Odp: Żniwa 2016
dzisiaj ktos we wsi sie wyrwal kosic pszenice, miala 21%. Podejrzewam załamanie spowodowane pogodą.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzisiaj ktos we wsi sie wyrwal kosic pszenice, miala 21%. Podejrzewam załamanie spowodowane pogodą.
Deszczu wieczorem dolało... Ale dziś z rana wychodzę po krowy i normalnie ubrany spodnie bluza A tu zimno... Wrocilem się i na kark kurtkę i bylo w sam raz.. Przy garażu pokazało 9' to w polu było jeszcze mniej....
A mam zamiar dziś koło 15 ruszyć na pszenice mam nadzieje że będzie sucha wczoraj popołudniu sąsiad kosił późnym wieczorem zjechał do domu musze się przejść zobaczyć jak to wygląda.
Ja wczoraj wykosiłem żyto leżaka plon koło 6+. Owies hmmmm koło 3t na mocnym kawałku, więc totalna porażka. Dziś idzie stojące żyto i dalej owies oby lepszy....
Ja wczoraj kosiłem mieszankę owsa z jęczmieniem. 2,5 ha 10zbiorników bizona. Nigdy takiej wydajności nie miałem. Nawet jare żyto o wiele lepsze niż ozime. Zimowe za to u nas porażka....
Dziś po 15 atakuję żyto. Wczoraj miało ciut ponad 17, dziś może będzie możliwe.
Wczoraj wyjechałem pierwszy raz w tym roku skosiłem 1,5ha i zapaliło mi się łożysko, ugasiłem i przy zjeździe rozsypało mi się w kolejne w zwolnicy dzisiaj cały dzień roboty. A żeby było śmieszniej to wczoraj miało 12% pszenżyto a dzisiaj ma 16-17 a nie padało od wczoraj.
Zboże wykoszone , pszenżyto 20% po niedzieli trzeba będzie suszyć ...
Tomek a nie zepsuje się po drodze? Kiedyś ojciec wykosił takie koło 20 procent i było rozłożone na cemencie cieniutko, bo miało iść na zasiew. wilgotność zeszła, ale zaśmiergło się...
Skoszone 2.5ha owsu ale zapowiadają na jutro deszcze więc nie wiadomo czy będzie co robione...
Grzesiu suszarnia robi cuda. Ja też dziś po żniwach, w sumie u mnie koniec już był we wtorek a dziś skończyłem u brata i majstra. Plony słabe. Pszenica ozima skoszona przed deszczami (linus) plon około 6 ton. Pszenżyta i żyta ozime słabo. Za to mieszanki owsa z jęczmieniem dość ładnie
pszenżyto skończone, jutro 7,5 ha jęczmienia i zacznie się akcja słoma
U nas zostali z koszeniem co mają trochę więcej pola, bo teraz każdy ma sój kombajn. I jak się jedzie to, aż dziwnie jak się widzi tylko swoje pola nieskoszone...
u nas 70% zbóz jeszcze stoi, wczoraj ukosiłem aż 6 ton pszenicy wyjezdzając o 18 a wilgotnosc 17,5%, w nocy znowu pokropiło
Wczorajsze pszenżyto dziś ma 16,7. Zyto koszone na raty wyszło 17. Jeszcze 5ha zyta i tedy letnie. Tylklcikawe kiedy bo zapowiada się ***.... Pogoda.
Pogoda.....
Ja własnie wróciłem z reglonowania powoju w życie. Może na wtorek będzie ok.
Owies randapowany w niedziele pobielał może w poniedziałek....
ja nie wiem kiedy wjade wszystko gnój, a na jutro znowu jakies opady, juz dawno takich zniw nie było u nas
Jutro może skończę jęczmień w poniedziałek przerwa, a w między czasie jeszcze szykuję pod rzepak.Mogłaby pogoda wytrzymać, to ze 3 dni roboty i skończyłbym.
:walka: :walka:
żniwa zbożowe zakończone. Jęczmień na magazynie. Szczęście,że miałem zrandapowane , chwila pogody i można kosić. rana była mżawka a o 16tej jęczmień miał 14,5%. Dodatkowy plus to żadnego zielonego badziewia na polu, jak pogoda pozwoli jutro akcja słoma. Rzepak jary dochodzi po glifosacie i za jakiś tydzień będzie gotowy. Soja zielona intensywnie nalewa ziarenka i na koniec września dojdzie...
Koszą ludzie po 20% wilgotności, będą wywozić do lasu. Jeszcze mi parę ha zostało ale koszę tylko w wąskich kanałach czasowych gdy jest względne. Przepuszczam jednak i tak przez biny dosuszając. Miałem kupić 10 t pszenżyta od rolnika z sąsiedniej wioski, nie biorę, nakosił w panice gnoju i wysypał na pryzmę pod wiatę, wolę dać drożej ale za w miarę przyzwoity towar.
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo