Odp: Żniwa 2016
Ja jutro myślę zacząć żniwa, i sam się dziwie że pierwsze co będzie koszone to łubin
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja jutro myślę zacząć żniwa, i sam się dziwie że pierwsze co będzie koszone to łubin
Ja wczoraj położyłem 5 ha rzepaku ... wyjechałem o 18 do 22 kończyłem w deszczu ... szału nie będzie ... wilgotność 6.3-8.1 kupa zielonych strąków ale czy warto czekać ?? wszyscy koszą w okolicy
ja pitole ale szalejecie, ja dziś dopiero pryskałem - o 4 już w polu byłem, a teraz w robocie oczy na zapałki. Ogólnie rzepak wygląda tak:
- dolne piętro zielone,
- środek czarne ale w elastycznym strąku,
- góra się osypuje.
Ja wczoraj wykosilem 3.8 ha od 17 do 23 wilgotność 7.7 wydajność słaba koło 3.2 t z ha . Dzisiaj jak nie popada będę kosil dalej
Ja w niedziele skosiłem jęczmień zimowy, wczoraj wziąłem się za słomę ale pękł mi łańcuch zwijający w prasie. Dzisiaj w nocy lało...
wilgotnośc na skupie 8.2 średni plon z tych kawałków 3.6 t cena 1610 brutto
Jak już jest powyżej 3.5tony to nie ma co narzekać.
U mni susza był i rzepaków nie ma średnio sypią po 2,7 z hektara. w niedziele kosiłem cena 1650 brutto
Wartość plonu z ha najistotniejsza, 5 tyś. zł/ha to już bajka.
Wykosiłem dziś te cudne samosiewy ... raptem z 10ha bo na reszte nie było co jeździć deszcz wykosił za mnie ... a to co kosiłem połowa dosłownie wytrzepana ... nakosiłem jakieś 6-7t ... było by jeszcze raz tyle spokojnie ....
łącznie od godz 10 do 16 wykosiłem 16ha wszystkiego ... wilgotności 7-11 %
ja czekam na pogode, nie ma mowy o koszeniu jak na razie a rzepak juz gotowy
Podobnie ja plan był kosić dziś, niestety w nocy popadało. Zadzwoniłem o cenę niestety dziś w dół 1500 zł/t wilgotność 7,5 % zanieczyszczenia 2 % też tak chcą was kroić ?
Jakie ceny jeczmienia paszowego w waszych regionach?
U nas u Kocięby jęczmień 540 netto .Wczoraj próbowali kosić rzepak to miał 15-16%ja jeszcze czekam może się pogoda wreszcie zrobi
Wjechałem dzisiaj w pszenżyto, nakosiłem zbiornik i zaczęło padać, znowu mam przerwę
skończyłem Rzepaki u siebie ... teraz na fuszki ... hybryda 3.4t z ha polska 3.2t z ha
u mnie od kilku dni ani pogody ani deszczu... na koszenie już wszystko czeka
U mnie jak będzie pogoda to i tak jeszcze ze dwa tygodnie. Sporo zielonego jeszcze.
U mnie tak samo.
hybryda 3.4t z ha polska 3.2t z ha
skoro na Twoich ziemiach taki plon to aż się boję wjeżdżać do siebie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo