Odp: Żniwa 2016
No i pada pogoda nic tylko w domu siedzieć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No i pada pogoda nic tylko w domu siedzieć.
Ja się już zastanawiam nad zakupem suszarni...
nie pada, nie ma słońca, nie ma wiatru a pszenżyto ma 20% i trzeba czekać na zmiłowanie...
deszczu... bo mi kalafior schnie. w sierpniu nie było ani kropli oststni deszcz pod koniec lipca 15l...
Pada pada i pada
Dolało znowu że ręce opadają , zostało ze 13ha pszenżyta i coś mi się zdaje że trzeba będzie na suszarnię kosić .
u mnie też dolało a stoi około 45 ha masakra a zapowiadają dwa dni pogody
U nas też wlało i pada ciągłym deszczem. Do koszenia jeszcze prawie 30hektarów,,, kiepsko to widzę, to będę szykował pod rzepak.
Ja już po ale jechałem dziś na Wawę to stoi jeszcze od cholery zbóż!
No u nie wreszcie cały dzień bez kropli..... i skosiłem 1ha żyta i zjechałem do pitstopu bo wywaliło mi uszczelkę pod półblokiem i olej poszedł. Może jakiś as by kontynuował robotę ale leciał wszędzie z powietrzem z wentylatora a puściło pod pompą wody. Naciapało na paski wydech.... ehh mam rozebrane poczyszczone jutro składam.
Grzesiek w poniedziałek wykosiłem Linusa szału nie było wyglądał super ale tak dał dużo lepszy plon od pozostałych odmian szacuje tak na 6,5 tony. Pszenżyta sypia pięknie ale pszenice mnie rozczarowały zapowiadały się super a wyszło jak wyszło.
U mnie dwa dni padało a do skoszenia około 30ha , pszenica już nie wytrzymuje parametrów jakościowych . Pietja wytrzymała Ci pszenica? Pytam bo też mam Linusa.
wkoncu coś spadło deszczu hura
U mnie pszenice sypią dobrze, jęczmiona cienko. Wlało w nocy tak że trzeba ze 3dni słońca żeby cokolwiek przeschło. PIetia będziesz siał więcej LInusa?
Tak postawiam wszystko na Linusa miałem jeszcze dwie odmiany ale już sobie je odpuściłem. Tak się zastanawiam gdzie popełniłem błąd w technologiczny wszystko było na czas, jedno co mi przychodzi do głowy to czy nie zaszkodził wiosną CCC z modusem po oprysku zrobiło się od razu zimno i mokro. Zeszły rok był suchy u nas a średnia wyszła po 7 ton ten rok zapowiada się dużo gorszy jeśli chodzi o pszenice.
Zostało mi jeszcze 6 hektarów pszenicy po poniedziałkowej burzy i wczorajszym delikatnym deszczyku myślę ze jutro popołudniu przeprowadzić atak na pszenicę na szczęście jest stojąca
ja mam linusa wygladał pieknie, ziarno brzydkie i słabsze parametry od potencjału, mi zostało prawie cztery dychy pod kose z czego połowe to gleba, odwiozłem 85 ton mokrej pszenicy 15-16%, suchej połowy z tego nie ukosiłem, kiedy to wyschnie jak w dzien po 15 stopni. czekam na rzeczoznawce ma sie dzisiaj pojawic bałem sie że dłuzej bede czekał.
Kosiłem u ludzi pszenice gdzie dali 2l na raz CCC i tam gdzie był mijak to pszenica 2razy większe kłosia miała. Dlatego jak nie staram się mocno skracać, bo nie wiadomo jaka później pogoda przyjdzie.
Tylko to przychodzi mi do głowy.
szczęście, że w kombaju jest ogrzewanie, nie myślałem, że kosząc pszenżyto zmarznę . Po....lona pogoda latoś tego roku
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo