50 l/m2 i mogę pomarzyć o wjeździe na pole -buty się kleją na ścieżkach wszystkie stawki i bagna pełne wody i rozlewiska jeszcze na dołkach także zostało t3 po kwitnieniu

1,975

Jednak zrezygnuję z epoksydazolu na rzecz protiokonazolu, lub metkonazolu. i tebukonazol do tego i ma być dobrze.

1,976

Grzegorz89 napisał/a:

Jednak zrezygnuję z epoksydazolu na rzecz protiokonazolu, lub metkonazolu. i tebukonazol do tego i ma być dobrze.

Bedzie dobrze

1,977

a ja na t3 dam sam tebukonazol, bo mi fundusze sie wyczerpały

1,978

Panowie miałem opryskać pszenice po kwitnieniu i dodać jeszcze mocznik i siarczan magnezu do grzybówki. Jednak byłem na polach i jest ogrom skrzypionki i chcę teraz opryskać. Jest jakieś przeciwwskazanie żeby do tebukonazolu i topsinu dorzucić coś na robala?
Myślę, że nic sie nie stanie, jednak nie pryskałem nigdy jak pszenica kwitnie, a na razie wyglądają bardzo ładnie i nie chcę popsuć....
Oczywiście pójdzie tylko grzybowy i insektycyd, bez żadnych dodatków.
Dla ciekawości powiem, że w jęczmieniu skrzypionkę załatwiłem dając siarczan i mocznik i cała uschła.

1,979

Wał śmiało danadin bi albo pyrinex razem z fungicydem to nie zaszkodzi. Nie wolno stosować nawozów azotowych. Słyszałem że siarczan magnezu w czasie kwitnienia można .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,980

Grzegorz89 napisał/a:

Panowie miałem opryskać pszenice po kwitnieniu i dodać jeszcze mocznik i siarczan magnezu do grzybówki. Jednak byłem na polach i jest ogrom skrzypionki i chcę teraz opryskać. Jest jakieś przeciwwskazanie żeby do tebukonazolu i topsinu dorzucić coś na robala?
Myślę, że nic sie nie stanie, jednak nie pryskałem nigdy jak pszenica kwitnie, a na razie wyglądają bardzo ładnie i nie chcę popsuć....
Oczywiście pójdzie tylko grzybowy i insektycyd, bez żadnych dodatków.
Dla ciekawości powiem, że w jęczmieniu skrzypionkę załatwiłem dając siarczan i mocznik i cała uschła.

dzwoniłem kiedys do jakiegos prof z danko bo ich odmiany wysiewałem i powiedział mi że na fuzarioze najlepiej pryskać jak pszenica kwitnie, ale tylko woda plus fungicyg. Mówił że w karierze miał taki przypadek ze ktoś dorzucił własnie na robaka i pszenica nie zawiazała sie. Taki przypadek zdaza sie raz na kilka tysiecy o ile nie milionów oprysków ale zdarza sie