141

Odp: wiata na kombajn

Blacha z warstwą anty skalapalającą albo tanie płyty eternitowe II gat jest już od 12zł.
Jak ci nie zależy na estetyce to tanie i solidne blachy można kupić w obornikach.

142

płyt to bym nie polecał bo mogą gdzieś przeciekać i lubi śnieg podwiać a jeśli chodzi o konstrukcje to w tym roku robiłem stodołe bo też słupy przeszkadzały 9,5/17 podciąg pod łaty jest co 4m ceownik 100mm zastrzał z jętki 1 m od góry i na wysokości wieńca stężenie z pręta 16mm z śrubą rzymską a łaty kwadrat 40/80/4mm

143

Jak ktoś umie kłaść eurofalę to ie ma prawa nic przeciekać. U kumpla w tym roku przeszła trąba powietrzna i zwiało mu dach ze stodoły a jego szwagier ma firmę co robi dachy to położyli właśnie blachę z filcem od spodu. Kiedyś muszę jechać to obejrzeć bo u mnie czeka mnie to samo, ten plus blachy że można kłaść arkusze od czubka do okapu w całości. U mnie jest 10x36 i ma ponad 100 lat i teraz już dachówka masowo siada sad

E 516 na części
Telefon 695 076 269

144

Laszek napisał/a:

Jak ktoś umie kłaść eurofalę to ie ma prawa nic przeciekać. U kumpla w tym roku przeszła trąba powietrzna i zwiało mu dach ze stodoły a jego szwagier ma firmę co robi dachy to położyli właśnie blachę z filcem od spodu. Kiedyś muszę jechać to obejrzeć bo u mnie czeka mnie to samo, ten plus blachy że można kłaść arkusze od czubka do okapu w całości. U mnie jest 10x36 i ma ponad 100 lat i teraz już dachówka masowo siada sad

Nie wierz w blachy z filcem i tak będzie się skraplać,obowiązkowo membrana kontrówka łata i blacha i będzie git ,tylko dobra membrana np. tyvek a nie jakaś z gównolitu.

145 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-10-12 21:02:50)

Nie skrapla się.... chyba że ktoś sprzedał jakieś pełko antyskroplneniowe  gówno.

146

Najlepsza membrana jaką dotychczas zastosowałem spełniała swoją rolę ok 6 lat, może technologia poszła do przodu i teraz robią lepsze, więc będę relacjonował postępy technologiczne, bo mniej więcej raz w roku montuję gdzieś jakąś membranę i wybieram jak najlepszą. Jeśli chodzi o wiaty i magazyny to, moim zdaniem, niepotrzebna inwestycja, która nigdy się nie zwróci.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

147

Jesteś w błędzie....

148

Nie wykluczam, ale pozwól, że przekonam się sam.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

149

Skropli się na styku blach-łata i będzie kapać na dół lub podciekać pod kozły trochę pracowałem z somsiadem cieślą akrobatą lol ,ale każdy robi jak uważa.

150

Mniej więcej się zgadza co chłopaki piszecie  o tych membranach ale  jest jedno ALE
jeśli wiata jest otwarta   i jest sama blacha   to skraplanie jest znikome albo wcale  , co innego jest własnie w wiatach zamkniętych  lub stodołach  gdzie bez membrany  kapie z dachu że szok   nie zawsze ale kapie to też zależy od wilgotności powietrza itp ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

151

Sfera ma rację , mam taki przypadek w wiacie z jednej strony zasłonięty ścianą a tam jest słoma sucha a i tak widać na łatach ślady po zaciekach skroplonej wody .

152

ja mam hale 400m.kw od 2 lat jest cała z metalu i pokrycie dachu jest z blachy z membraną. blacha nie była kupywana jakać tania firmy krzak tylko Pruszyńskiego 07mm gruba można  po niej skakać i nic sie nie dzieje  no i nigdzie nie kapie

153

Dziś zmierzyłem  swoją stodołę  i ma wymiary 25x12 m plan jest taki by zwalić dach i zrobić jedno spadowy bez podpór   teraz pytanie jest ktoś w stanie obliczyć  albo może jest jakiś wzór by wyliczyć mniej wiecej ile trzeba  krokwi co ile czy wg  krokwie drewniane wchodzą w grę czy  jedynie szukać kratownic metalowych ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

154

12 m bez podparcia to drewniany będzie ciężko wykonać jako jednospadowy

dwuspadowy jak najbardziej
http://www.agroprojekty.pl/projekt-dzwi … ojekt.html

a dlaczego chcesz mieć jeden spad ??

155

Na 12 m jednospadowy  z drewna to tylko kratownica  jeśli bez podpór ...
Musisz poszukać architekta aby zaprojektował dźwigar  odpowiedni do spadku , strefy opadu śniegu ,rodzaju pokrycia dachowego i ilości dźwigarów na cały budynek .
Na kolanie i z neta tego nie zrobisz .
Jeśli będziesz chciał dwuspadowy bez podpór to mogę dać ci wymiary z mojej obory co ma 12m szerokości i nachylenie 20 stopni  a konstrukcja jest z dwuteownika .

156

Trochę się po świecie jeździło i widziało.
Z drewna na 15-20 m dzwigary czy kratownica miały 2m wysokości i były zbudowane  kantówek 8 stronnie struganych 40x150. Dzwigar co 2 m. z tym że na tej konstrukcji wisiała jeszcze klima i inne urządzenia w sklepie ( rosman)

157

Pokrycie tylko i wyłącznie blacha    czemu jednospadowy bo miałem zamysł z jednej strony wstawić świetliki gdzie bym musiał ponieść ścianę by móc uzyskać spad ...  belki w stodole mam z lat 40-50  drewno zdrowe   żerdzie 20x12 a belki  pionowe i poprzeczne 30x30 oraz 30x40  kawał dobrego drewna ... tylko że z dachu kapie i te cholerne słupy ...

158 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-10-16 21:00:14)

Rozumiem że całość drewniana. Ściany z desek na słupach? Jak tak to  oprócz dachu trzeba wzmocnić ściany. TAka konstrukcja po wywaleniu słupów i wszelich zastrzałów będzię się gibać.
Jezeli chodzi o świetliki to albo w dachu albo drzwi przesuwne z płyty zamiast blachy.
Może fotkę zapodaj

159

nie nie  stodoła murowana   ceglana ... jutro wstawię fotkę  myślimy jeszcze nad posadzką ... albo beton albo asfalt ...     docelowo   ma to służyć jako garaż i w żniwa magazyn płaski

160

a dlaczego jedno spadowy wygląda to mniej estetycznie konstrukcja na jeden spad musi być mocniejsza. niż np. dwu sapdowa dwuteownik ze zastrzałem jętkowym i prętem ze śrubą rzymską