Kłaniam się,
Czy szanowny Pietia doszedł już jakie były przyczyny zapychania się?
1. W E 517 z Claasowską sieczkarnią (szarpaczem) mam podobny problem - słoma zawiesza się nad sieczkarnią, a potem reszta kombajnu, nieraz aż do bębna młócącego. Dzieje się to szczególnie przy niskim cięciu rzepaku (długa słoma trafia na omłot) i gdy jest on wilgotny; rzadko kiedy, jak w ogóle w pszenicy. Problem ten znika gdy jedzie się wolno (młocarnia dałaby radę przerabiać materiał znacznie szybciej).
2. W pszenicy, sieczkarnia ta ma inny problem. Gdy obciąży się kombajn na 10 t ziarna/h , to pas napędowy sieczkarni przy silniku nie daje rady i wiotczeje, po czym spada z koła pasowego. Szczególnie lubi spaść na stronę pasa głównego odbioru mocy z silnika. Można spalić kombajn.
Z tego co wiem, sieczkarnia na rurce i rolkach ma większy wlot od góry, a oś jej wirnika położona jest niżej niż w sieczkarni od Claasa. W związku z tym materiał powinien mniej się zawieszać nad tą sieczkarnią, niż Claasowską. Ponadto sieczkarnia ta ma napęd pasem potrójnym - może nie grzeje się on tak bardzo, jak pojedynczy w szarpaczu Claasa.
Wiem, że układy napędowe sieczkarni wyprodukowane przez Fortschritta są przystosowane do pracy na 2 prędkościach obrotowych - zmienianych przez zamianę kół. Oprócz tego inne są średnice kół pasowych na silniku w E 517 i 516 B niż w E 516, z powodu różnych prędkości obrotowych silnika. Daje to 4 warianty prędkości w zależności od tego które koła, jak i na jakim kombajnie są założone.
Dwie skrajne możliwości to:
1. Przekładnia od 517 ustawiona na szybkim biegu zamontowania do 516 - będzie kręciło wałem prawdopodobnie jakieś 2500 obr./min
2. Przekładnia od 516 ustawiona na wolnym biegu, zamontowana do 517 lub 516 B - prędkość obrotowa wału szarpacza wyniesie prawdopodobnie około 1800 obr./min.
Prawidłowo prędkość powinna wynosić 2300 lub 2000 obr./min.
Co do szerokości rozrzucania, warto zaznaczyć, że kombajny o których mowa mają wlot do gardzieli umieszczony na hederze niesymetrycznie - jak się jeździ raz przy razie to w co drugim przejeździe potrafi rzucać słomę na łan.
A czy sieczkarnia na rolkach jest czeska?
Pozdrawiam.