Odp: Żniwa 2016
Dzisiaj skosiłem 7 hektarów pszenicy, wróciłem do domu i rozpadało się Jutro mam wolne
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj skosiłem 7 hektarów pszenicy, wróciłem do domu i rozpadało się Jutro mam wolne
Po południu wyskoczyłem na godzinkę prasą , zrobiłem 10ha słomy jęczmiennej w 63 kostki .
A teraz aż czarne niebo pewnie doleje .....
Ja wczoraj miałem dożynki porzeczkowe więc dziś nie miałem polotu do operowania kombajnem a żyto było do cięcia. Idzie deszcz..... duże żniwa zacznę jak zwykle w sierpniu.
Dolało 37 litrów w 30 min
U mnie też pada. Wyjechałem dziś w pszenżyto i żyto. Niby wczoraj i dziś nie padało ale ziemia aż wilgotna i zboże 16,9-17,2%.
Dziś zacząłem od 15 kosic pszenicę, pogoda wytrzymała jakimś cudem i ciachalem do wieczora udało się położyć 5,5 ha ... teraz znów trzeba czekać na okno pogodowe bo łyka się już ostro 😐
u nas położyliśmy z kolegą rzepak do końca w nocy doleje więc przężyto poczeka jak się rano da to rzepak na skup pojedzie
W sobotę tak posadziłem 517 że 1,5 godziny nie mogłem jej wyciągnąć NH szła szła i nagle chlup i był koniec jak uporałem się z kombajnem to zaczęło padać, wczoraj dolało od rana dalej mży myślę że z 3 dni trza poczekać ale prognozy nie są za ciekawe na najbliższe dni.
Ja skosiłem dwa ha owsa i kawałek żyta , pada praktycznie co dziennie , to będą długie żniwa.
U nas to samo... Poczerniały zboża okropnie, ceny nie ma i leje.... Wczoraj ojciec wykosił rzepak ledwo bo znowu zaczęło padać. Na dodatek rozsypały się łożyska napinacza pasa płaskiego i buchnęło ogniem....
U mnie również i zaczyna rosnąć zielony od tego deszczu i będzie lipa... A tylko 2 dni słońca i można śmiało kosić lecz jak co 2 dni deszcz bądź co dziennie... Ale dla QQ i traw ten rok to Raj...
Wczoraj od 15.20 do 19.40 walniętę 10 ha żyta. W nocy i dziś deszcz, parę dni przerwy...
I po żniwach 55ha wykoszone. Czekam na Proso i finisch!
u mnie ani deszcvzu ani pogody. mrzy sobie. ja walcze z kombajnem. samo łożysko na oś wchodzi a z kołem pasowym juz za h...a nie chce wejść....
Wczoraj od 15.20 do 19.40 walniętę 10 ha żyta. W nocy i dziś deszcz, parę dni przerwy...
Jak plon ? kolega wykosił już całego rubina i mówi że chociaż wyglądał dobrze plon 4 t. Hybryda brasetto innemu sypała prawie 6 t. Jeżeli i u mnie to się potwierdzi wracam do brasetto, które w najgorszym roku i na najsłabszej działce poniżej 5 t nie zeszło.
Pawel21990 napisał/a:Wczoraj od 15.20 do 19.40 walniętę 10 ha żyta. W nocy i dziś deszcz, parę dni przerwy...
Jak plon ? kolega wykosił już całego rubina i mówi że chociaż wyglądał dobrze plon 4 t. Hybryda brasetto innemu sypała prawie 6 t. Jeżeli i u mnie to się potwierdzi wracam do brasetto, które w najgorszym roku i na najsłabszej działce poniżej 5 t nie zeszło.
Rubin 4 a Tur ponad 6. Wyrównanie 90%, ładne grube i praktycznie zero sporyszu. Zostało mi Dańkowskie Złote dla centrali, te było najładniejsze ale póki co pogoda...
Rubina i tura miałeś też w kwalifikacie?
Rubina i tura miałeś też w kwalifikacie?
Nie
pada pada pada pada i po jakości ..... szkoda że się zlękłem i zmniejszyłem kukurydzę ale ta też na dziś tylko za 30% 350 zł tona w kontraktach u Frankiewicza.
dzis badałem wczoraj koszona pszenice jara odm. Bombona i jestem w szoku-glutem 36 białko 16.8 tylko gestości troche brakuje 75,1
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo