Odp: Żniwa 2016
w następnym tygodniu ma nie padać, ale przy temperaturze nie przekraczającej 20 stopni to będzie schło co najmniej do wtorku
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 21 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w następnym tygodniu ma nie padać, ale przy temperaturze nie przekraczającej 20 stopni to będzie schło co najmniej do wtorku
ja po żniwach , jakoś poszło !
Trzeba zainwestować w suszarnię Andrzeju i można kosić od rana ....
Co niektórzy już pytają czy by można podjechać z pszenicą żeby dosuszyć... Ale puki co zdecydowanego nie ma bo jak by nie patrzeć szkoda kasy. Ale jak towar się zmarnuje to jeszcze większa strata
Tomek ja sobie poradziłem i mam suche zboże. Gdyby było więcej ha to może myślałbym.
Kolega który ma więcej ha rozwiązał ten problem dokupując drugi kombajn, też dobre rozwiązanie. Obydwa chyba naraz się nie nawalą i nawet w dogodne żniwa nie będzie miał przestojów.
Też rozwiązanie tylko jeszcze jeden człowiek potrzebny no i lepsza organizacja odwózki. Wioske dalej gościu ma zbóż koło 70 ha to ma 516 i 514. Jak żniwa normalne to 3 dni i po robocie ale w tym roku to i jemu się przeciągło bo to pogoda, a to awaria. Z tym że u niego to nie ma problemu z ludźmi bo wszyscy bracia i szwagry wezmą urlop na żniwa to brygada jest, do tego połowa bloków pegeroskich...
Koledze akurat bliźniacy dorośli, i ma jednego traktorzystę na sezon, problemu z obsadą więc niema.
u mnie praktycznie był jeden dzien ze suchego troche nakosiłem, 23 ha pszenicy stoi a własciwie czesc lezy, o owsie nawet nie wspomne bo tez zniego nic nie bedzie. i tak w koło u wszytkich, przy tej wilgotnosci to 400 zł za tone pszenicy nie wyjdzie nawet. narazie wiekszosc ludzi czeka na pogode ale wydaje mi sie ze suche to juz nie bedzie, idzie szału dostac przez ta pogode. takiego gównianego roku juz dawno nie było. po zatym stukło mi dzisiaj 31 lat, normalnie to bym jakoś swietował ale nastroju brak i wyglada ze zaraz znowu bedzie lało....!!!!!!
To idź napij się za swoje zdrowie, bo co poradzisz. Cierpliwie trzeba czekać, u mnie też jeszcxze sporo stoi.
u mnie praktycznie był jeden dzien ze suchego troche nakosiłem, 23 ha pszenicy stoi a własciwie czesc lezy, o owsie nawet nie wspomne bo tez zniego nic nie bedzie. i tak w koło u wszytkich, przy tej wilgotnosci to 400 zł za tone pszenicy nie wyjdzie nawet. narazie wiekszosc ludzi czeka na pogode ale wydaje mi sie ze suche to juz nie bedzie, idzie szału dostac przez ta pogode. takiego gównianego roku juz dawno nie było. po zatym stukło mi dzisiaj 31 lat, normalnie to bym jakoś swietował ale nastroju brak i wyglada ze zaraz znowu bedzie lało....!!!!!!
Wszystkiego najlepszego .Aby pogoda dopisała wreszcie.javascript:insert_text(':urodziny:', '');
Wypij dobre piwko i wszystko będzie ok😉 Najlepszego!
Również najlepszego. Taka okazja to się napij i to fest. A pogoda prędzej czy później przyjdzie, wpływu już na to ie masz. Jak udało się zasiać to i uda się zebrać.
właśnie zdrowia szczęscia pomyślności yokosław a pogoda jak kobieta zmienną jest trzeba to przeboleć moze będzie lepiej
wszystkiego dobrego. Jak dolało to i wyschnie, jak ma gnić to lepiej niech na polu zgnije niż pod dachem. A tak z ciekawości, do jakiej wilgotnosci kosicie zboża bez suszenia? Bo nakosiłem z rosą zbiornik pszenżyta i miał 14,7, stoi na przyczepie, ale grzać się nie grzeje
Yokoslaw zdrowia i pogody, ducha przede wszystkim a jakoś to będzie.
Mi wczoraj koszenie udało się zakończyć choć też myślałem ,że nic z tego nie wyjdzie bo rano mżyło ale od południa słońce i wiatr zrobiły swoje. Zostało jeszcze 30 hektarów słomy do zbelowania więc pogoda też by się przydała , ale już widać ,że zaczyna się psuć.
Yoko Wszystkiego Naj Naj Naj ! Zdrowia, Zdrowia i jeszcze raz Pieniędzy ! :beer: Nie przejmuj się u mnie nie jest lepiej pogoda ładna można się szykowac a tu bach deszcz i koniec i tak codziennie... Jak nie w dzień to w nocy... A zostało 12ha... Chyba trzeba będzie jak Androl pisał kupic drugi kombajn bo na następny rok będę miał szybki rozładunek i wgl a jeszcze pola dojdzie więc na swoich + usługi w miarę szybko pójdzie
Massey i to wszystko dla Ciebie ? z 30 ha ? U nas chłopaki zastanawiają się nad słomą z Litwy nie dalego gdzieś granicy... 1200ha zboża i z tego słoma... Tylko warunek jeden Litwin zażyczył... 3 dni i wsio sprzątnięte
bo jak skosi część chce od razu orać pod rzepaki.... Trzeba calą gminą jechać na taki Areał
Karol dla mnie nie ale dla moich krówek Ale nie ma co gadać , jadę belować póki jeszcze deszcz w chmurach wisi
Yokoslaw wszystkiego najlepszego,pomyślnego końca żniw.Po 15-tym będzie pogoda to wszyscy skończą.
Karol cztery prasy NH 1290 i po trzech dniach słomy nie ma na polu .....
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 21 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo