121

Odp: Żniwa 2016

U mnie na wiosce żniwa od zeszłej środy trwają, Bizon po przeglądzie, przesmarowaniu niedostepnych łożysk wymianie na młocarni i odrzutniku, spisuje sie dobrze, żadnych jak dotąd awarii (oby tak do końca)
Poskramiam ojca zeby u nas jeszcze nie kosić bo według mnie jeszcze kilka dni może stac, teraz zapowiadają deszcze więc wystartujemy ostro za kilka dni

122

Grzegorz89 napisał/a:

Co tak płaczesz 6-7ton z hektara pszenicy to bardzo dobry wynik. Na piachu jak jest 4 to jest super. inni mają gorzej.

Marne to pocieszenie ze inni mają gorzej. Przy tej cenie pszenicy to 5 ton trzeba żeby się zwróciła .....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

123

chyba ponad 5 na koszty...
mam nerwe szła chmura pioruny itd zaczeło kropić zjechałem do domu i  ...  chmura sie rozeszła a ja trace czas na jedzenie

Rolnik z powołania:-)

124

Właśnie deszcz wygonił mnie do domu, u nas w tym roku ładne pszenice dają po 5 ton i właściciele zadowoleni

125

kombajn wyprowadzony, przesmarowany i pod koniec tygodnia ruszam w owies i pszenżyto

126

Andrew89 napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

Co tak płaczesz 6-7ton z hektara pszenicy to bardzo dobry wynik. Na piachu jak jest 4 to jest super. inni mają gorzej.

Marne to pocieszenie ze inni mają gorzej. Przy tej cenie pszenicy to 5 ton trzeba żeby się zwróciła .....

No to ja chyba swoje zabawki powinienem zwijać bo 6-7ton to ja nakosze ale z dwóch hektarów

127

żniwa zakończone  u siebie  pszenica 8.2t jęczmień jary 6.4t   kombajn bez niespodzianek większych ...  teraz spokojnie na usługi można jechac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

128

Ku*****a jak?????
jakie Ty masz ziemie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

129

U mnie jak jest 6 ton to rewelacja, średnio 5 zazwyczaj było to juz dobry zbiór. Sasiad co ma na handel zboże to mu wychodzi 6,5 t/ha a on zawsze dowali nawozu że miejscami kładzie się zboze

130

U mnie od niedzieli postój , w poniedziałek z małej chmury ale opadało galancie , w nocy dolało fest , wczoraj dzień ładny słoneczny i gorący , dziś z rana burza i dolało tak ,że lepiej nie mówić...

131

Ja dzisiaj wyjechałem na próbę. Nakosiłem zbiornik pszenica niestety wilgotna, co z tego ze 3 dni grzeje ponad 30 stopni jak po nocy rosa taka jakby spadło 10l/m2

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

132 Ostatnio edytowany przez KASZA (2016-07-27 21:36:28)

A u mnie nawet dobrze, że pada. W niedzielę pękł wał jezdny, jednak od tej pory co dzień coś poleje więc nie mam takiej krzywdy, bo najgorzej jak słońce daje,a maszyna stoi. Co prawda już poskładałem i nawet dzisiaj po południu miałem jechać, aż tu nagle po pierwszej przyszła burza i rozebrałem jeszcze skrzynie biegów bo się pokazał luz na wałku głównym i wibrował na dużym wariatorze.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

133

Ja w niedzielę wykosiłem jęczmień jary. W poniedziałek zacząłem pszenicę i o godzinie 21 rosa że zapomnij dalej kosić. Wczoraj jechałem skończyć ale deszcz mnie zgonił i około hektara zostało. Dziś niby gorąco i słońce ale bez wiatru i nie schło zbytnio. Około godz 13 miała 16,5% po wyłuskaniu kłosów a o 16 jak już kombajnem kosiłem to 13,5%. Ziarno poszło na próbkę i miało średnio 12,5% wilgotności, 15,1 białka, opadanie 320. To nasza pierwsza pszenica ozima jaką uprawialiśmy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

134

U u mnie wszyscy koszą i to wszystko idzie... może poza owsem.
Ja nie ruszyłem nic poza facelią. Nie wiem czemu ale moje żyto ma jeszcze zieloną słomę. Może ziarno suche ale szkoda mi paliwa na cięcie żywej słomy.

135

Jęczmień jary ścięty, nie dało mi dokończyć grochu po popadało. A zostały 4 przejazdy...

136

ja u mnie kosza i owse. padało do okoła nawet kilometr ode mnie a u mnie sucho

Rolnik z powołania:-)

137

A dziś wlało znowu deszczu... Nie pozwala wejść w żyto kombajnem ani w pszenżyto... 3 dni słońca dobrego i można kosić...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

138

ja jeszcze zboza mam nie tkniete, miałem dzisiaj zaczynać ale wlało, rzepaków jeszcze sporo stoi w okolicy. aby pogoda była.

mdw

139

U mnie w nocy była lekka burza i znów popadało , w lipcu chyba już się nie wyjedzie...

140

Krzysiek napisał/a:

U u mnie wszyscy koszą i to wszystko idzie... może poza owsem.
Ja nie ruszyłem nic poza facelią. Nie wiem czemu ale moje żyto ma jeszcze zieloną słomę. Może ziarno suche ale szkoda mi paliwa na cięcie żywej słomy.

Niby słoma żyta zielonkawa a ziarno we wtorek przed wieczorem 13,1 % wilgotności. Omłóciłem najsłabszy kawałek 45 ar pełen zbiornik bizona, pozostałe 3 ha prognozuję 5 t/ha.
Pytanie jak u was ? bo u mnie sporo sporysza, może to podatność odmianowa ?, tak miałem z pszenżytem fredro.